Zenés színház

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

2021.01.22. 09:20
Ajánlom
Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.

Jancsi és Iluska története ezúttal egészen rendhagyó módon elevenedik meg a színpadon, hiszen míg egy prózai vagy zenés rendezőknél a szöveg mögötti tartalmak fűzik össze a jeleneteket, Bozsik Yvette rendező-koreográfusként nagy hangsúlyt fektet a táncra.

„Yvette már kezdettől fogva nagyon fontosnak tartotta a zene-szöveg-tánc egységét,

és azt a transzcendentális síkot, ami az egész darabot áthatja” – mondta el a Fideliónak Dolhai Attila, az előadás címszereplője.

IMG_0401a-173537.jpg

Jelenet a János vitézből (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az Operettszínház János vitézében azonos súlyt kap a földi világ, valamint az angyali és démoni éra, amely segít továbblépni egy-egy jelenetből.

„Nagyon élveztem azt a fajta szabadságot, ami ezt a próbaidőszakot jellemezte”

– mondta Attila. „Yvette nyitott volt minden ötletünkre és beépítette azokat a darabba. Az elején féltem tőle, hogy a táncok más irányba tolják majd az hangsúlyokat, de a táncosok olyan finoman rajzolják meg a körülöttünk lévő világot, hogy inkább még tartalmasabb lett tőle az előadás.”

Ebben a táncokkal átszőtt, légies világban bontakozik ki Jancsi és Iluska síron túl is tartó szerelme.

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre, és talán én vagyok túlságosan idealisztikus, de e nélkül nincs is értelme szerelmesnek lenni.

Mindemellett a hűség és az összetartozás eszméjét adja útravalóul az előadás, például akkor, amikor Jancsi már János vitézként elfordul a káprázatos francia udvartól az Iluska iránt érzett szerelme miatt, vagy amikor Bagó egy gyönyörű nótában lemond a szerelméről.”

A János vitéz január 22-én, 23-án, 24-én és 31-én látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján a megjelölt időpontig érhető el.

Fejléckép: Bordás Barbara és Dolhai Attila a János vitézben (fotó: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház hír

Sonja Šarić szerb szoprán nyerte a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott énekverseny minden korábbinál több, 66 versenyző részvételével zajlott. A Fidelio különdíját az egyetlen magyar döntős, Fürjes Anna Csenge nyerte el.
Zenés színház hír

Kautzky Armand menti meg a Margitszigeti Színház előadását

Gerdesits Ferenc egészségügyi okokból nem tud fellépni a szeptember 3-i Margitszigeten a TGB Production Tesla című előadásában – tudatta a Fidelióval a darab menedzsmentje.