Zenés színház

Menesztik a pécsi operatagozat zeneigazgatóját

2007.03.09. 00:00
Ajánlom
Bár az operatagozatból senkit sem bocsátanak el, a Pécsi Nemzeti Színház Operatagozatának zeneigazgatóját az évad végén anyagi okokra hivatkozva menesztik.

A direktor felajánlotta Somos János Csabának, hogy a következő idényben még dirigálhatja a közönség és a kritikusok országos elismerését is kiváltott Traviata című darabot, de a zeneigazgató még nem tudja, elvállalja-e a megbízást. A baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése a megszorító intézkedések részeként februárban a színház alapító okiratának módosítására készült. Ez egyben a 47 éves operatagozat működésének végét jelenthette volna, ezért Somos János Csaba akkor a sajtóhoz fordult. A kérdés azóta lekerült a napirendről és Tasnádi Péter polgármester bejelentette: a tagozatot nem szüntetik meg.

A zeneigazgató akkor a tervezett lépéssel kapcsolatban közölte, vidéken mindössze négy színház működtet operatagozatot, ezért bármelyik ellehetetlenítése katasztrofális kulturális következményekkel járhat az adott régió, és az ország egészére nézve. Véleménye szerint Pécs esetében a lépés a város nemzetközi megítélésén is ronthat, hiszen a baranyai megyeszékhely 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz. A tagozat megszüntetése "olyan szégyen lenne, amit a város nem engedhet meg magának, és ebből egyenesen következik, hogy le kellene mondania a megtisztelő kulturális fővárosi címről. A pécsi operajátszás önmagában olyan érték, melyet őrizni, ápolni kötelességünk. Az eltelt mintegy fél évszázad alatt a város felejthetetlen előadásokkal gazdagodott, a tagozat az egész dél-dunántúli régió számára tette elérhetővé az operát." - közölte a zeneigazgató.

A pécsi önkormányzat közelmúltban elfogadott büdzséjében költségtakarékossági okokból az idén négyszáz, ebből száz kulturális intézményi állás megszüntetése szerepel. A megszorítások a legjobban a színházat érintik, ahol huszonhat álláshely szűnne meg. Elbocsátások várhatóak még a Pannon Filharmonikusoknál, a Bóbita Bábszínháznál, a Pécsi Horvát Színháznál, a Pécsi Ifjúsági Központnál és a városi könyvtárnál is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.