Zenés színház

Melyik a legszebb?

2010.08.02. 14:26
Ajánlom
Az operának vannak régi és új fellegvárai, némelyikhez legendák fűződnek, és nagy múlttal bírnak, míg másokban épp csak elkezdték írni az annaleseket. De melyik épület az önök kedvence, kedves Fidelio-olvasók?

Induljunk a műfaj hazájából, Olaszországből. Innen három operaházat választottunk: az itáliai operajátszás első számú otthonát, Milánó operaházát, a Scalát, amelynek szimbólumaként a házzal szoros érzelmi és szakmai kapcsolatba kerülő Verdit, a legújabb időkben pedig a folyamatosan sztrájkoló szakszervezetet említhetjük; hozzánk térben legközelebbiként Velence operaházát, az 1792. május 16-án megnyílt a Gran Teatro La Fenicét, ami ha nincs Visconti 1954-es Érzelem című filmje, ma biztosan nem ilyen arcát mutatja; és a nápolyi Világörökséget, a San Carlót, ahol Rossini, Donizetti, Bellini, és persze Verdi, aki a zenekari árok kialakítását javasolta, számított házi zeneszerzőnek. A dél-olaszországi operaház 1737-ben nyitotta meg ajtaját, hogy kékkel és arannyal, a Bourbonok színeivel díszített nézőterén háromezernél is többen foglaljanak helyet. 1816-ban tűz martaléka lett az épület, Antonio Niccolini tervezésével és vezetésével azonban tíz hónap múlva új épületet adtak át, amiről Stendhal is csak lelkesült szavakat tudott írni.

A német nyelvterület bebarangolását kezdjük az osztrák szomszédainknál, és ne is menjünk távolabb Bécsnél, ahol mindjárt három operaház vár ránk. Közülük a legrégebbi, és a Fidelio olvasóinak szívéhez legközelebb álló Emanuel Schikaneder 1801. június 13-án megnyitott színháza, a Fidelio ősbemutatójának helyt adó Theater an der Wien. A legismertebb a Bécsi Staatsoper, amelynek felépítését 1861-ben rendelte el Ferenc József. A birodalmi fővároshoz méltó operaház, a Ring első épülete nyolc évig készült, és tervezőinek végzetévé vált. A Staatsoper nem nyerte el a közvélemény tetszését, újságcikkektől kabarétréfákig gúny és vicc céltáblájává vált a két tervező, Eduard van del Nüll, aki öngyilkosságba menekült, valamint August Siccard von Siccardsburg, akit munkatársának halála és a rázúduló negatív bírálat tört meg. A budapesti operára igencsak hasonlító ház 1869. május 25-én nyílt meg Mozart Don Giovannijával, ami megelőzött egy allegorikus előjáték a Ring és a Staatsoper építéséről, továbbá kifejezték hódolatukat a császárnak. Akik akkor bejutottak, nem keveset fizettek érte, és ez a helyzet mára sem változott. A kistestvér fiókintézményt - ami gazdaságilag azért egy céget jelent -, a Volksopert 1898-ban adták át Kaiser-Jubiläums-Stadttheater néven. Történetéből három dolgot jegyezzünk meg: első igazgatója csődbe vitte, itt adták Bécsben először a Toscát és a Salomét, és 1955-ig a második világháborúban szétbombázott Staatsoper játszóhelye volt.

Berlinben sem adjuk alább három operaháznál, közülük a kettéosztottság idején egy jutott a nyugatiaknak. A Deutsche Oper Charlottenburg operájaként kezdte, első épületét 1912-ben adták át, 1925-ben, a közigazgatási határok kijjebb tolásával lett berlini dalszínház. 1943-ban a bombázások megsemmisítették, a jelenlegi épületet Fritz Bornemann tervezte, és 1961-ben adták át. A ház neve gyakran összekapcsolódott a politikával: a náci hatalomátvétel után Goebbels irányította - a Staatsopert Göring -, 1967-ben itt ölték meg az iráni sah látogatása elleni tüntetésen Benno Ohnesorgot, 2006-ban pedig az Idomeneo okozott problémát, mivel tartottak tőle, hogy az előadás egyik jelenetét, amelyben Jézus, Buddha és Mohamed próféta levágott feje látható, szélsőséges muszlim szervezetek vallásgyalázásnak érzékelnék, és az operaház ellen támadást indítanának. Az egykori NDK fővárosának lakóit szolgálta ki a Staatsoper az Unter den Lindenen. A hársfák alatt II. Frigyes megrendelésére, udvari operának épült házat 1742-ben adták át, de mint a korban oly sok társa, ez az operaház is leégett, s aztán gyorsan újjá is építették, hogy egy évvel a tűz után, 1843 augusztusában újra megnyisson. 1944-ben a Staatsopert is bezárták a totális háború kihirdetésekor - a Staatskapelle Karajan vezetésével viszont folytatta a zenélést -, 1945 februárjában azonban bombatalálat érte az épületet. Az 1955-ig tartó újjáépítés során részben megőrizték a barokk stílusjegyeket. Kelet-Berlin operáját A nürnbergi mesterdalnokokkal nyitották meg ismét. A Brandenburgi kapu, a Múzeum-sziget és a Checkpoint Charlie között áll az 1891-92-ben operettek előadására épült, a Fellner-Helmer páros tervezte Komische Oper. Korát leginkább az auditórium mutatja, hiszen a szövetségesek bombázásában a homlokzat, a bejárat szinte teljesen, a nézőtér falfestményei és -díszei részben megsemmisültek, az új külső a hatvanas évekből származik. Az intézménynek fennállása alatt több neve is volt: Theater Unter den Linden, Metropol-Theater, Staatliches Operettentheater, Komische Operként 1947 óta említik. Német nyelven játszanak benne operákat, operetteket és musicaleket, a minőségi színvonalat mutatja, hogy 2007-ben az Opernwelt szaklap szerint az év operaháza lett.

A wagnerológusoknak kihagyhatatlan Bayreuth öt év alatt, megrendelőjének ízlésére és összművészeti koncepciójának kielégítésére épült Festspielhausa. Hogy luxus-e mindössze hat hétre kinyitni, és egy relatív szűk repertoárt játszani, ki-ki döntse el ízlése szerint.

Wagnernek Drezdában is van kultusza, de a többször elpusztult és újjáépült, mára újra barokk díszben pompázó Semperopert a Richard Strauss-rajongóknak is látni kell.

Münchenben 1657 óta járhatnak operába, és az idők során olyan népszerűvé vált a műfaj, hogy a Residenztheater ötszázhatvan férőhelyes nézőtere kicsinek bizonyult. Karl von Fischer építész tervei alapján 1818. október 12-én nyitott meg a kor ízlésének megfelelően homlokzatában görög templomot formázó udvari és nemzeti színház egy Ferdinand Fränzl-opera ősbemutatójával. Nem operaház-történetet írnánk, ha nem említenénk folyton tűzeseteket, második világháborús pusztulást, így azokat nem is részletezzük. A Bayerische Staatsopert 1958 és 1963 között újjáépítették, és a világon a harmadik legnagyobb színpaddal rendelkező operaházat A nürnbergi mesterdalnokokkal nyitották újra a Max-Joseph-Platzon. Az idő azonban nem állt meg: a Pavillon 21 nevű új játszóhelyet nemrég adták át az operaház mellett.

A zürichi operaházat 1834-ben Aktientheater néven adták át, és elsősorban Wagner-művek alkották a kezdeti repertoárt. Miután leégett, 1890-ben Stadttheater Zürich névre keresztelték. Neoklasszikus homlokzatán Weber, Wagner, Mozart mellszobrai mellett Shakespeare, Goethe és Schiller is megtalálható. Az 1970-es években olyan rossz állapotba került az épület, hogy többen inkább új színházat akartak akartak építeni. A közvélemény nyomására azonban inkább a régit tatarozták, így megmaradt a rokokó nézőtér is.

Bár Párizsnak nevében egy nemzeti operája van, de két épületet is elfoglal. A balettelőadásoknak ad otthont az 1875-ös megnyitásakor a világ nyolcadik csodájaként aposztrofált Palais Garnier. A Gaston Leroux szerint egy fantomot rejtő neobarokk épület 13 évig készült, sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a lvovi, a kijevi, a krakkói, a Rio de Janeiro-i és a hanoi operaház is a Palais Garnier mintájét követi. A vasútállomás helyére épült Opéra Bastille-t névadója bevételének kétszázadik évfordulóján nyitották meg. Tervezője uruguayi, műsorán pedig operák szerepelnek.

Mondják, a spanyolok mentalitása egyszerűen sűríthető: mañana, azaz holnap szóba, ami tulajdonképpen komótos munkavégzést, kevés idegességet jelent. A madridi Teatro Realt ennek megfelelően nem is siették el: a tervezés és az építkezés 32 évig tartott. A megrendelő II. Izabella volt, a Palacio Real melletti épület megnyitóját 1850. november 19-én tartották Donizetti operájával, A kegyencnővel. A háznak a madridi metró építése nem tett jót - felénk is ismerős jelensg ez -, 1925-ben be is kellett emiatt zárni. Majd' negyven évvel később, 1966-ban nyitott ki újra, operaházként azonban csak 1997 óta funkcionál ismét. Akkor első produkcióként Manuel de Falla műveit és egy, a Teatro Real megrendelésére készült Antón García Abril-operát tűztek műsorra Plácido Domingóval.

A katalánok viszont nem húzták az időt: az építkezés elkezdése után szinte napra pontosan két évvel, 1847. április 4-én megnyílt a tengerhez vezető Ramblán, egy valamikori kolostor helyén a Gran Teatre del Liceu. Királynői tőke, következésképp királyi páholy ebben a házban nincs, magánbefektetők társasága adta össze a beruházáshoz szükséges pénzt. Két komoly tűz pusztított a Liceuban, 1861-ben és 1994-ben. A 19. században gyorsan újjáépítették, a 20. században azonban már öt év kellett, mire ismét megnyithatott a ház. A Sant Jordi sportcsarnokból, a Palau de la Música Catalanából és a Teatre Victòriából visszaköltöző társulat nem volt babonás: 1999. október 7-én azt a Turandotot játszották, amit a tűz előtt próbáltak. Barcelonában egyébként azok is nyugodtan vehetnek jegyet, akik nem ismerik az operák librettóit szóról szóra, mert a székek háttámlájába beépített monitorokon több világnyelv plusz a katalán közül lehet választani, sőt a kispénzű tériszonyosoknak sem kell elmaradni, mert a kakasülőről épp a monitoroknak köszönhetően nem kell kilógni, hogy lássák, épp mi történik a színpadon.

Van egy operaház, amit a rendes, becsületes neve mellett a kerület nevére is hallgat: a londoni Királyi Operaházról, a Covent Gardenről van szó. A Bow Street-i épület eredetileg Királyi Színház névre hallgatott (Királyi Operaház csak 1892 óta), a társulatalapításhoz szükséges királyi pátenst II. Károly még Sir William Davenant nevére állította ki 1660-ban. Az épület 1732. december 7-én nyitott meg William Congreve Így él a világ című (prózai) darabjával, két évvel később kerül műsorra az első balett, ezt követte újabb év elteltével az első és a második Händel-opera. Aztán - minő fordulat! - következett két tűz, és felépült a jelenlegi, Edward Middleton Barry tervezte épület, amelynek négy szintjén több mint kétezer néző foglalhat helyet esténként.

Végy egy operarajongót, aki egy előadáson megismerte jövendőbeli - egyébként professzionális operaénekes - feleségét. Utazz el nászútra Salzburgba és Bayreuthba, majd gondolj arra, te is rendezhetnél egy fesztivált vidéki házadban, ahol egyébként az ország legnagyobb nem templomban található orgonája van. Amit ily módon lehet kifőzni, nem más, mint az 1934 óta megrendezendő, leginkább Mozart-központú Glyndebourne-i Operafesztivál, a "szakácsok" pedig John Christie és Audrey Mildmay. A birtokon már valószínűleg a 16. században álltak épületek, az új színháztermet pedig 1994-ben adták át.

A lenyűgöző méretű neoklasszikus varsói Teatr Wielki, ami a lengyel opera- és balett-történet mellett a lengyel történelem függetlenséggel foglalkozó lapjain is kiemelkedő fontossággal bír.

Akár cári, akár szovjet-, akár demokratikus Oroszország, a birodalmi léthez nagyság tartozik. Ezt érthetjük méretekre és hagyományokra, ahogyan a jövőre talán megnyíló moszkvai Bolsoj, vagy épp a szentpétervári Mariinszkij Színház mutatja. Az Albert Cavos tervezte neobizánci, ún. pétervári barokk stílusú épület - ahol az opera mellett kezdetben lovasbemutatók szerepeltek a repertoáron - 1860. október 2-án nyitott meg (természetesen egy tüzet követően), de már tisztán zenés színházi műsorrenddel és a korszak legnagyobb színpadával. Ide költözött be az 1856-ban alapított, II. Sándor cár feleségéről elnevezett Mariinszkij Opera társulata. Az 1800 fő befogadására alkalmas házban kezdetben olasz, majd francia társulatok játszottak, majd megalakult az orosz operatársulat, s vált az intézmény Glinka, Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij révén az orosz opera, Fokin, Petipa, Anna Pavlova, Nizsinszkij által a balett kiemelt jelentőségű intézményévé. 1935-ben a ház egy helyi kommunista vezetőnek adózva felvette a Kirov nevet, 1992-ben visszakapta a Mariinszkijt.

Az első Metropolitan Operába még a Broadwayre jártak. Pazar előadással, Gounod Faustjával nyitottak 1883-ban, s annyira felbolydult New York, hogy a lapokban a legolvasottabb cikkeket a Metről írták. Ezt a házat azonban ma már nem találjuk meg a 39. és 40. utca között, mert 1967-ben, a Lincoln Center-beli Met megnyitása után - Samuel Barber Antonius és Kleopátra című operájának ősbemutatója - lerombolták. Az új, Wallace K. Harrison tervei szerint épült operaházat szinte nem is kell bemutatnunk, mivel a Live in HD közvetítések révén már második éve lehetünk oda bejáratosak.

Ha már távoli földrészek operaházairól esik szó, ne maradjon ki a sorból Sanghaj emblematikus megaszínháza, a Buenos Aires-i, argentin nemzeti műemlékké nyilvánított Teatro Colón, amiért 1890-ben egy forgalmas, az ország iparának történetében szimbolikus jelentőséggel bíró vasúti pályaudvart zártak be és romboltak le, vagy a 2007 óta Világörökségként nyilvántartott sydney-i operaház. A modern expresszionista stílusú operát egy dán építész, a Pritzker-díjas Jørn Utzon tervezte a város villamosgarázsának a helyére. 1959-ben kezdődött az építkezés, a tervezőt azonban kritizálták, gyakorlatiatlan álmodozónak titulálták, így hét évvel később otthagyta a megbízókat. Az 1973-as átadásra nem is ment el, az új évezredre azonban behegedt a lelki seb, és bizonyos módosításokat, bővítéseket, rekonstrukciós munkálatokat az ő javaslatai alapján készítettek el. A kívül fehér svéd anyagokkal fedett, benn viszont rózsaszín új-dél-wales-i márvánnyal borított épületben opera, koncertterem és színház is helyet kapott.

Ha már skandinávok, akkor ne feledjük a Tarald Lundevall tervezte az olsói operát, amit négy évnyi munka után, 2007-ben adták át. A barcelonai Építészeti Világfesztivál díjával és a Mies van der Rohe-díjjal kitüntetett ház Norvégia legnagyobb kulturális épülete a 14. században épült trondheimi Nidarosdomen katedrális óta, és hogy mennyire hallották megrendelők és beruházók az új idők új szavát, arra jó példa, hogy nyugodtan lehet az operán skateboardozni is.

Észak, dél, kelet, nyugat, Európa, Ázsia, Amerika, Ausztrália, barokk, klasszicista, modern, még modernebb - melyik tetszik önöknek, kedves olvasók? Vagy van esetleg olyan, ami kimaradt?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház kult50

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Zenés színház hír

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.
Zenés színház kult50

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.
Zenés színház magazin

50 éve csendült fel először a Getsemane a Broadwayn

Andrew Lloyd Webber kultikus rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár 1970-ben indult el hódító útjára. A mű, melynek szövegét Tim Rice írta, először albumként jelent meg, majd egy évvel később debütált a Broadwayn. Érdekessége, hogy prózai dialógusok nélkül meséli el Jézus életének utolsó hetét, megmutatva többek között Mária Magdolna és Júdás szemszögét is.
Zenés színház ajánló

Rockoperából szimfonikus opera lett az István, a király

Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában mutatja be Szörényi Levente és Bródy János csaknem 40 éve töretlen népszerűségű rockoperáját a Magyar Állami Operaház.