Zenés színház

Megnyílt az Eiffel Műhelyház

2021.10.27. 13:40
Ajánlom
Október 25-én az Újjászületésnap című gálaműsor keretében hivatalosan is átadták a Magyar Állami Operaház új játszóhelyét, a multifunkcionális központként is üzemelő Eiffel Műhelyházat.

Ünnepi műsor kíséretében adták át október 25-én, hétfőn a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba- és képzési központban a hivatalos átadással egy időben Műhely. Titkok. címmel nyílt új állandó kiállítás, a hétvégétől pedig elindulnak a Műhelyház csoportos épületbejáró vezetései is.

Az átadót kísérő ünnepi műsorban az Opera minden művészeti tára képviseltette magát. Az esten elhangzott többek közt Beethoven István király-nyitánya, Puccini Bohémélet című operájának 2. felvonása és Kodály Budavári Te Deuma,

míg a Magyar Nemzeti Balett Lukács András–Philip Glass Örvény című koreográfiáját mutatta be. A gálaestről televíziós felvétel készült, amit várhatóan novemberben tűz műsorára a közszolgálati M5 csatorna.

01_ujjaszuletesnap_foto1_berecz_vater_resize-141337.jpg

Újjászületésnap az Eiffle Műhelyházban (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

A gálaestet követően dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára prof. dr. Kásler Miklós megbízásából miniszteri elismerő oklevélben részesítette az Opera három munkatársát: dr. Főző Virág főigazgató-helyettest, Józsa Anka beruházó építészt és dr. Kiss Dóra beszerzési osztályvezetőt, akik szakterületükön végzett áldozatos munkájukkal segítették elő az Opera Eiffel Műhelyházának létrejöttét. Ugyancsak miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Máthé Zoltán , az MTI fotóriportere, aki az épület vasúti múltjának megőrzésében nyújtott páratlan segítséget.
11_ujjaszuletesnap_foto3_nagy_attila_resize-141537.jpg

Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Az ünnepélyes átadót megelőzően Műhely. Titkok. címmel nyílt meg az Eiffel Műhelyház új állandó kiállítása, amely a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé, az ott dolgozó háttéremberek munkájába enged betekintést. Az első emeleti Podmaniczky teraszon és az innen nyíló látogatói folyosón elhelyezett installációkon keresztül, melyek a wagneri Ring-tetralógiából merítettek ihletet (látványtervező: Zöldy Z Gergely),

az Opera 12 jelentős látványtervezőjének életművén keresztük állít emléket a magyar operaszcenika történetének.

A tárlat, amely Karczag Márton kurátor, a Magyar Állami Operaház Emléktárának vezetője összeállításában videókat, animációkat, fotókat és gyártóműhelyekben újraalkotott jelmezeket és díszletmaketteket is felvonultat, olyan neves tervezők munkásságába enged betekintést, mint Spannraft Ágoston, Kéméndy Jenő, gróf Bánffy Miklós, Márkus László, Oláh Gusztáv, Márk Tivadar, Forray Gábor, Csikós Attila, Schäffer Judit vagy Vágó Nelly.

03_ujjaszuletesnap_foto5_nagy_attila_resize-141725.jpg

Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Míg a Műhely. Titkok. című kiállítás az Eiffel Műhelyház Podmaniczky teraszán található részletét az előadásokra jegyet vásárló vendégek is megtekinthetik, a teljes tárlat a 2021. október 30-tól induló csoportos épületbejárás, az EiffelTour résztvevői számára elérhető.

A szombatonként és vasárnaponként 11:00 és 14:00 órakor induló, 30 perces épületismertető vezetések az első emeleti látogatói folyosók bejárásával vezetik végig az érdeklődőket az Eiffel Műhelyházház belső terein, betekintést engedve az itt található műhelyekbe is.

Az állandó túrák magukba foglalják a Műhely. Titkok. kiállítás anyagán túl az Eiffel-csarnok vasúttörténeti múltját, és az épületet tervező Feketeházy János munkásságát bemutató minitárlatot is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársainak összeállításában, valamint egy az Eiffel Műhelyház kialakítását bemutató kisfilm vetítését is. Az állandó épületismertető vezetések mellett hétköznap és a hétvégéken előre egyeztetett időpontokban 60 perces műhelytúrákra is lehetőség nyílik, amely alaposabb betekintést enged a műhelyek életébe.

Az Eiffel Műhelyház átadásával párhuzamosan az Opera 470 oldalas reprezentatív albumot is megjelentetett a beruházásról Utolsóból első, így készült az Opera Eiffel Műhelyháza címmel. A gazdag képanyagot tartalmazó kötet az alkotókkal készített interjúkon, ipartörténeti dokumentumokon túl az épület jövőjével foglalkozó cikkeket is tartalmaz.

Ugyancsak új szolgáltatásként a hivatalos átadással egy időben debütált az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában a Múltfülke névre keresztelt telefonfülke, ahol az Opera gyártásában készült és a Kossuth rádióban 2016 és 2019 között sugárzott NapiOpera című műsor aktuális egyperces évfordulós adásai hallgathatók meg. A fülkében található telefon tárcsázójának segítségével a napi aktualitáson túl az év bármely napjának évfordulós anyaga is visszahallgatható.

Az Eiffel Műhelyház programjai és jegyvásárlási lehetőségek az Opera honlapján érhetők el.

Fejléckép: Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban (Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Kapcsolódó

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Az október 25-i hivatalos átadóünnepség előtt a sajtó képviselőinek lehetőségük volt megtekinteni az Opera új, multifunkcionális játszóhelyét, ahol a próbatermek, műhelyek és raktárak is helyet kaptak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.
Zenés színház interjú

Dinamikus, modern és mai – Beszélgetés Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg. A Budapesti Operettszínház készülő előadásáról Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel beszélgettünk.