Zenés színház

Miller Lajos 70 éves

2010.01.22. 14:08
Ajánlom
Január 23-án ünnepli 70. születésnapját Miller Lajos, az Operaház magánénekese.

A szombathelyi születésű művész tanulmányait a Zeneakadémián, dr. Sipos Jenő növendékeként végezte1961 és 1968 között. Operaházban 1968-ban ösztöndíjasként debütált Szokolay Sándor Hamletjének Horátiójaként a mű ősbemutatóján. Több nemzetközi énekverseny díjazottja: 1974-ben elnyerte a Fauré-verseny I. díját, 1975-ben az Erkel Énekverseny III., és a trevisói Toti dal Monte-énekverseny I. díját. 1986-ig, majd 1991-től ismét az Operaház tagja, közben világjáró művész. Repertoárján elsősorban Verdi lírai bariton hősei kaptak helyet, többek között Renato (Az álarcosbál), Simon Boccanegra, Posa (Don Carlos), Germont (Traviata), Jago (Otello), de énekelte Anyegin (Csajkovszkij), Tiborc (Erkel: Bánk bán), Háry János, Marcel (Puccini: A köpeny) és Wolfram (Wagner: Tannhäuser) szerepét is. Számos hangfelvételt készített: 13 magyar és 3 francia operalemeze jelent meg. Miller Lajos jelentős nemzetközi karriert futott be, a New York-i Metropolitan mellett Európa legnagyobb operaházaitól kapott felkéréseket. Vendégszerepelt többek között a milánói Scalában, a bécsi Staatsoperben, a müncheni Bajor Állami Operában, a római Operában, a párizsi Nagyoperában és a Buenos Aires-i Teatro Colonban. 1974-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1980-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, emellett az Operaház örökös tagja és mesterművésze.

Miller Lajos az idei évadban az Operaház és a Vígszínház közös produkciójában, A varázsfuvola előadásaiban énekli az Öreg pap szerepét (március 24., 28., április 8., 9., május 15.)

Miller Lajos és Gregor József közös fellépése (Donizetti: Don Pasquale - Don Pasquale és Malatesta duettje, vez.: Kovács János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Zenés színház hír

José Carreras lesz a miskolci operafesztivál díszvendége

José Carreras hangversenyével nyílik 2020-ban a 20. Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a rendhagyó koncert helyszíne a város jégcsarnoka lesz.
Zenés színház interjú

Egy pálya emlékezete – Ferruccio Furlanetto az Erkel Színházban

A világhírű basszus, Ferruccio Furlanetto tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. Szó sincs azonban lezárásról, helyette a jövőbe tekint, és eközben az Erkel Színházban felidézi pályája fő állomásait.