Zenés színház

Miskolci operafesztivál az idén verista szerzők műveivel

2006.02.14. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla művei mellett az úgynevezett verismo irányzathoz sorolható komponisták muzsikája csendül fel az idén a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon - közölték a szervezők kedden Budapesten. A "Bartók + Verismo" címmel megrendezendő, június 15-én megnyíló eseménysorozat összesen 13 operaelőadást, három balettet, 22 koncertet és 16 egyéb előadást foglal magában - mondta Bátor Tamás, a fesztivál ügyvezető igazgatója a Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztatón.

Az irodalmi naturalizmus zenei változatának tekintett verista irányzat képviselői közül a hatodik alkalommal meghirdetett, 11 napos fesztiválon többek között Leoncavallo, Mascagni, Alfano, Giordano és Puccini művei szerepelnek.

Bátor Tamás elmondta, hogy az eseménysorozat az idén három nappal rövidebb lesz, mint tavaly, ám most nem 47, hanem 57 program várja majd a közönséget.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak népszerű, hanem a közönség számára ismeretlen műveket is műsorra tűznek, ilyen például Alfano Feltámadás, és Giordano Szibéria című műve.

Az ügyvezető igazgató Bartók Béla születésének 125. évfordulójáról szólva kiemelte: ebben az évben minden közreműködő művésznek kötelezettséget kellett vállalnia arra, hogy előad egy művet a magyar zeneszerző életművéből.

Marton Éva, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy Miskolcon nem csak a ma, hanem a jövő művészei is bemutatkoznak. Az operaénekes aktív szereplőként is közreműködik: a címszerepet énekli Giordano Fedora című művének koncertszerű előadásán.

Bozóki András kulturális miniszter közölte, hogy a tárca ezután is feladatának tekinti az esemény támogatását: a tavalyihoz hasonlóan az idén is 100 millió forinttal segíti a fesztivál megrendezését.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Miskolc ebben az évben 140 millió forinttal támogatja a programsorozatot. Szűcs Erika alpolgármester elmondta, hogy a fesztivál kezdetben társadalmi esemény volt, később szívügyük lett, ma pedig a büszkeségük; a város a rendezvénnyel kezdte visszanyerni önbecsülését.

A tájékoztatón jelen volt Tokody Ilona operaénekes, valamint a miskolci operafesztivál három alapítója: Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház főigazgatója, Kesselyák Gergely főzeneigazgató és Müller Péter Sziámi stratégiai igazgató.

A miskolci rendezvényre Moszkvából, Prágából, Kolozsvárról és Újvidékről várnak külföldi fellépőket, de elfogadta a szervezők meghívását a milánói Scala kórusa is, 90 taggal. A hagyományos helyszínek mellett az idén a városi sportcsarnok, valamint Aggtelek, Sátoraljaújhely, Ózd és Kazincbarcika ad otthont a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál eseményeinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.