Zenés színház

Megkezdődtek a Rómeó és Júlia próbái Szegeden

2005.08.09. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház művészei hónapok óta készülnek a Rómeó és Júlia című musical szegedi vendégjátékára. Augusztus 4-én délután elkezdődtek a produkció próbái a Dóm téren.

A francia zeneszerző és szövegíró, Gérard Presgurvic Rómeó és Júliája Párizs legnagyobb, sok ezer férőhelyes játszóhelyéről indult hódító útjára, s Európa számos országában, még a londoni West Enden is láthatta a közönség. A Budapesti Operettszínház 2004. január 23-án mutatta be a Rómeó és Júlia musical-változatát. Az előadás néhány hét alatt óriási siker lett, egyik dala tizenkét hétig vezette a rádiós slágerlistákat. Eddig százhúsz alkalommal kb. százhúszezer nézője volt a Kerényi Miklós Gábor igazgató által rendezett előadásnak.

Kerényi Miklós Gábor korszerűen, de a darab eredeti hangulatát megtartva igyekszik megszólítani a közönséget, felhasználva a modern színházi technika lehetőségeinek szinte teljes tárházát. Hatalmas kivetítők, intelligens lámpák, digitális trükkök, hang- és fény-effektek teszik még élvezetesebbé a Rómeó és Júlia előadásait. A produkció monumentális díszlete a klasszikus építészeti elemeket és a modern anyagokat ötvözi.

A budapesti előadás díszlete jócskán átalakult a szegedi Dóm téren, ugyanis az utóbbi helyszín forgószínpada másfélszerese az Operettszínházban találhatónak, ezért minden díszletelemet közel másfél méterrel meg kellett nagyobbítani. Így új, nagyobb lépcsők, díszletfalak és természetesen új erkély is készült. Rómeó és Júlia házasságkötéséhez új kápolna is épült, valamint rengeteg pirotechnikai effektussal színesedik a produkció.

A monumentális díszletek között jóval több táncosra, énekesre és csoportos szereplőre van szüksége Kerényi Miklós Gábornak és közvetlen alkotótársainak. Duda Éva koreográfus, Rogács László, a musical ensemble vezetője, Kéringer László karigazgató és Somogyi Szilárd szövegíró, a rendező munkatársa már hónapokkal ezelőtt meghallgatásokat tartott Szegeden és Budapesten egyaránt. A produkció végül negyven új szereplővel egészült ki. Mellettük természetesen színre lép a Budapesti Operettszínház húsztagú musical ensemble-kara, a színház Pesti Broadway Stúdiójának tizenkét hallgatója, valamint a Tűzmadarak hat tagja. A produkció főszereplői a Budapesti Operettszínház szólistái.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon az előadások főszerepeit Dolhai Attila (Rómeó), Szinetár Dóra (Júlia), Szabó P. Szilveszter (Tybalt), Janza Kata (Capulet-né), Németh Attila (Escalus, Verona hercege), Bereczki Zoltán (Mercutio), Csengeri Ottíla (Montague-né), Mészáros Árpád Zsolt (Benvolio), Náray Erika (Dajka), Földes Tamás (Lőrinc barát), Homonnay Zsolt (Paris) és Csuha Lajos (Capulet) alakítja.

A Rómeó és Júlia szegedi díszbemutatója 2005. augusztus 12-én 21:00 órakor lesz a Dóm téren. A további előadások napjai: augusztus 13., 14., 18., 19., 20., 21. Esőnapok: augusztus 15., 22.

A Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői a hatalmas érdeklődésre való tekintettel az augusztus 19-i, illetve a 20-i előadásra sétálójegyeket is értékesítenek. A speciális jegyekkel a látogatók a nézőtéren kívül, a Dóm téren elhelyezett kivetítő segítségével nézhetik az előadást. A Rómeó és Júlia főszereplői 2005. augusztus 13-án 18:00 órakor a Dóm téren, illetve augusztus 19-én 15:00 órakor a szegedi Fókusz Könyváruházban dedikálnak majd.

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Délmagyarország című napilap együttműködésének eredményeként a musical augusztus 18-i, 19-i és 20-i előadásain jótékonysági akció szervezésére kerül sor. E napokon a hat igazgatósági székre lehet majd licitálni, a kikiáltási ár 15.000 Ft. Az akció keretében befolyt összeget a szervezők a Szegedi Gyermekklinika „Szegedi gyermekszívek gyógyulásáért” Alapítványa javára ajánlják fel.

A Rómeó és Júlia korábbi előadásairól készült fotók az alábbi oldalon láthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Egy operettlegenda a József Attila Színház színpadán

Három emblematikus operettet jegyez a magyar színháztörténet: a Csárdáskirálynőt, a Mágnás Miskát illetve a Csókos asszonyt. Utóbbi Szilágyi László és Zerkovitz Béla örökbecsű műve, ami második éve fut a József Attila Színházban.
Zenés színház opera

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Zenés színház opera

Vajda Gergely Kékszakállút vezényel Palermóban

Schönberg A sors keze című egyfelvonásosát és Bartók Béla Kékszakállúját játssza a palermói Teatro Massimo. Utóbbinak két főszereplője Bretz Gábor és Schöck Atala.
Zenés színház rossini

A pesarói hattyú

Százötven éve, 1868. november 13-án halt meg Gioachino Antonio Rossini, az olasz opera egyik legnépszerűbb mestere. Híres ínyenc is volt, nevét étel-kompozíciói is őrzik.
Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.