Zenés színház

Mégsem lesz Kurtág-opera Salzburgban?

2014.11.05. 12:56
Ajánlom
Kurtág György a Salzburgi Ünnepi Játékok egykori intendánsának, Alexander Pereirának a felkérésére írt operát. A mű ősbemutatóját már a 2013-as fesztiválra is jósolták, végül azonban sem akkor, sem idén nem tűzték műsorra, és a jelek szerint még jövőre is hiányozni fog a fesztivál programjából.

A fesztivál honlapján egy időre megjelentek a 2015-ös program részletei, amelyek helytállóságát később a fesztivál vezetése nem kommentálta. A programot hivatalosan csütörtökön jelentik be egy sajtótájékoztató keretében.

A korábbi tervek szerint Kurtág György Samuel Beckett Végjáték című műve alapján készülő első operája lett volna a jövő évi fesztivál egyik új produkciója, ez azonban hiányzik a kiszivárgott programból, helyette Wolfgang Rihm német zeneszerző Mexikó meghódítása című zenedrámáját tűzték műsorra. A korábban beharangozott másik két premier, a Fidelio és a Figaró házassága továbbra is szerepel a programban.

A honlapon idő előtt megjelent műsor szerint emellett olyan operák korábbi produkcióit mutatnák be újra, mint a Norma, A trubadúr, az Iphigénia Tauriszban és A rózsalovag. A fesztivál szakrális zenei szekciója, az Ouverture Spirituelle jövőre a hinduizmus zenéjét mutatná be, míg a kortárs zenei blokk a jövőre 90. születésnapját ünneplő Pierre Boulez munkássága előtt tisztelegne az ORF-Salzburg és a Salzburger Nachrichten által kiszivárogtatott információk szerint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.