Zenés színház

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

2019.12.07. 10:45
Ajánlom
19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.

Hosszú idő után tér vissza a repertoárra a Hoffmann meséi, Az ezred lánya vagy a Párizs lángjai, de új rendezésben látható többek közt a Carmen és az Andrea Chénier is. Az Opera új létesítménye, az Eiffel Műhelyház II. próbaüzeme 2020. február 7-én kezdődik.

A Magyar Állami Operaház több évre előre megtervezi az évadait, így már most nyilvános az elkövetkező, 2020/21-es szezon programja: ebben a korábbi évek tematikái után a francia szerzőkre és a francia kultúrából ihletet merítő műveknek szentelt kiemelt figyelmet.

D_MTZ20191206003-142342.jpg

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszédet mond az Operaház 2020/21-es évada műsorának, a Francia Múzsa Szezonjának a meghirdetésén a fővárosi Eiffel Műhelyházban 2019. december 6-án. (Fotó/Forrás: MTI / Máthé Zoltán)

Újdonságok

16 színpadi mű, köztük 12 egész estés előadás szerepel az Opera bemutatói között. Az ősbemutatók között található Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című darabja, amelynek librettójában Várady Szabolcs költő Molière komédiáját és Bulgakov a francia szerzőről írt színdarabját gyúrta egybe. A darabot Szabó Máté rendezi. Figaro3 címmel az Opera Beaumarchais Figaro-trilógiája nyomán Vinnai Andrással írat színdarabot. Rossini A sevillai borbély és Mozart Figaro házassága című műve mellett Darius Mihlaud A bűnös anya című alkotásából készül a három felvonás különböző stílusú zenei anyaga, amelyeket Varga Bence, Hegymegi Máté és Dömötör András állít színpadra.

A francia évad részeként az Opera több régen játszott darabot is friss rendezésekkel tűz műsorára. Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját több mint 110 év után Polgár Csaba rendezi, míg Offenbach Hoffmann meséi című művét, amely 25 év után tér vissza a repertoárra, Székely Kriszta viszi színre. Debussy egyetlen operája, a Pelléas és Mélisande csaknem fél évszázad után a Kristen Dehlholm alapította dán Hotel Pro Forma társulat közreműködésével lesz újra látható, míg Giordano Andrea Chénier című alkotását Fabio Ceresa rendezi.

Az évad zárásaként 2021 júniusában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütál a Carmen Calixto Bieito híres-hírhedt rendezésében. A katalán alkotó formabontó színrevitele Madrid, London, San Francisco, Oslo, Bécs, Párizs és Boston után érkezik Budapestre.

Hajzer_Nikolett_Gyermekkar_vezeto_Melnik_Tatiana_elso_magantancos_foto_Nagy_Attila-103311.jpg

Hajzer Nikolett, a Gyerekkar vezetője és Melnik Tatiana, első magántáncos (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Operaház)

Beethoven-év

A tematikus évad programjain kívül az Opera megemlékezik Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulójáról is. Egyetlen operáját a Fidelio-specialistának számító világsztár operarendező, Harry Kupfer színpadra vitelében veszi át a Berlini Staatsopertől. Az Opera újévi koncertjén ebben az évadban egy ritkán hallható Beethoven-művel is ünnepel: Oberfrank Pál rendezésében állítja színpadra a német zeneszerző István király című alkotását, amelyet eredetileg August von Kotzebue azonos című színpadi művéhez írt kísérőzeneként, majd hagyományosan a IX. szimfónia következik, ám mostantól az Opera egykori főzeneigazgatója, Gustav Mahler megerősítéseivel. A kortárs művek között szerepel Philip Glass Jean Cocteau műve nyomán készült Vásott kölykök című táncoperája, amit Barta Dóra, koreografál és rendez, de klasszikus összművészeti alkotás is színre kerül: Molière Úrhatnám polgár című vígjátéka a Lully-féle eredeti kísérőzenével, énekes- és balettbetétekkel lesz látható a fiatal rendező, Tarnóczi Jakab koncepciója szerint.

A fentieken túl több idén elmaradt premiert is a következő évadban pótol az Opera. Richard Strauss Salome és Monteverdi Bella Máté által újrahangszerelt és fúziós jazz-betétekkel is gazdagított Poppea megkoronázása című alkotása, Dohnányi Simona néni, Hubay A cremonai hegedűs, valamint a kortárs olasz szerző, Giampaolo Testoni Fantasio és Fortunio című egyfelvonásosai is jövőre leszenek láthatók, a darabokat Almási-Tóth András és a Varga Bence állítják színpadra.

PascaleAndreani_francia_nagykovet_foto_Nagy_Attila-103255.jpg

Pascale Andreani, francia nagykövet (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Operaház)

FranciaFeszt

Az évad esszenciáját kínáló FranciaFeszten több, a korábbi években bemutatott előadás is visszatér, így Poulenc A kármeliták, Massenet Werther, Meyerbeer A hugenották és Saint-Saëns A sárga herceg/nő című darabja. Az évad során olyan kuriózumokat is műsorára tűz az Opera hangversenyszerű előadásban, mint Boieldieu Magyarországon először hallható Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című műve, Saint-Saëns Sámson és Delila vagy Franz Schmidt –  vagy Schmidt Ferenc – Notre Dame című alkotása, illetve Kálmán Imre Napóleon szerelmi kalandját idéző Jozefin császárné című nagyoperettje.

A fesztivált lezáró gálakoncerten Patricia Petibon francia sztárszoprán várja a közönséget,

míg a farsangi gála díszvendége honfi- és pályatársa, Sophie Koch mezzoszoprán lesz. Emellett ária és dalestet ad Ildar Abdrazakov orosz basszista, Rost Andrea pedig operai debütálása 30 éves jubileumának ráadásaként jelentkezik műfajokon átívelő önálló esttel.

Kiss_Lukacs_Marton_a_Magyar_Nemzeti_Balettintezet_novedeke_foto_Csibi_Szilvia-103331.jpg

Kiss Lukács Márton, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Operaház)

Ezeket a baletteket láthatjuk

A Magyar Nemzeti Balett három bemutatót tart az következő évadban. A francia tematika jegyében új kivitelben látható Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című egész estés klasszikus balettje, amit Aszafjev zenéjére Michael Messerer állít színpadra, illetve Thierry Malandain Don Juan című egyfelvonásosa, amelyet Gluck Molière szövege nyomán komponált zenéjére készített a koreográfus. Az Episode 31 idei nagy sikere és a koreográfus pozitív benyomásai hatására a Alexander Ekman legkedvesebb, Cacti című alkotását is betanítja az együttesnek. Mindkét utóbbi új produkció először lesz látható Magyarországon. A repertoárdarabok közül újra látható lesz többek közt Sir Kenneth MacMillan Manonja, a Rudi van Dantzig és Toer van Schayk-féle A hattyúk tava és a Seregi László Spartacusa is.

Koncertek

Magyarország legrégebbi máig működő szimfonikus együttese, a Magyar Állami Operaház Zenekara több mint 300 opera- és balettelőadáson túl 38 alkalommal ül a színpadon hangversenyek, gálakoncertek, oratóriumok vagy koncertszerű operaprodukciók közreműködőjeként. A sokoldalú együttes többek közt Berlioz, Charpentier, Chausson, Debussy, Fauré, Mascagni, Mahler, Ravel és a fiatal Mozart műveit is bemutatja, de

lemezre veszi közönség előtt Erkel több mint száz éve nem játszott, Névtelen hősök című vígoperáját is.

Az együttessel neves magyar karmesterek mellett a nemzetközi komolyzenei élet olyan keresett dirigensei is a pulpitusra lépnek, mint Paul Connelly, a világ egyik legelismertebb balettdirigense, Leif Segerstam finn zeneszerző-karmester, Verdi Requiemjét vezénylő Pier Giorgio Morandi, a Metropolitanben is vezénylő Frederic Chaslin vagy az Opera közönsége által jól ismert magyar születésű osztrák karmestersztár, Stefan Soltész.

Hajzer_Nikolett_Gyermekkar_vezeto_Melnik_Tatiana_elso_magantancos_foto_Nagy_Attila-103311.jpg

Hajzer Nikolett, a Gyerekkar vezetője és Melnik Tatiana, első magántáncos (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Operaház)

A szimfonikus koncertek mellett az Eiffel Műhelyházban folytatódnak a zenekari művészek kamarakoncertjei. A Kamarahang névre keresztelt sorozatban is érvényesül a francia évad tematikája, Milhaud, Ravel és Poulenc visszatérő szerzők lesznek a koncertek műsorán. Ugyancsak az Eiffel Műhelyházban éled újjá a havonta jelentkező daldélutánok sorozata. Az érdeklődőket Bátori Éva, Fodor Beatrix, Gulyás Dénes, Kovács István, Megyesi Schwartz Lúcia, Mukk József, Németh Judit, Orendt Gyula, Pasztircsák Polina és Tokody Ilona várják változatos tematikák mentén.

Turnéra is indul az Opera

Az Opera a 2020/21-es évadban is számos belföldi és külföldi meghívásnak tesz eleget. A társulat harmadszor tér vissza a Beregszászi Amfiteátrumba, ahol a kárpátaljai közönség a legnépszerűbb francia opera, a Carmen koncertváltozatát hallhatja augusztus végén. A korábbi évek hagyománya szerint ugyanezt az előadást néhány nappal később Tata közönsége is élvezheti.

Az évad során a nemzetközi közönség több jelentős helyszínen is találkozhat az Opera kiváló együtteseivel. A csehországi Brnóba az új Salome-produkció kapott meghívást, az indiai Mumbaiba a Bánk bán és A denevér látogathat el, a Maszkati Királyi Operaházba 2021-ben pedig a Magyar Nemzeti Balett viheti el a Hófehérke és a 7 törpe című mesebalettet, természetesen a zenekarral együtt.

Az Opera több belföldi helyszínen is teljesít missziós vendégfellépést, így Verdi Requiemje az Erkel Színházon kívül Békéscsabán szintén elhangzik. Idén indult kezdeményezését folytatva az Opera Zenekar művészei jövőre is adnak adventi ajándékkoncerteket: a francia karácsonyi hangverseny műsora Budapesten és Veszprémben ugyancsak hallgató lesz. A 2023-as európai kulturális fővárosba az Opera a félszcenírozott Traviata-előadása is ellátogat a pályázatban második helyre szorult Debrecen és Győr mellett. Az összetartozás jegyében Trianon100 – Kodállyal címmel Gördülő-típusú kamionos utazó előadással érkezik a megyei jogú városokba, valamint a határon túlra, de a Szerelmi bájital kamionja is begördül Kárpátalja és a Felvidék nyolc városába.

A közönség 2021 nyarán sem fogja nélkülözni az operai műfajokat. A Magyar Nemzeti Balett visszatérő vendégelőadóként az Etűdök című koreográfiát viszi a Győri Táncfesztiválra, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra az új Carmen mellett a klasszikus Tosca-produkció is látható lesz, immár utoljára. Az évad lezárásaképpen pedig francia művekkel vezetik fel a balatonfüredi Anna-bált.

Okovacs_Szilveszter_foigazgato_foto_Nagy_Attila-103255.jpg

Ókovács Szilveszter főigazgató (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Operaház)

Második próbaüzemét kezdi az Eiffel Műhelyház

Csaknem hétéves előkészítői, tervezői és kivitelezői munkát követően az Eiffel Műhelyház 2020. február 7-én Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című művének színpadi ősbemutatójával nyitja próbaüzemének második szakaszát (az első 2019. április 4-től június 9-ig tartott), a pillanatnyilag beépítés alatt álló színpadtechnológiát és nézőteret tesztelő II. próbaüzemben kedvezményes, 1.000 Ft-os jegyekkel várva a közönséget. Az épület hivatalos átadása a tavasszal várható, arról külön bejelentés hangzik el majd az újévben.

Bérletek

A Francia Múzsa Szezonja évadhirdetéssel párhuzamosan már több mint 20%-os kedvezménnyel válthatók szabad bérletek a következő évadra, amelynek jegyei a 2020. július 1-jei jegyértékesítési periódus kezdetétől válthatók be. A bérletmegújításra és -vásárlásra a korábbi évekhez hasonlóan a tavasz folyamán, későbbiekben meghirdetett időpontban nyílik alkalom. Az évadhirdetéssel egy időben megindult a jegyértékesítés az Eiffel Műhelyháznak a Keresztény Évad keretein belül látogatható, 2020-as „rendes” előadásaira is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Színház

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Teraszkoncertekkel nyit a Madách Színház

Május végén újra megnyitja kapuit a Madách Színház, hogy immár nézők előtt elevenítse fel a nyári duett koncertek emlékét.
Zenés színház interjú

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Zenés színház hír

Egy békacsalád története – Cigány Punkopera az OFF-Biennálén

A Független Színház Magyarország május 16-án tartja Balogh Rodrigó és Illés Márton Békamesék című darabjának ősbemutatóját. Az előadásban énekelve, fájó humorral fűszerezve jelenítik meg egy család három generációjának életét, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom.
Zenés színház magazin

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Az édesanyákat ünnepik a Musical Villamoson

Különleges műsorral köszönti az édesanyákat az immár hatodik koncertjére készülő Musical Villamos. Az online is követhető 50 perces előadáson a nézők személyes üzenetei is elhangzanak.