Zenés színház

"Mirelit nyár"

2013.11.27. 16:17
Ajánlom
Szerelem, féltékenység, vonzások és választások, csalódás, emlékek, népszerű dallamok, mára már "örökzöld" slágerek, parádés szereposztás - mindez együtt, egy előadásban. A Budapesti Operettszínház Szabó Máté rendezésében mutatja be november 27-én Lajtai Lajos és Békeffi István A régi nyár című operettjét Kalocsai Zsuzsával, Gergely Róberttel, Oszvald Marikával és Faragó Andrással a főszerepben.

A szerzőpáros eredetileg Fedák Sárinak írta a darabot, de az 1928-as bemutatón a Budai Színkörben végül Honthy Hanna lépett színpadra. Az előadásban olyan kiváló színészek voltak a partnerei, mint Turay Ida, Zilahy Irén és Gózon Gyula. Nem véletlenül lett az akkori színházi élet legtöbbet emlegetett produkciója, igazi szenzáció. Az óriási érdeklődésre való tekintettel ősztől már a Városi Színházban adták elő, és Honthy Hannával a főszerepben később film is készült belőle. A régi nyár azóta számtalan színház műsorán szerepelt.

Ezúttal a Budapesti Operettszínház csodálatos primadonnája, Kalocsai Zsuzsa lesz Mária, az ünnepelt művésznő, akinek lánya, Zsuzsi váratlanul érkezik haza. Az anya számára rövid időn belül egyértelmű lesz, hogy Zsuzsi szerelmes, és noha "a vágy titokzatos tárgya" még nem lépett be az életébe, Mária tudja, hogy hamarosan úgyis előkerül. A színésznő szeretné távol tartani lányát a férfiaktól, megóvni attól a fájdalomtól, amit neki tizennyolc évvel korábban kellett megélnie. Az akkor történteket azóta se tudta elfelejteni...

Két évvel ezelőtt Kaposváron Szabó Máté már színpadra állította a darabot, de természetesen most más előadást láthat a közönség. "Már csak azért is, mert Kállai István írta a mostani átdolgozást, amely már stúdiószínpadi változat. Egy helyszínen játszódik a történet, ez pedig Mária, az ünnepelt művésznő télikertje. Mi ezt Cziegler Balázs díszlettervezővel úgy képzeltük el, mint egy "mirelit nyarat". Ez a nyár örökre ott marad a télikert üvegfalai között. Olyan a helyszín, mintha a művésznő lelkében lennénk. Ebben a kertben látogatja őt mindenki, itt sürgölődik és forgolódik ez a sok furcsa ember a szerelmet keresve" - mondta el az előadásról a rendező, aki először dolgozik a Budapesti Operettszínházban.

Hozzátette, hogy bár kedveli, soha nem kereste az operett műfaját, az találta meg őt. "Szeretem, hogy ez a műfaj nem veszi komolyan önmagát. Ez a fajta önirónia pedig lehetőséget ad arra, hogy a mély, fájdalmas pillanatok és a már groteszkbe hajló humor jól megférjen egymás mellett. A régi nyarat is ez jellemzi. A télikertünkben találkoznak olyanok, akik már nem egymáséi és olyanok, akik még egymáséi lehetnek..."

Ez az operett egyszerre humoros és fájdalmasan szomorú történet, amely ma is aktuális, és melynek a slágereit - Hol van az a nyár?, Legyen a Horváth-kertben - mindenki ismeri. "Az operett zenei világának gyökerei ma is élnek. Nem más ez, mint az amerikai jazz találkozása a magyar zeneszerzők zsenialitásával. Arról nem beszélve, hogy mindannyian tele vagyunk elbaltázott szerelmekkel, és szinte minden ember életében van egy pont, amikor első szerelme véget ér. Ilyenkor nem csak a "valakinket", hanem a szerelemről alkotott gyermeki illúziónkat is örökre elveszítjük. Ekkor kezdődik a felnőttkor. Egy nagyon valóságos és mindenki számára közös élményből és helyről indul A régi a nyár története. Komoly tétje van annak, hogy az ember hogyan tudatosítja valakiben akár évek múltán is azt, hogy hiba, ha nem a szerelmet választja." 

Új helyen, új emberekkel, köztük olyan "operett-nagyágyúkkkal" dolgozott most a rendező, mint Kalocsai Zsuzsa vagy Oszvald Marika, akik személyében Szabó Máté nagyon nyitott lelkű, játékos embereket ismert meg. "Izgalmas látni, ahogyan a kimondott szavaknak keresik az igazságát. Zenében pedig olyasmit tudnak mutatni, amire nekem kell nyitottnak lennem. Olyan tudás és eszköztár van a birtokukban, ami lenyűgöző. Minden egyes nap mutatnak nekem valamit ebből. Speciális levegője van ennek a közegnek, az Operettszínháznak. Furcsa, bolondos, hatalmas lélekkel bíró emberekkel dolgozom, akik a zene nyelvén beszélnek. A játékkedvet ez a műfaj örökre ébren tartja bennük. Ennek van egy csodája. Örülök, hogy velük dolgozhatok most azon, hogy ez a szerelmi történet a maga fájdalmával és humorával közelebb kerüljön a nézőkhöz" - tett hozzá a rendező.

A régi nyár november 27-től látható a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában. A főbb szerepekben Kalocsai Zsuzsa, Gergely Róbert, Oszvald Marika, Faragó András, Bori Réka, Kocsis Dénes és Dézsy Szabó Gábor lép a közönség elé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.