Zenés színház

Miller Lajos 70 éves

2010.01.22. 14:08
Ajánlom
Január 23-án ünnepli 70. születésnapját Miller Lajos, az Operaház magánénekese.

A szombathelyi születésű művész tanulmányait a Zeneakadémián, dr. Sipos Jenő növendékeként végezte1961 és 1968 között. Operaházban 1968-ban ösztöndíjasként debütált Szokolay Sándor Hamletjének Horátiójaként a mű ősbemutatóján. Több nemzetközi énekverseny díjazottja: 1974-ben elnyerte a Fauré-verseny I. díját, 1975-ben az Erkel Énekverseny III., és a trevisói Toti dal Monte-énekverseny I. díját. 1986-ig, majd 1991-től ismét az Operaház tagja, közben világjáró művész. Repertoárján elsősorban Verdi lírai bariton hősei kaptak helyet, többek között Renato (Az álarcosbál), Simon Boccanegra, Posa (Don Carlos), Germont (Traviata), Jago (Otello), de énekelte Anyegin (Csajkovszkij), Tiborc (Erkel: Bánk bán), Háry János, Marcel (Puccini: A köpeny) és Wolfram (Wagner: Tannhäuser) szerepét is. Számos hangfelvételt készített: 13 magyar és 3 francia operalemeze jelent meg. Miller Lajos jelentős nemzetközi karriert futott be, a New York-i Metropolitan mellett Európa legnagyobb operaházaitól kapott felkéréseket. Vendégszerepelt többek között a milánói Scalában, a bécsi Staatsoperben, a müncheni Bajor Állami Operában, a római Operában, a párizsi Nagyoperában és a Buenos Aires-i Teatro Colonban. 1974-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1980-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, emellett az Operaház örökös tagja és mesterművésze.

Miller Lajos az idei évadban az Operaház és a Vígszínház közös produkciójában, A varázsfuvola előadásaiban énekli az Öreg pap szerepét (március 24., 28., április 8., 9., május 15.)

Miller Lajos és Gregor József közös fellépése (Donizetti: Don Pasquale - Don Pasquale és Malatesta duettje, vez.: Kovács János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”