Zenés színház

Megkezdődött az Erkel-Mahler-év

2010.03.31. 09:46
Ajánlom
„Jobban örültem volna, ha kevesebbet sakkozik és többet komponál” – mondta az Erkel Társaság elnöke az Erkel bicentenáriumi év ünnepélyes megnyitóján.

Bónis Ferenc szavai találóan jellemzik az Erkel Ferenc születésének 200. évét megünnepelni hivatott rendezvénysorozatot is. A zeneszerző szülővárosa, Gyula, a Balassi Intézet, és a Hungarofeszt Klassz Zenei Iroda által koordinált jubileumi év programjai közé a sakkversenytől (Erkel elismert sakkozó is volt) az utcafesztiválon át a valóban zenetörténeti jelentőségű eseményekig sok minden, és sok mindenki belefér. Nem utolsó sorban Gustav Mahler, aki ugyan 50 évvel Erkel után született, ám az Operaházban eltöltött igazgatói működése mégiscsak elegendő indoknak, hogy a két komponistát együtt ünnepeljük. Az ünnepi évadot megnyitó sajtótájékoztatón a rendezők képviselői ismertették a programokat, melyek az emlékév honlapján, a www.erkel-mahler.hu oldalon megtalálhatók.

A bicentenáriumi évre elkészült Bánk bán kritikai kiadás munkálatairól Tallián Tibor, az MTA Zenetudományi Intézetének igazgatója, valamint Dolinszky Miklós, a frissen megjelent partitúra közreadója beszélt. Talán nem volt közismert, hogy Erkel legnépszerűbb operájának tegnapig nem volt nyomtatott változata, s hogy az 1940-es években Nádasdy Kálmán vezetésével alaposan átdolgozták. Hogy mennyire, az csak az „Ős-Bánk" rétegeinek felkutatása során derült ki, illetve akkor, amikor Kocsár Balázs és Vidnyánszki Attila vezetésével a debreceni Csokonai Színház operatagozata 2008-ban bemutatta a még készülő urtext alapján az eredetinek tekinthető művet. Nádasdyék ugyanis az itáliai verizmus kliséit, továbbá Biberach szólamát alaposan megnyirbálták, továbbá a dramaturgia feljavításának jegyében az első és a második felvonás fináléját is megváltoztatták. (A hírek szerint az Operaház november 7-én, Erkel születésnapján mutatja be új rendezésben a csonkítatlan változatot.)

A sajtótájékoztatón bemutatott kotta meg is szólalt: a debreceni társulat tagjai (Bódi Marianna, Cselóczki Tamás és Haja Zsolt) Bánk és Biberach sohasem hallott kettősét, valamint Bánk és Gertrúd II. felvonásbeli duettjét adták elő. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Vizuál

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Klasszikus

Ilyen érzés volt egyetlen európaiként hallgatni a Concerto Budapest koncertjét Kínában

Szürreális és tanulságos élmény volt, de emlékezetes volt az este Fucsouban a zenekar azon tagjai számára is, akik a koncert előtt egy vörös szőnyegen sétáltak Jackie Chan-nel.
Klasszikus

Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok.
Klasszikus

Íme a februári Beethoven-maraton teljes programja!

Forradalmi, látnoki, zseni – a klasszikus zene örök csillagát, Ludwig van Beethovent ünneplik a Müpa, a BFZ és a magyar zenei élet legmeghatározóbb muzsikusai 2020. február 2-án, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján. Az igazi fanatikusok 11 órán át hallgathatják a zeneszerző-óriás műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A ruha is teszi az embert – így öltözködjünk az Operába

Az Opera a zene szentélye, ahová nem mindegy, milyen lélekkel és milyen külsőségek szerint lépünk be. Az Opera Magazin új rovatában az öltözködés és az illem szigorú és szelíd szabályainak sűrűjében segít eligazodni. Schiffer Miklóst kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Ilyen már rég volt: operettet mutat be a Víg

Október 26-án, szombaton tartja a Vígszínház a Mágnás Miska premierjét Eszenyi Enikő rendezésében. Utoljára húsz éve tűztek műsorra operettet.
Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.