Zenés színház

Meghirdette következő évadát az Opera

2015.03.03. 16:06
Ajánlom
Több mint kétezer programot kínál az Opera és az Erkel Színház a szeptemberben induló új szezonban. A klasszikus repertoár, az opera- és balettbemutatók mellé nagymusicalek, koncertek, beszélgetős műsorok és interaktív családi, valamint gyerekprogramok sorakoznak fel.

2015 szeptemberében Leonard Bernstein világhírű musicaljével, a West Side Storyval indítja új évadát a Magyar Állami Operaház. Novák Péter rendezése ezreket vár az Erkel Színházban, amely újranyitása utáni harmadik teljes szezonjában az új produkciók csaknem felének ad otthont. Ugyanitt 2016 nyarán Elton John Billy Elliot című darabjának magyarországi debütje ígér színpadi sikereket.

32 premier, köztük 12 hazai bemutató, összesen 500 nagytermi előadás, benne 45 repertoárprodukció, 100 hangverseny, kamaraelőadás, gála, rendezvény és fesztiválelőadás, 200 gyermekprogram, 600 épülettúra, több mint 1000 nagyköveti prezentáció - összességében 2400 attrakció várja a közönséget a 2015/2016-os szezonban. A premierek sorában nemcsak a könnyed hangvételű amerikai szerelmi história hoz új színt a palettára, de egyedi és különleges táncopuszok  is szerepelnek rajta, így a Johan Inger alkotta Walking Mad, amelyről a koreográfus így vall: „Ravel híres Bolerójának erotikus, már-már giccses története késztetett arra, hogy megvalósítsam saját elképzelésemet... A Walking Mad egy utazás, melyben saját félelmeinkkel, vágyainkkal és a lét könnyűségével szembesülünk." A Magyar Nemzeti Balett bővülő repertoárján nagy klasszikusok között ismét és új színrevitelben látható a Csipkerózsika és A diótörő is megújul. A modern vonalat Kylián újabb két darabjának magyarországi bemutatója képviseli, Román  Sándor egyedi stílusában a Marsbéli krónikákat koreografálja, emellett az együttes számára ismét alkot az Operában Lukács András.

A széles operakínálatban olyan klasszikus nagyoperák újulnak meg, mint az Otello, a Bohémélet, A  trubadúr, a Pillangókisasszony, a Traviata és a Tosca - Stefano Poda, Damiano Michieletto, Galgóczy Judit, Juronics Tamás, Anger Ferenc és Eszenyi Enikô nevével fémjelzett rendezésekben.  (Fontos hozzátenni, hogy a muzeális értékű Bohémélet mellé érkezik az új rendezés.) A két nagyszínpad programjait megelőzve ismét előbemutatót tartanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Miskolci Operafesztiválon  - Galgóczy Pillangókisasszonya  és Anger Traviatája elsőként szabadtéren és vidéken lesz látható, csakúgy, mint az Eszenyi rendezte  Tosca, amelyet a VeszprémFest közönsége tekinthet meg elsőként. Az immár bevett, őszi kamarajátszóhellyé alakított Szfinx-terasz és a Királyi Lépcső mellett operaelőadásokkal várja az érdeklődőket az Erkel foyer-ja és a Gödöllői Királyi Kastély barokk színháza is - itt Haydn Élet a Holdon című műve csendül fel Toronykôy Attila rendezésében. A repertoárról rég hiányzó Triptichont Kerényi Miklós Gábor színrevitelében az Erkel közönsége élvezheti.

William Shakespeare halálának 400. évfordulóját ünnepelve hatalmas művészi erőforrásait a Shakespeare-univerzum szolgálatába állítja az Opera. Májusünnepi fesztiválján 17 Shakespeare-feldolgozást vonultathat  fel zsinórban 2016 tavaszán, hazai partneregyüttesek bevonásával. Műsoron lesz többek közt Ludger Engels rendezésében Ades A vihar  című alkotása, Ermanno Wolf-Ferrari Sly című művét  Göttinger Pál viszi színre, Reimann Lear című operájának Jean Pierre Ponelle-féle  színrevitelét Anger Ferenc állítja színpadra,  Bellini Capuletek és Montague-k  című operája is felcsendül. Nicolai A windsori víg nők opuszát a Színház és Filmművészeti Egyetem egy rendező szakos hallgatója viszi színre.

Ismét elindul a Gördülő Opera, amely a vidéki kőszínházak közönségéhez  igyekszik elvinni az operát  (ezúttal  egy mába emelt Mozart-Figaro képében), az OperaKaland, amely a vidék fiataljait  is igyekszik megismertetni  a műfajjal. A  sikeres gyerekprogramok mellett folytatódnak az interaktív és beszélgetős műsorok a jól bevált helyszíneken: a két színpadon, a Székely Bertalan-teremben  és az Erkel foyer-jában. Az intim hangulatú Dalszínház utcai dalestek sorozat fellépői mellett önálló esttel érkezik hazánkba két világsztár: Edita Gruberova és várhatóan  Bryn Terfel is az Operaház nagyszínpadán ad dal- illetve áriaestet.

Nemzetközi hírű művészeink sorában hazai nagyságaink közül Rost Andrea és Miklósa Erika új szerepben mutatkozik be, Komlósi Ildikó visszatér Az árnyék nélküli asszony-produkcióba,  hallható  Molnár Levente és Bretz Gábor is. Mellettük még majd' százhúsz magyar művész lép színpadra, a külföldiek közül pedig Anja Kampe, Roberto Aronica, Arturo  Chacon  Cruz, Ildebrando  D'Arcangelo, Evelyn  Herlitzius, Tomasz  Konieczny, Linda  Watson,  Ivan Magrí, Ambrogio Maestri, Stuart Neill, Tomas Tómasson, Lado Ataneli és Francesco Demuro - egytől egyig a nemzetközi operaélet elismert egyéniségei.

A  balettélet  nagyságai 2016-ban ismét ellátogatnak az idén első alkalommal  megrendezett  Nagy Iván Nemzetközi Balettgálára, az európai élvonalhoz tartozó táncosok mellett Budapestre érkezik Polina Szemjonova, az American Ballet Theatre prímabalerinája is. Harmadik alkalommal várja a közönséget a TáncTrend, és a Pas de Quatre, amelyen a vidéki társulatok művészei is fellépnek az Erkel Színházban. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a következő szezonra is nívós sorozatokkal készül, olyan szólisták közreműködésével, mint Alexander Gavrylyuk, Jana Bouskova, Sofya Gulyak, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, Malin Christensson, Andrej Dunajev, Kwangchul Youn. A 2015/2016-os szezon előadásain világjáró magyar karmesterek mellett összesen 18 külföldi dirigens lép dobogóra; köztük olyan neves művészek, mint Michel Plasson, Evelino Pido, Pinchas Steinberg és Christian Badea.

Az évadban mintegy 71 program és sorozat viseli a „különleges esemény" jelzőt. Ide tartoznak a jubileumi estek: Miklósa Erika pályafutásának 25. évfordulóját 2016 januárjában ünneplik, októberben a hazai néptáncélet jelentős alakja, Tímár Sándor 85. születésnapja előtt tiszteleghet az Erkel Színház közönsége. Jubileumi előadásaikkal emlékeznek is: a legendás Sergio Failoni karmesterre és Szokolay Sándor zeneszerzőre. Különleges estét ígér még számos egyedi sorozat és egyszeri produkció, köztük a Seregi-éj2016, a szórakoztató OpeRaport, a Faggató, a karácsonyi Diótörő Fesztivál minden mozzanata, a Táncdalfesztivál50, a World Voice Day és az amatőr  énekkarok  számára  találkozási  lehetőséget biztosító Dalárnap - változatos programok minden korosztálynak, a legkomolyabb klasszikusoktól a legkönnyedebb szórakozásig.

Hogy mindez  a legszélesebb körben könnyen elérhető legyen, a Magyar Állami Operaház 2015/16-os  Shakespeare-évadától új alapokra helyezi bérlet- és jegyár-struktúráját, és névre szóló, egyedi tervezésű, gyűjthető plasztik pontkártyát vezet be, amely révén elsősorban hazai, visszatérő látogatóik komoly kedvezményekhez juttathatják saját magukat. Előre lehet tehát készülni a teljes évadra, a szezont indító nagyszabású,  ezreket váró szabadtéri Évadnyitánytól a nagy bemutatókon át az évadot záró június végi Csillagóra gálaestig. A nyári melegben fiatal operaénekesek és táncosok merülnek az Erzsébet téri Akváriumban, az évadszünetben  pedig újra várják közönségüket a Sziget Fesztiválon és az OperaFüreden.

Az idén 131 éves Operaházat több mint három évtizede renoválták, kiszolgáló épületét,  a Hajós utcai üzemházat  ugyanakkor építették. A Dalszínház nem az utolsó szegélylécig újulna  meg, annál sokkal jobb az épület állapota, ám a színpadgépészet teljes cseréje például elengedhetetlen,  és szükséges a ház összes elaggott vezetékrendszerének  korszerűsítése, valamint időszerű felfrissíteni a műemléki nézőteret, nézőforgalmi területeket, hisz bár folyamatosan dolgoznak restaurátorok a Házban, egy ilyen volumenű  munka - az ország egyik emblematikus épületének  méltó állapotba  hozása - komolyabb beavatkozást kíván. A Jókai utcai próbaterem tíz éve áll az Operaház kezelésében, állapota-levegője  azonban a hatvanas éveket őrzi, miközben viszonylag hamar és költségtakarékosan korrekt zenekari centrummá lehetne alakítani, hogy otthona lehessen az ország legelső és messze legnagyobb szimfonikus együttesének. Szükség lenne továbbá egy komplex műhelyházra, amelybe nemcsak a kilenc gyártóműhely költözhet, s kaphat benne helyet méretazonos próbaszínpad, de amelyben a négy, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, valamint a mintegy 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolása és javítása is megoldható.

Néhány helyiség funkciója ennek nyomán értelemszerűen megváltozna, mert ha megvalósulhat a zöldmezős műhelyház, a felszabaduló területek egy sor feszítő problémát oldanának  fel. Az Eiffel Bázis a tervek  szerint  2016 végére épülne fel, és megoldanák a Hajós utcai üzemház víz- és villanyvezetékeinek valamint liftjeinek, burkolatainak cseréjét, az épület szigetelését. A műhelyek távoztával 2016 nyarán áthangolhatják az Ybl-palota megüresedett üzemi tereinek funkciót, és megkezdhetik a nézőforgalmi területek korszerűsítését, restaurálását, a 2017/18-as évad során pedig megvalósulhat a színpadtechnika, a felsőgépészet és a strangok cseréje, a nyílászárók javítása, a gyengeáramú rendszerek kiépítése (tűzjelzés, informatika, nézőforgalmi területek tájékoztatása) és a fűtéskorszerűsítés, amely az összes tervezett munkálat  között a legnagyobb körültekintést és a legnagyobb forrást igényli majd. A  festőműhely távozása után világszínvonalú gyakorlóterem szolgálhatná  majd Magyarország egyetlen  klasszikus balett-társulatát, felette tágas házi színpad létesülne az énekeseknek, míg az üzemházban  másik kartermet is ki kell alakítani az Erkelben futó produkciók kóruspróbáihoz. Mindezzel a társulat európai színvonalú komfortot, a közönség pedig minőségi javulást nyerne.bAz éveken átívelő, komplex, kitartó munkával - természetesen a művészi munka szisztematikus minőségemelése, új repertoár építése mellett - megalapozhatják a magyar opera- és balettjátszás következő negyed századát.

 „A legfontosabb küszöbön álló feladat tehát az infrastruktúra felújítása: a kormánydöntés nyomán az Eiffel-projekttel elindulhat egy olyan bázis kiépítése, amely minden raktárat és műhelyet egyesít, két próbaszínpaddal és egy stúdióképességű  zeneteremmel támogatja az Opera jelenleg lehetetlen felkészülési körülményeinek javítását. A Magyar Állami Operaház finanszírozása  és a társadalom vásárlóereje az ország méretéből és gazdasági helyzetéből következően még sokáig nem tud a nagy európai, vagy tengerentúli házak szintjére, a jelenlegi támogatás öt-hétszeresére emelkedni, de ha legalább a próba- és játszási feltételek minőségiek, állami támogatásunk értéke pedig 2018-ra eléri a 17 évvel korábbi, tehát 2001-es nívót, mindegyikünk emelt fővel vállalhatja a feladatát. Sose tévesszük szem elől, hogy a világ egyik legnagyobb operakomplexumát működteti Magyarország, s ezzel Budapest opera- és balettélete Berlin,  Párizs Bécs és München kínálatával  azonos volument teljesít - s hogy mindennek növekvő számú, több mint félmilliós nézőszáma lehet, az a magyar kultúra fokmérője, a magyarok kultúrszomjának külföldről hitetlenkedve  fogadott bizonyítéka" - mondta  Ókovács Szilveszter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.