Zenés színház

Melis György születésnapjára

2022.07.02. 11:10
Ajánlom
1923. július 2-án született Melis György, a 20. század egyik legjelentősebb baritonja. A kerek évfordulót megelőzően néhány remek felvételével emlékezünk az énekesre.

Rossini: A sevillai borbély – Figaro áriája

Ezt a felvételt meghallgatva nem is lehet kétségünk, miért Melis Györgyről neveztek el egy szép magyar szövegejtésű énekeseknek adható elismerést. Bizony, Figaro nyaktörő áriájában is minden szó érthető, miközben a zene sem szenved csorbát. Az 1977-es felvétel külön érdekessége, hogy a karmester a fiatal Fischer Ádám – de kétszer kell ránéznünk, hogy megismerjük.

Kacsóh Pongrác: János vitézEgy rózsaszál...

Melis György gazdag pályája során egyáltalán nem zárkózott el a könnyebb műfajoktól, még magyar nótákból is készített felvételeket. De eszünkbe jut-e a „könnyű” szó, ha ezt a szívszorítóan gyönyörű dalt hallgatjuk? Kacsóh Pongrác ma már klasszikusnak számító daljátékát bemutatója óta számos kiváló operaénekes énekelte, nem véletlenül érezzük úgy, hogy a mű egy ilyen ragyogó produkcióknál bontakozik csak ki igazán.

Schubert: A rémkirály

Ez a baritonok sorsa, rendszeresen kell rémisztő, netán egyenesen gonosz figurákat megformálniuk. Egy dal persze más készségeket igényel, mint egy operaszerep, de azért ebben a három szereplőt és narrátort is megszólaltató Schubert-darabban is jól hallhatjuk, Melis György a karakterábrázolás milyen gazdag eszköztárával rendelkezett. Csodás hangja mellett ez tette olyan népszerűvé a színpadon.

Fejléckép: Melis György (forrás: Magyar Állami Operaház Archívuma)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.