Zenés színház

Minden részlet a helyére kerül

2021.10.21. 13:55
Ajánlom
Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.

Az alábbi cikk az Opera Magazin 2021-es őszi számában jelent meg.

Nem fog hinni a szemének, aki ellátogat az egykori Északi Járműjavító épületéhez, hiszen az elmúlt évek során rendkívüli változáson ment át az ország legnagyobb, állami kézben lévő műemléképülete. Itt alakították ki ugyanis a Magyar Állami Operaház új logisztikai és művészeti központját, amely a próba-, gyártó- és raktárhelyek mellett több játszóhelyet és egy korszerű hangstúdiót is magában foglal. Az Operaház épületének korszerűsítésével párhuzamosan zajló nagyszabású beruházás során a pincétől a padlásig újragondolták a létesítményt, hogy megfeleljen a 21. századi kívánalmaknak – így egy valóban modern és minden igényt kielégítő komplexummal gazdagodott az Opera.

eiffel_banffy_terem_foto_nagy_attila-121231.jpg

Bánffy Miklós terem (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

A tervezés és a kivitelezés az Operaház beruházó építésze, Józsa Anka kezében összpontosul, aki 2015-ben kapcsolódott be az Eiffel Műhelyház munkálataiba. Máig élénken él benne az első alkalom, amikor bejárta az akkor még merőben más arcát mutató járműcsarnokot. „Emlékszem, hogy nagyon meleg volt, és mindenhol erős olajszag terjengett.

Építészként azonban rögtön az épületben rejlő fantasztikus lehetőséget láttam meg! Magával ragadott a csarnok szokatlan mérete, a hatalmas terek és a hely eleven történelme, hiszen egy fontos műemlékről van szó.

A kivitelezést minden esetben aprólékos tervezés előzte meg, amely során igazi kihívást jelentett a védendő múlt és a korszerű megoldások megfelelő ötvözése, ám a tervezők nem ismertek lehetetlent.

Jól eltalált építészeti megoldásnak gondolom, hogy érintetlenül hagytuk az eredeti szegecselt acéltartókat, és azoktól függetlenül, teljesen új anyagból hoztuk létre azokat a belső tereket, »dobozokat«, amelyek a ház a házban elvvel összhangban kizárják a külső zajokat és közben maximálisan ellátják a szükséges funkciókat.

Ugyancsak fontos gesztus, hogy rekonstruáltuk az eredeti tégla homlokzatot, amely a műhelyház markáns arculatát adja.”

eiffel_kulso_foto_rakossy_peter-111507.jpg

Az Eiffel Műhelyház kívülről (Fotó/Forrás: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Az elmúlt időszakban próbaüzemre is lehetőség nyílt az Eiffel Műhelyházban, amely sok hasznos tapasztalattal szolgált az épületen dolgozó csapat számára, a járványhelyzet alatti leállást pedig igyekeztek a lehető legjobban kihasználni, hogy immár minden készen várja az októberi ünnepélyes átadó közönségét. A végső mozzanatok között szerepelt egy filmvetítésre és káprázatos színpadi látványvilág kialakítására alkalmas mozirendszer kiépítése, valamint az ország legnagyobb zenei hangfelvétel-stúdiójának kialakítása, de befejeződtek egy 630 négyzetméteres belső kert munkálatai is.

A látványos oázist, amely a nyugalom helye, a tetőszerkezet alatt, a varrodák fölött alakítottuk ki, ide egyaránt feljöhetnek a kollégák és a nézők pihenni, nézelődni, illetve kisebb rendezvények megtartására is alkalmas a tér.

Ezenkívül Ókovács Szilveszter főigazgató úr ötlete nyomán elkészült a mozdonycsarnok új színezése, kikerültek Saxon-Szász János geometriai alkotásai, továbbá befejeztük a jelmezraktár épületét, amely a kalapos- és cipészműhelynek is otthont ad. Ebben egy direkt ide tervezett egyedi tartórendszert alakítottunk ki, amely 1500 folyóméternyi jelmez tárolására alkalmas. Ez nagyon komoly lépés volt a modern logisztika irányába, hiszen az Opera korábban nem rendelkezett ilyen tárolási lehetőséggel – ráadásul még így sem fér el minden öltözék az új raktárban, olyan gazdag jelmezanyagról van szó! Közben elvégeztük a csarnok melletti park füvesítését is, és folyamatosan érkeznek a 301-es szériából való gőzmozdony alkatrészei, amely ugyancsak itt kap helyet.”

Ottrubayoazis_Foto_NagyAttila-141724.jpg

Ottrubay oázis (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Szinte megkoronázta a munkálatokat az a látványos mozzanat, amikor felkerültek az Opera stratégiai partnere, a Herendi Porcelánmanufaktúra műhelyében készült különleges, hófehér évszámok az épület homlokzatára. Mint Józsa Ankától megtudjuk, a timpanonon olvasható 1886-os dátum az építés befejezésének feltételezett éve, amikor a csarnok elnyerte a most megőrzött, műemléki védettséget élvező, impozáns megjelenését.

Ám megnyugodhat-e a főépítész néhány hónappal az átadó előtt?

Nehéz úgy végigmenni az épületen, hogy ne a még befejezetlen részeket szúrjam ki, de azért már vannak olyan napok, amikor sikerül elengednem a maximalizmusomat,

főleg amikor szakmabelieket vagy ismerősöket vezetek körbe. Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy ilyen fiatalon részese lehettem egy olyan nagyszabású munkának, mint az Eiffel Műhelyház kialakítása. Ritkán adódik ekkora lehetőség egy építész életében!”

Fejléckép: Mozdonycsarnok (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Kapcsolódó

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Az október 25-i hivatalos átadóünnepség előtt a sajtó képviselőinek lehetőségük volt megtekinteni az Opera új, multifunkcionális játszóhelyét, ahol a próbatermek, műhelyek és raktárak is helyet kaptak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.