Zenés színház

Megnyílt az OPERA felújított üzemháza, a Simándy épület

2023.05.10. 14:25
Ajánlom
Simándy József első operaházi szólistafellépésének 80. évfordulóján vette fel a legendás operaénekes nevét a Magyar Állami Operaház Hajós utcai üzemháza. A 13 szintes épület belső újraépítése az Operaház 2017-2022-es rekonstrukciójának részeként valósult meg, utómunkálatait várhatóan 2023 végéig önerőből valósítja meg az OPERA.

A 20. század egyik legjelentősebb magyar operaénekese, Simándy József még énekkari művészként énekelte első operaházi szerepét az Andrássy úti Ybl palota színpadán, 1943. május 9-én, A cigánybáró című nagyoperett vasárnapi matiné-előadásán. A karizmatikus művészről elnevezett, az utóbbi években belülről újraépített Hajós utcai üzemház átadását órára pontosan az első fellépés jubileumához igazították: Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, a Simándy-család képviselői és Dr. Ókovács Szilveszter főigazgató jelenlétében, ünnepi külsőségek között vette fel az épület a Kossuth-díjas tenorista, Bánk bán és sok más hős emlékezetes megtestesítőjének nevét.

Az Operaház Hajós utcai művészbejárójával szemközt álló, 13 szintes, csaknem 5.000 m2 hasznos területű épület az Operaház 1980-1984-es felújításának közvetlen előzményeként, Siklós Mária tervei nyomán létesült 1979-ben. Az építészeti nívódíjjal kitüntetett, az Operaházzal alagúton is összekötött épületbe költözött ekkor az irodai adminisztráció jelentős része, a férfi-női varrodák, ide kerültek a színpadi műszak és az üzemeltetés öltözői, raktárai, itt jöttek létre az OPERA Zenekarának, Énekkarának és Gyermekkarának próbatermei, valamint itt alakítottak ki házi színpadot – később a zenekari terem is rendpróbateremmé alakult. Ugyancsak az épületben kapott helyet az Operaház gépészetének jelentős része, így az Ybl palotát ellátó kazánház is.

Az üzemház a 2010-es évekre korszerűtlenné vált: hőtechnikai jellemzői rendkívül gyengének bizonyultak, gépészete elavult, azbeszttartalmú szigetelését feltétlen el kellett távolítani,

így az intézmény saját beruházásában végzett 2016-os kartermi projektek után – az Operaház csaknem teljes körű rekonstrukciójával párhuzamosan – szükségessé vált az üzemház átfogó felújítása is. Az átalakítás első fázisa a Városliget Zrt. által alapított Opera Vagyonkezelő Kft. beruházásában, a Laki Épületszobrász Kft. kivitelezésében valósult meg 2023 március végéig.

Simandyepuletavato01fotoNagyAttila-110414.jpg

Simándy épület (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Így a most átadott Simándy épület földszintjén hatalmas portálüvegek mögött tágas előtér jött létre, helyet kapott itt a nagy tenorista fejszobra – Kelemen Kristóf alkotása – és a 80 évvel ezelőtti előadás plakátja is. Az első három emeleten a mai kor igényeinek megfelelő, modern irodai környezetet alakítottak ki az adminisztráció számára. Ide a gazdasági igazgatóság több részlege: pénzügyi- és bérgazdálkodási osztály és a vagyongazdálkodás, valamint a jogi és humánpolitikai osztály egységei költöztek be. Ugyancsak felújításon estek át a színpadi műszak és a gondnokság csoportos öltözői is (több mint 240 fős kapacitás), emellett a ház az épületgépészet és a villamosság terén energetikai és hőtechnikai szempontból a napjainkban elérhető legkorszerűbb megoldásokat kínálja.

A Hajós utca alatt húzódó, az Operaház pincéjébe tartó közműalagút – amely a dolgozók közlekedésére is alkalmas –, illetve a föld alatti raktárkapacitás ugyancsak részét jelentette az ingatlan fejlesztésének.

Újdonság a 9. emeleten kialakított két szólamtanuló terem, illetve a tetőterasz, amely a 160 fős, 2016-ban a világ legjobb kórusának választott OPERA Énekkar tagjai számára biztosít majd friss levegőt a hosszú próbák szüneteiben. A 10. és 11. emeleteken található az Operaház és a Simándy épület kazánháza, itt ma már korszerű gépek szolgáltatják a gázfűtést, míg a pinceszint és a 9. emelet között két vadonatúj lift is közlekedik.

Simandyepuletavato06fotoNagyAttila-110416.jpg

A Simándy épület tetőterasza (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

A mostani részleges beköltözésre több más, ideiglenesen használt ingatlan kiváltása és a munkakörülmények javítása miatt volt szükség annak ellenére is, hogy az egész épület csak fokozatosan vehető birtokba. A 2023/2024-es évadtól, tehát ősztől teljes értékűen használhatók a 7. és a 8. emelet egyes énekkari és gyermekkari próbatermei is, amelyek a kezdeti évek kivitelezőjével, a W-É-L konzorciummal elhúzódó jogvita következtében még nem állnak teljesen készen.

A Simándy épület fennmaradó két szintjének (4., 6.) felújítását – a költségek növekedése okozta forráshiány miatt – a Magyar Állami Operaház 2023 végéig önerőből, illetve mecenatúraprogramja keretében tervezi befejezni,

hogy az informatika, az épületüzemeltetés és a beszerzési osztály, valamint az énekkar és a mintegy 120 tagú gyermekkar irodái is visszaköltözhessenek hosszú, 6 esztendőn át tartó „hontalanságuk” után. Mások mellett a Molnár Beton Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. adományai is segítik e feladat elvégzését. E lokalizált munkálatok a jövő héten kezdődnek, a már belakott szintek életét nem érintik.

Összességében a Hajós utcai Simándy épület – lépcsőit maga a nagy tenor is koptatta a nyolcvanas évek első felében – a 2017-től indult beruházás 2023 végére prognosztizálható teljes befejezéséig mintegy nettó 3,2 milliárd Ft közpénzt használt fel. Jelenleg 9 szintje kész teljesen, 4 esetében utómunkálatok szükségesek: tovább már az operai dolgozók munkájával és az intézmény saját erejéből épül.  A Magyar Állami Operaház Hajós utcai Simándy épületének fajlagos ára messze a főváros belső kerületeiben szokásos bekerülési érték alatt marad – ismertette a Magyar Állami Operaház a beruházás adatait.

Fejléckép: A Simándy épület átadóünnepsége (fotó/forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Zenés színház interjú

A Föld forog tovább, és ezek a csodák újra és újra megtörténnek

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház vezető művésze, a musicalirodalom legnagyobb szerepeit tudhatja maga mögött. Ezúttal Frank Wildhorn Carmenjében mutatkozik be április 19-én a Nagymező utcai teátrumban.
Zenés színház ajánló

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.
Zenés színház interjú

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában.