Zenés színház

Mégsem lesz Kurtág-opera Salzburgban?

2014.11.05. 12:56
Ajánlom
Kurtág György a Salzburgi Ünnepi Játékok egykori intendánsának, Alexander Pereirának a felkérésére írt operát. A mű ősbemutatóját már a 2013-as fesztiválra is jósolták, végül azonban sem akkor, sem idén nem tűzték műsorra, és a jelek szerint még jövőre is hiányozni fog a fesztivál programjából.

A fesztivál honlapján egy időre megjelentek a 2015-ös program részletei, amelyek helytállóságát később a fesztivál vezetése nem kommentálta. A programot hivatalosan csütörtökön jelentik be egy sajtótájékoztató keretében.

A korábbi tervek szerint Kurtág György Samuel Beckett Végjáték című műve alapján készülő első operája lett volna a jövő évi fesztivál egyik új produkciója, ez azonban hiányzik a kiszivárgott programból, helyette Wolfgang Rihm német zeneszerző Mexikó meghódítása című zenedrámáját tűzték műsorra. A korábban beharangozott másik két premier, a Fidelio és a Figaró házassága továbbra is szerepel a programban.

A honlapon idő előtt megjelent műsor szerint emellett olyan operák korábbi produkcióit mutatnák be újra, mint a Norma, A trubadúr, az Iphigénia Tauriszban és A rózsalovag. A fesztivál szakrális zenei szekciója, az Ouverture Spirituelle jövőre a hinduizmus zenéjét mutatná be, míg a kortárs zenei blokk a jövőre 90. születésnapját ünneplő Pierre Boulez munkássága előtt tisztelegne az ORF-Salzburg és a Salzburger Nachrichten által kiszivárogtatott információk szerint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.