Zenés színház

Megkezdődött az Erkel-Mahler-év

2010.03.31. 09:46
Ajánlom
„Jobban örültem volna, ha kevesebbet sakkozik és többet komponál” – mondta az Erkel Társaság elnöke az Erkel bicentenáriumi év ünnepélyes megnyitóján.

Bónis Ferenc szavai találóan jellemzik az Erkel Ferenc születésének 200. évét megünnepelni hivatott rendezvénysorozatot is. A zeneszerző szülővárosa, Gyula, a Balassi Intézet, és a Hungarofeszt Klassz Zenei Iroda által koordinált jubileumi év programjai közé a sakkversenytől (Erkel elismert sakkozó is volt) az utcafesztiválon át a valóban zenetörténeti jelentőségű eseményekig sok minden, és sok mindenki belefér. Nem utolsó sorban Gustav Mahler, aki ugyan 50 évvel Erkel után született, ám az Operaházban eltöltött igazgatói működése mégiscsak elegendő indoknak, hogy a két komponistát együtt ünnepeljük. Az ünnepi évadot megnyitó sajtótájékoztatón a rendezők képviselői ismertették a programokat, melyek az emlékév honlapján, a www.erkel-mahler.hu oldalon megtalálhatók.

A bicentenáriumi évre elkészült Bánk bán kritikai kiadás munkálatairól Tallián Tibor, az MTA Zenetudományi Intézetének igazgatója, valamint Dolinszky Miklós, a frissen megjelent partitúra közreadója beszélt. Talán nem volt közismert, hogy Erkel legnépszerűbb operájának tegnapig nem volt nyomtatott változata, s hogy az 1940-es években Nádasdy Kálmán vezetésével alaposan átdolgozták. Hogy mennyire, az csak az „Ős-Bánk" rétegeinek felkutatása során derült ki, illetve akkor, amikor Kocsár Balázs és Vidnyánszki Attila vezetésével a debreceni Csokonai Színház operatagozata 2008-ban bemutatta a még készülő urtext alapján az eredetinek tekinthető művet. Nádasdyék ugyanis az itáliai verizmus kliséit, továbbá Biberach szólamát alaposan megnyirbálták, továbbá a dramaturgia feljavításának jegyében az első és a második felvonás fináléját is megváltoztatták. (A hírek szerint az Operaház november 7-én, Erkel születésnapján mutatja be új rendezésben a csonkítatlan változatot.)

A sajtótájékoztatón bemutatott kotta meg is szólalt: a debreceni társulat tagjai (Bódi Marianna, Cselóczki Tamás és Haja Zsolt) Bánk és Biberach sohasem hallott kettősét, valamint Bánk és Gertrúd II. felvonásbeli duettjét adták elő. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.