Zenés színház

Megnyílt az Eiffel Műhelyház

2021.10.27. 13:40
Ajánlom
Október 25-én az Újjászületésnap című gálaműsor keretében hivatalosan is átadták a Magyar Állami Operaház új játszóhelyét, a multifunkcionális központként is üzemelő Eiffel Műhelyházat.

Ünnepi műsor kíséretében adták át október 25-én, hétfőn a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba- és képzési központban a hivatalos átadással egy időben Műhely. Titkok. címmel nyílt új állandó kiállítás, a hétvégétől pedig elindulnak a Műhelyház csoportos épületbejáró vezetései is.

Az átadót kísérő ünnepi műsorban az Opera minden művészeti tára képviseltette magát. Az esten elhangzott többek közt Beethoven István király-nyitánya, Puccini Bohémélet című operájának 2. felvonása és Kodály Budavári Te Deuma,

míg a Magyar Nemzeti Balett Lukács András–Philip Glass Örvény című koreográfiáját mutatta be. A gálaestről televíziós felvétel készült, amit várhatóan novemberben tűz műsorára a közszolgálati M5 csatorna.

01_ujjaszuletesnap_foto1_berecz_vater_resize-141337.jpg

Újjászületésnap az Eiffle Műhelyházban (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

A gálaestet követően dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára prof. dr. Kásler Miklós megbízásából miniszteri elismerő oklevélben részesítette az Opera három munkatársát: dr. Főző Virág főigazgató-helyettest, Józsa Anka beruházó építészt és dr. Kiss Dóra beszerzési osztályvezetőt, akik szakterületükön végzett áldozatos munkájukkal segítették elő az Opera Eiffel Műhelyházának létrejöttét. Ugyancsak miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Máthé Zoltán , az MTI fotóriportere, aki az épület vasúti múltjának megőrzésében nyújtott páratlan segítséget.
11_ujjaszuletesnap_foto3_nagy_attila_resize-141537.jpg

Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Az ünnepélyes átadót megelőzően Műhely. Titkok. címmel nyílt meg az Eiffel Műhelyház új állandó kiállítása, amely a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé, az ott dolgozó háttéremberek munkájába enged betekintést. Az első emeleti Podmaniczky teraszon és az innen nyíló látogatói folyosón elhelyezett installációkon keresztül, melyek a wagneri Ring-tetralógiából merítettek ihletet (látványtervező: Zöldy Z Gergely),

az Opera 12 jelentős látványtervezőjének életművén keresztük állít emléket a magyar operaszcenika történetének.

A tárlat, amely Karczag Márton kurátor, a Magyar Állami Operaház Emléktárának vezetője összeállításában videókat, animációkat, fotókat és gyártóműhelyekben újraalkotott jelmezeket és díszletmaketteket is felvonultat, olyan neves tervezők munkásságába enged betekintést, mint Spannraft Ágoston, Kéméndy Jenő, gróf Bánffy Miklós, Márkus László, Oláh Gusztáv, Márk Tivadar, Forray Gábor, Csikós Attila, Schäffer Judit vagy Vágó Nelly.

03_ujjaszuletesnap_foto5_nagy_attila_resize-141725.jpg

Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Míg a Műhely. Titkok. című kiállítás az Eiffel Műhelyház Podmaniczky teraszán található részletét az előadásokra jegyet vásárló vendégek is megtekinthetik, a teljes tárlat a 2021. október 30-tól induló csoportos épületbejárás, az EiffelTour résztvevői számára elérhető.

A szombatonként és vasárnaponként 11:00 és 14:00 órakor induló, 30 perces épületismertető vezetések az első emeleti látogatói folyosók bejárásával vezetik végig az érdeklődőket az Eiffel Műhelyházház belső terein, betekintést engedve az itt található műhelyekbe is.

Az állandó túrák magukba foglalják a Műhely. Titkok. kiállítás anyagán túl az Eiffel-csarnok vasúttörténeti múltját, és az épületet tervező Feketeházy János munkásságát bemutató minitárlatot is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársainak összeállításában, valamint egy az Eiffel Műhelyház kialakítását bemutató kisfilm vetítését is. Az állandó épületismertető vezetések mellett hétköznap és a hétvégéken előre egyeztetett időpontokban 60 perces műhelytúrákra is lehetőség nyílik, amely alaposabb betekintést enged a műhelyek életébe.

Az Eiffel Műhelyház átadásával párhuzamosan az Opera 470 oldalas reprezentatív albumot is megjelentetett a beruházásról Utolsóból első, így készült az Opera Eiffel Műhelyháza címmel. A gazdag képanyagot tartalmazó kötet az alkotókkal készített interjúkon, ipartörténeti dokumentumokon túl az épület jövőjével foglalkozó cikkeket is tartalmaz.

Ugyancsak új szolgáltatásként a hivatalos átadással egy időben debütált az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában a Múltfülke névre keresztelt telefonfülke, ahol az Opera gyártásában készült és a Kossuth rádióban 2016 és 2019 között sugárzott NapiOpera című műsor aktuális egyperces évfordulós adásai hallgathatók meg. A fülkében található telefon tárcsázójának segítségével a napi aktualitáson túl az év bármely napjának évfordulós anyaga is visszahallgatható.

Az Eiffel Műhelyház programjai és jegyvásárlási lehetőségek az Opera honlapján érhetők el.

Fejléckép: Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban (Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Kapcsolódó

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Az október 25-i hivatalos átadóünnepség előtt a sajtó képviselőinek lehetőségük volt megtekinteni az Opera új, multifunkcionális játszóhelyét, ahol a próbatermek, műhelyek és raktárak is helyet kaptak.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház ajánló

Különleges repertoárdarabok újra az Opera Eiffel Műhelyházában!

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony/ Örkény István–Tóth Péter: Tóték című egyfelvonásosok és a világszerte is ritkán hallható Edgar című Puccini-darab ismét műsoron az Opera Eiffel Műhelyházában.