Zenés színház

Miller Lajos 70 éves

2010.01.22. 14:08
Ajánlom
Január 23-án ünnepli 70. születésnapját Miller Lajos, az Operaház magánénekese.

A szombathelyi születésű művész tanulmányait a Zeneakadémián, dr. Sipos Jenő növendékeként végezte1961 és 1968 között. Operaházban 1968-ban ösztöndíjasként debütált Szokolay Sándor Hamletjének Horátiójaként a mű ősbemutatóján. Több nemzetközi énekverseny díjazottja: 1974-ben elnyerte a Fauré-verseny I. díját, 1975-ben az Erkel Énekverseny III., és a trevisói Toti dal Monte-énekverseny I. díját. 1986-ig, majd 1991-től ismét az Operaház tagja, közben világjáró művész. Repertoárján elsősorban Verdi lírai bariton hősei kaptak helyet, többek között Renato (Az álarcosbál), Simon Boccanegra, Posa (Don Carlos), Germont (Traviata), Jago (Otello), de énekelte Anyegin (Csajkovszkij), Tiborc (Erkel: Bánk bán), Háry János, Marcel (Puccini: A köpeny) és Wolfram (Wagner: Tannhäuser) szerepét is. Számos hangfelvételt készített: 13 magyar és 3 francia operalemeze jelent meg. Miller Lajos jelentős nemzetközi karriert futott be, a New York-i Metropolitan mellett Európa legnagyobb operaházaitól kapott felkéréseket. Vendégszerepelt többek között a milánói Scalában, a bécsi Staatsoperben, a müncheni Bajor Állami Operában, a római Operában, a párizsi Nagyoperában és a Buenos Aires-i Teatro Colonban. 1974-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1980-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, emellett az Operaház örökös tagja és mesterművésze.

Miller Lajos az idei évadban az Operaház és a Vígszínház közös produkciójában, A varázsfuvola előadásaiban énekli az Öreg pap szerepét (március 24., 28., április 8., 9., május 15.)

Miller Lajos és Gregor József közös fellépése (Donizetti: Don Pasquale - Don Pasquale és Malatesta duettje, vez.: Kovács János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.