Zenés színház

Megújul az Operaház honlapja

2014.12.04. 15:03
Ajánlom
Az ezredfordulón debütáló "Odira" leváltása történik meg december 4-én, helyette egy mai, fejleszthető rendszert kap az Operaház.

Az Operaház előző IT-rendszerének fejlesztése idején még javásban sípoltak-pittyegtek a betárcsázós internetmodemek Magyarországon. Az akkor üzembe helyezett rendszer, azaz az ezredfordulón debütáló "Odira" - bár a maga korában fejlett programnak számított - mára sokszorosan túlhaladott technikát használ, így lassan minden egyéb belső fejlesztést megakadályozott inkompatibilitásával. Ennek a rendszernek a leváltása történik meg december 4-én, helyette egy mai, fejleszthető rendszert kap az Operaház.

A közönség számára leginkább a honlap megújulása fog feltűnni ebből a rendkívül komplex fejlesztésből, amely belső használatban a jelmez-nyilvántartástól a szereplők szerződésein át a beléptetésig teljes körű dokumentációt tartalmaz majd. Az eddigi alapokra lehetetlen volt egy, a mai kihívásoknak megfelelő honlapot építeni. Most azonban, az alapok teljes cseréje után megszülethetett az új, az Operaház sokszoros szakmai elismerésben részesült vizuális arculatára építő, reszponzív (minden számítógépen, tableten, telefonon egyaránt jól használható) honlap.

A tervezés során az Opera a használati statisztikákat tartotta leginkább szem előtt, így az eddigi "hírközpontú" oldalt felváltja egy produkció- és információ-központú site, melynek elsődleges célja, hogy minden korosztály és érdeklődő számára használható és gazdag tartalommal bíró oldalt kínáljon, a tartalomban videóanyagokkal és képgalériákkal, valamint letölthető tartalmakkal - hiszen az elsődleges fogyasztó az intézmény számára legfontosabb: a mindenkori közönség. Az új felületen az Operaház rendkívül szövevényes műsortervét többszintű szűrés és a korábbinál jóval egyértelműbb elrendezés, struktúra teszi átláthatóbbá. Az új honlappal nem egy kész és bevégzett munkát, sokkal inkább egy új platformot kíván átadni az intézmény.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.