Zenés színház

Miből lesz a cserebogár?

2008.01.23. 00:00
Ajánlom
A Puccini-évfordulóhoz is kapcsolódva Fehér András rendező és munkatársai, Holló Mariann korrepetitor, valamint Kollár Imre karmester, Puccini Bohémélet című operáját építi fel alkalomról alkalomra, főiskolások és friss diplomás énekesek közreműködésével.

Az opera próbáit 2008. január 23-án, 30-án, február 6-án és 13-án, az előadást pedig február 20-án este héttől kísérhetik figyelemmel az érdeklődők az Óbudai Társaskörben (III. Kiskorona u. 7.). Fehér András így nyilatkozott e különleges munkáról: "Van-e izgalmasabb dolog annál, mint egy operaelőadás létrejötte? Belelátni a műhelymunka nehézségeibe, a kezdetektől az előadás végső formájáig. Ez már itt a "nagy fa", amibe fejszét vágunk. Nagyon nagy fa, minden operák egyik legnagyobbja. A "cserebogarak" eddig csak körberepülve csodálták, álmodoztak, titokban próbálgatták magukat részleteivel. És most "rárepülünk".

Puccini remeke sok gyönyörűséget, fájdalmat és örömet rejt a felkészülés során, de minden gyötrelem megéri, mert aki csak a közelébe kerül – bármilyen formában – az egy életre fertőzötté lesz. Csak az lehet sikeres benne – legyen az bármelyik szerep is –, aki tudása teljes "vértezetével" teljesíti a zene és a színpad együttes kihívásait, és csak az élvezheti, más oldalról, aki teljes szívével odaadja magát a darabnak. Mi ezt tesszük, remélem olyan sikerrel, ami méltó a nagy szerző jubileumának ünneppé tételéhez."

(2008. január 23., 30., február 6., 13. (próba), február 20. (előadás) 19:00 Óbudai Társaskör (Budapest) - Miből lesz a cserebogár, avagy egy opera előélete a bemutatóig; Puccini: Bohémélet; km.: Honinger László (Rodolphe), Gaál Csaba (Marcel), Papp Nikoletta (Mimi), Kaján Katalin (Musette), Hábetler András (Schaunard), Bánky Mátyás (Collin), Pivarcsi Gábor (Alcindor, Benoit), Holló Mariann (zongora); vez.: Kollár Imre; rend.: Fehér András)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.