Zenés színház

Menyasszonytánc

2006.03.10. 00:00
Ajánlom
A hol mulatságos, hol pedig drámaian feszült történet a század ’30-as éveit idézve, egy erdélyi román-magyar zsidó kisvárosba viszi el a nézőket. Itt ismerkedhetnek meg a szeretnivaló, ám természetesen esendő figurákkal.

Rózsival (Siménfalvy Ágota/Kékkovács Mara), aki – egy különös esemény következtében – egyik pillanatról a másikra elveszítheti szerelmét, a városka megbecsülését, mindent, amit biztosnak hitt addigi életében. Andrást (Mészáros Árpád Zsolt/György Rózsa Sándor), aki szereti Rózsit, de gyenge ahhoz, hogy szembeszálljon apja akaratával. A kocsmárost, Herskovics bácsit (Mikó István/Melis Gábor), aki eddig igyekezett átvészelni az úgynevezett „nehéz időket”, de most mégis kénytelen hőssé magasztosulni.

A még mindig szép Blumnét (Molnár Piroska/Felföldi Anikó), aki már özvegyként tapasztalja elhunyt férje csapodárságát és annak furcsa következményeit. Jonel csendőrőrmestert (Szabó P. Szilveszter/Imre Sebastian), akit Rózsi visszautasított, ennek ellenére mindenáron meg akarja kapni a lányt. Cosma jegyzőt (Marik Péter/Bodor Attila), akinek mindegy, román, magyar vagy zsidó szándékozik véteni a törvény ellen: számára csak az a fontos, hogy nyugalom legyen a városban. A bölcs rabbit (Jantyik Csaba/Pálfalvy Attila) és a jóságos papot (Faragó András), akik együtt pecázva – no és iszogatva – tárgyalják meg híveik ballépéseit. Végül megismerkedhetünk Majzik nénivel (Lehoczky Zsuzsa), aki élő lexikon, egyben a „legtöbb példányszámban megjelenő”, tüneményes pletykazsák.

Rajtuk kívül még a Budapest Klezmer Band immár világszerte ismert muzsikusaival találkozhatunk, akik élőben szolgáltatják a zenét, amelyet az együttes vezetője, Jávori Ferenc komponált. A klezmer-musical témájául a Keleti Márton rendezésében 1937-ben bemutatott Torockói menyasszony című darab szolgál. A szöveget Kállai István és Böhm György, a dalszövegeket Miklós Tibor írta. Rendező Béres Attila, művészeti vezető Kerényi Miklós Gábor, zenei vezető Silló István.

(2006. március 17, 18. 19:00 Budapesti Operettszínház – Jávori Ferenc: Menyasszonytánc – klezmer-musical)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.