Zenés színház

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

2024.02.19. 13:10
Ajánlom
Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara (MK). Az együttműködés keretében olyan posztgraduális képzést indít Magyarország első egyeteme az alapítvány által kidolgozott képzési terv alapján, amelynek révén a művészek képzése nem fejeződik be a diploma megszerzésével, hanem mesterkurzusokkal, operastúdiókban való tanulmányokkal, egyéni képzéssel tovább folytatódhat. Az erről szóló keretmegállapodást hétfőn írták alá Pécsett az egyetem Szenátusi Tanácstermében.

Az ünnepélyes aláírási ceremónián Lengyel Péter, a PTE MK dékánja elmondta: „A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának kiemelt célja az oktatás minőségének folyamatos fejlesztése, a képzési lehetőségek bővítése.

A kar Magyarországon egyedülálló módon integrált művészeti képzést biztosít, és az összművészeti koncepció minél szélesebb kibontakozásán dolgozik.

Ennek egyik alátámasztása ez az együttműködés, melynek révén minőségi posztgraduális képzést tudunk indítani a Zeneművészeti Intézetünkben. A minőségre Miklósa Erika világhírű operaénekes, karunk alumnája a biztosíték” – hangsúlyozta a dékán.

20240219-12158672-csortos-szabolcs-kvintesszenci-mesteriskola-pte-egyutmukodesi-megallapodas-alairasa-8672-130648.jpg

Az egyetem és az alapítvány képviselői (Fotó/Forrás: Csortos Szabolcs / PTE)

A KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány alapítója, Miklósa Erika arról beszélt: „Egy olyan képzési tervet, illetve programot dolgoztunk ki Novák Péterrel, amely összhangban áll a PTE Művészeti Kar céljával, elképzeléseivel, és kiváló lehetőséget nyújt a pályájuk megkezdése előtt álló énekművészek számára. Ez a képzési terv komplexen kezeli az énekművészi professzionális pályához szükséges készségek fejlesztését, és nagyban hozzájárulhat a hazai, határon túli vagy külföldi fiatal énekművészek fejlesztéséhez a diploma megszerzése után, valamint a profi, hazai vagy akár nemzetközi színtéren való énekesi pálya építéséhez” – mondta köszöntőjében a Kossuth-díjas operaénekes. Hozzátette: „Ez a szakma nemcsak alapos képzést, de folyamatos önfejlesztést is igényel.

A tudásszerzés soha nem befejezett, ezt igyekeztem már eddig is átadni a tehetséggondozás különféle platformjain.

Az eseményen elhangzott, hogy a kar és az alapítvány közös tervei között szerepel a képzés akkreditációjának kidolgozása, amelynek feltételei a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karon biztosítottak.

A keretmegállapodást Szieben László, az alapítvány kuratóriumi elnöke, Miklósa Erika alapító és Novák Péter kuratóriumi tag, míg a PTE képviseletében Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár látta el kézjegyével.

Fejléckép: Miklósa Erika (fotó/forrás: Csortos Szabolcs / PTE)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Zenés színház elhunyt

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
Zenés színház interjú

Nekünk találkozni kellett – interjú Nádasi Veronikával, a Carmen-musical címszereplőjével

Április 19-én, 20-án és 21-én először láthatja Magyarországon a közönség Frank Wildhorn Carmen című musicaljét a Budapesti Operettszínházban. Az első szereposztásban címszerepet alakító Nádasi Veronika számára méltó feladatot jelent ennek a minden porcikájában nagybetűs nőnek a megformálása.
Zenés színház hír

Kálmán Péter a következő évad Kamaraénekese az Operában

A népszerű basszbaritont húsvétvasárnap, a Parsifal-előadását követő tapsrend alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy a következő szezonban ő lesz a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje.