Zenés színház

Metanoia a Berlini Staatsoperben

2010.10.07. 13:11
Ajánlom
Az Unter den Lindenen levő épület helyett a Schiller Theaterben játszották a Metanoia című operát.

Az opera épületét három évadra zárták be, optimális esetben annyit vesznek igénybe a mintegy 239 millió euróba kerülő felújítási munkálatok, amelyek keretében megnő a nagyterem magassága és légtere, hatvannal csökken majd az ülőhelyek száma, és javítanak a hangzáson, továbbá felújítják a teljes technikát, a zenekari árkot, a raktárt, sőt az intendáns házát is. A korszerűsítések ellenére azonban megmarad az épület és a belső tér építészeti stílusa.

Az ideiglenes otthont nyitó premier Jens Joneleit zeneszerző René Pollesch librettójára, öt szólóénekesre, vegyeskarra, zenekarra és elektronikus zenére íródott operára írt operája a Metanoia volt, amelyet Friedrich Nietzsche A tragédia születése című műve inspirált. Az előadás közreműködői Annette Dasch, Daniel Schmutzhard, Graham Clark, Alfred Reiter és Anna Prohaska operaénekesek, illetve Martin Wuttke voltak. Az előadás rendezésére Christoph Schlingensiefet kérték fel, augusztusi halála azonban komoly erőpróba elő állította a Berlini Staatsopert, a bemutatót azonban ennek ellenére megtartották. A produkció az októberi előadások után két alkalommal 2011 júliusában is színpadra kerül.

  

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház cinefest

Pavarotti özvegye Miskolcra jön a férjéről szóló film díszbemutatójára

Luciano Pavarotti özvegye, Nicoletta Mantovani is ellátogat az Oscar-díjas Ron Howard, Pavarottiról készült dokumentumfilmjének gálájára a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.
Zenés színház opera

Puccini-bemutató készül Szegeden

Október 11-től láthatja a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban Giacomo Puccini két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit Göttinger Pál rendezésében.
Zenés színház magazin

Tel-Avivban vendégeskedett a Menyasszonytánc

A Budapesti Operettszínház 2006-ban bemutatott klezmer-operettjét két alkalommal is láthatta a közönség az Izraeli Magyar Kulturális Évad részeként szeptember 12-én és 13-án.
Zenés színház videó

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Zenés színház kritika

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.