Zenés színház

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

2021.01.22. 09:20
Ajánlom
Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.

Jancsi és Iluska története ezúttal egészen rendhagyó módon elevenedik meg a színpadon, hiszen míg egy prózai vagy zenés rendezőknél a szöveg mögötti tartalmak fűzik össze a jeleneteket, Bozsik Yvette rendező-koreográfusként nagy hangsúlyt fektet a táncra.

„Yvette már kezdettől fogva nagyon fontosnak tartotta a zene-szöveg-tánc egységét,

és azt a transzcendentális síkot, ami az egész darabot áthatja” – mondta el a Fideliónak Dolhai Attila, az előadás címszereplője.

IMG_0401a-173537.jpg

Jelenet a János vitézből (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az Operettszínház János vitézében azonos súlyt kap a földi világ, valamint az angyali és démoni éra, amely segít továbblépni egy-egy jelenetből.

„Nagyon élveztem azt a fajta szabadságot, ami ezt a próbaidőszakot jellemezte”

– mondta Attila. „Yvette nyitott volt minden ötletünkre és beépítette azokat a darabba. Az elején féltem tőle, hogy a táncok más irányba tolják majd az hangsúlyokat, de a táncosok olyan finoman rajzolják meg a körülöttünk lévő világot, hogy inkább még tartalmasabb lett tőle az előadás.”

Ebben a táncokkal átszőtt, légies világban bontakozik ki Jancsi és Iluska síron túl is tartó szerelme.

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre, és talán én vagyok túlságosan idealisztikus, de e nélkül nincs is értelme szerelmesnek lenni.

Mindemellett a hűség és az összetartozás eszméjét adja útravalóul az előadás, például akkor, amikor Jancsi már János vitézként elfordul a káprázatos francia udvartól az Iluska iránt érzett szerelme miatt, vagy amikor Bagó egy gyönyörű nótában lemond a szerelméről.”

A János vitéz január 22-én, 23-án, 24-én és 31-én látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján a megjelölt időpontig érhető el.

Fejléckép: Bordás Barbara és Dolhai Attila a János vitézben (fotó: Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosítja az évadát

A szombathelyi Weöres Sándor Színház egy hónapra felfüggeszti működését, Kecskeméten a következő évadra halasztanak három bemutatót, a Kaposvári Csiky Gergely Színház pedig módosított rendben működik tovább.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Könyv

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A sztereotípiákat felül lehet írni” – interjú Altsach Gergellyel

Altsach Gergely a Budapesti Operettszínház énekkarának oszlopos tagjaként állandó közreműködője a színházban játszott daraboknak, néhány éve pedig már karakterszerepekben is láthatja őt a közönség, többek között az októberben visszatérő Jekyll és Hyde-ban. Zenei múltjáról, a tanításról és a karakterszerepek összetettségéről is beszélgettünk.
Zenés színház galéria

Éneklő Kádár-kockák a kifutón – így készült a Soharóza új színházi divatbemutatója, a Keleti Blokk (GALÉRIA)

Szeptember 9-én mutatták be a Trafóban Halas Dóra és Nagy Fruzsina legújabb catwalk koncertjét, a Keleti blokkot, amely egy elképzelt jövőn keresztül tekint vissza a múltra. Dubniczki Attila fotókon keresztül mutatja be a premier előtti utolsó pillanatokat és a háttérben zajló munkát.
Zenés színház hír

Az év ősbemutatójának választotta az Opernwelt Eötvös Péter darabját

Az egyik legjelentősebb német kulturális folyóirat, az Opernwelt idén is évkönyv formájában összegezte az elmúlt évad legkiválóbb előadásait. Eötvös Péter Berlinben színre vitt, Sleepless című operáját a Zürichi Operában előadott Stefan Wirth-darabbal együtt választották a legjobb ősbemutatónak.
Zenés színház magazin

„Én tehát színésznő lettem!” – 150 éve hunyt el Déryné Széppataki Róza

A 19. század egyik legnépszerűbb színésznője, az első magyar opera-énekesnőként számon tartott művésznő több mint három évtizeden keresztül volt meghatározó és megkerülhetetlen alakja a magyar színházi életnek.
Zenés színház ajánló

A mozikban is láthatók a londoni Royal Opera House előadás-közvetítései

Szeptember végétől a hazai operabarátok is megtekinthetik a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Királyi Operaház előadásait: a 2022-23-as évad moziközvetítéseit – köztük több világpremiert – Budapesten és országszerte számos helyszínen tűzik műsorra a filmszínházak.