Zenés színház

Megnyílt az Eiffel Műhelyház

2021.10.27. 13:40
Ajánlom
Október 25-én az Újjászületésnap című gálaműsor keretében hivatalosan is átadták a Magyar Állami Operaház új játszóhelyét, a multifunkcionális központként is üzemelő Eiffel Műhelyházat.

Ünnepi műsor kíséretében adták át október 25-én, hétfőn a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba- és képzési központban a hivatalos átadással egy időben Műhely. Titkok. címmel nyílt új állandó kiállítás, a hétvégétől pedig elindulnak a Műhelyház csoportos épületbejáró vezetései is.

Az átadót kísérő ünnepi műsorban az Opera minden művészeti tára képviseltette magát. Az esten elhangzott többek közt Beethoven István király-nyitánya, Puccini Bohémélet című operájának 2. felvonása és Kodály Budavári Te Deuma,

míg a Magyar Nemzeti Balett Lukács András–Philip Glass Örvény című koreográfiáját mutatta be. A gálaestről televíziós felvétel készült, amit várhatóan novemberben tűz műsorára a közszolgálati M5 csatorna.

01_ujjaszuletesnap_foto1_berecz_vater_resize-141337.jpg

Újjászületésnap az Eiffle Műhelyházban (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

A gálaestet követően dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára prof. dr. Kásler Miklós megbízásából miniszteri elismerő oklevélben részesítette az Opera három munkatársát: dr. Főző Virág főigazgató-helyettest, Józsa Anka beruházó építészt és dr. Kiss Dóra beszerzési osztályvezetőt, akik szakterületükön végzett áldozatos munkájukkal segítették elő az Opera Eiffel Műhelyházának létrejöttét. Ugyancsak miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Máthé Zoltán , az MTI fotóriportere, aki az épület vasúti múltjának megőrzésében nyújtott páratlan segítséget.
11_ujjaszuletesnap_foto3_nagy_attila_resize-141537.jpg

Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Az ünnepélyes átadót megelőzően Műhely. Titkok. címmel nyílt meg az Eiffel Műhelyház új állandó kiállítása, amely a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé, az ott dolgozó háttéremberek munkájába enged betekintést. Az első emeleti Podmaniczky teraszon és az innen nyíló látogatói folyosón elhelyezett installációkon keresztül, melyek a wagneri Ring-tetralógiából merítettek ihletet (látványtervező: Zöldy Z Gergely),

az Opera 12 jelentős látványtervezőjének életművén keresztük állít emléket a magyar operaszcenika történetének.

A tárlat, amely Karczag Márton kurátor, a Magyar Állami Operaház Emléktárának vezetője összeállításában videókat, animációkat, fotókat és gyártóműhelyekben újraalkotott jelmezeket és díszletmaketteket is felvonultat, olyan neves tervezők munkásságába enged betekintést, mint Spannraft Ágoston, Kéméndy Jenő, gróf Bánffy Miklós, Márkus László, Oláh Gusztáv, Márk Tivadar, Forray Gábor, Csikós Attila, Schäffer Judit vagy Vágó Nelly.

03_ujjaszuletesnap_foto5_nagy_attila_resize-141725.jpg

Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Míg a Műhely. Titkok. című kiállítás az Eiffel Műhelyház Podmaniczky teraszán található részletét az előadásokra jegyet vásárló vendégek is megtekinthetik, a teljes tárlat a 2021. október 30-tól induló csoportos épületbejárás, az EiffelTour résztvevői számára elérhető.

A szombatonként és vasárnaponként 11:00 és 14:00 órakor induló, 30 perces épületismertető vezetések az első emeleti látogatói folyosók bejárásával vezetik végig az érdeklődőket az Eiffel Műhelyházház belső terein, betekintést engedve az itt található műhelyekbe is.

Az állandó túrák magukba foglalják a Műhely. Titkok. kiállítás anyagán túl az Eiffel-csarnok vasúttörténeti múltját, és az épületet tervező Feketeházy János munkásságát bemutató minitárlatot is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársainak összeállításában, valamint egy az Eiffel Műhelyház kialakítását bemutató kisfilm vetítését is. Az állandó épületismertető vezetések mellett hétköznap és a hétvégéken előre egyeztetett időpontokban 60 perces műhelytúrákra is lehetőség nyílik, amely alaposabb betekintést enged a műhelyek életébe.

Az Eiffel Műhelyház átadásával párhuzamosan az Opera 470 oldalas reprezentatív albumot is megjelentetett a beruházásról Utolsóból első, így készült az Opera Eiffel Műhelyháza címmel. A gazdag képanyagot tartalmazó kötet az alkotókkal készített interjúkon, ipartörténeti dokumentumokon túl az épület jövőjével foglalkozó cikkeket is tartalmaz.

Ugyancsak új szolgáltatásként a hivatalos átadással egy időben debütált az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában a Múltfülke névre keresztelt telefonfülke, ahol az Opera gyártásában készült és a Kossuth rádióban 2016 és 2019 között sugárzott NapiOpera című műsor aktuális egyperces évfordulós adásai hallgathatók meg. A fülkében található telefon tárcsázójának segítségével a napi aktualitáson túl az év bármely napjának évfordulós anyaga is visszahallgatható.

Az Eiffel Műhelyház programjai és jegyvásárlási lehetőségek az Opera honlapján érhetők el.

Fejléckép: Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban (Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Kapcsolódó

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Az október 25-i hivatalos átadóünnepség előtt a sajtó képviselőinek lehetőségük volt megtekinteni az Opera új, multifunkcionális játszóhelyét, ahol a próbatermek, műhelyek és raktárak is helyet kaptak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Zenés színház elhunyt

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
Zenés színház interjú

Nekünk találkozni kellett – interjú Nádasi Veronikával, a Carmen-musical címszereplőjével

Április 19-én, 20-án és 21-én először láthatja Magyarországon a közönség Frank Wildhorn Carmen című musicaljét a Budapesti Operettszínházban. Az első szereposztásban címszerepet alakító Nádasi Veronika számára méltó feladatot jelent ennek a minden porcikájában nagybetűs nőnek a megformálása.
Zenés színház hír

Kálmán Péter a következő évad Kamaraénekese az Operában

A népszerű basszbaritont húsvétvasárnap, a Parsifal-előadását követő tapsrend alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy a következő szezonban ő lesz a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje.