Zenés színház

Miskolci operafesztivál az idén verista szerzők műveivel

2006.02.14. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla művei mellett az úgynevezett verismo irányzathoz sorolható komponisták muzsikája csendül fel az idén a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon - közölték a szervezők kedden Budapesten. A "Bartók + Verismo" címmel megrendezendő, június 15-én megnyíló eseménysorozat összesen 13 operaelőadást, három balettet, 22 koncertet és 16 egyéb előadást foglal magában - mondta Bátor Tamás, a fesztivál ügyvezető igazgatója a Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztatón.

Az irodalmi naturalizmus zenei változatának tekintett verista irányzat képviselői közül a hatodik alkalommal meghirdetett, 11 napos fesztiválon többek között Leoncavallo, Mascagni, Alfano, Giordano és Puccini művei szerepelnek.

Bátor Tamás elmondta, hogy az eseménysorozat az idén három nappal rövidebb lesz, mint tavaly, ám most nem 47, hanem 57 program várja majd a közönséget.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak népszerű, hanem a közönség számára ismeretlen műveket is műsorra tűznek, ilyen például Alfano Feltámadás, és Giordano Szibéria című műve.

Az ügyvezető igazgató Bartók Béla születésének 125. évfordulójáról szólva kiemelte: ebben az évben minden közreműködő művésznek kötelezettséget kellett vállalnia arra, hogy előad egy művet a magyar zeneszerző életművéből.

Marton Éva, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy Miskolcon nem csak a ma, hanem a jövő művészei is bemutatkoznak. Az operaénekes aktív szereplőként is közreműködik: a címszerepet énekli Giordano Fedora című művének koncertszerű előadásán.

Bozóki András kulturális miniszter közölte, hogy a tárca ezután is feladatának tekinti az esemény támogatását: a tavalyihoz hasonlóan az idén is 100 millió forinttal segíti a fesztivál megrendezését.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Miskolc ebben az évben 140 millió forinttal támogatja a programsorozatot. Szűcs Erika alpolgármester elmondta, hogy a fesztivál kezdetben társadalmi esemény volt, később szívügyük lett, ma pedig a büszkeségük; a város a rendezvénnyel kezdte visszanyerni önbecsülését.

A tájékoztatón jelen volt Tokody Ilona operaénekes, valamint a miskolci operafesztivál három alapítója: Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház főigazgatója, Kesselyák Gergely főzeneigazgató és Müller Péter Sziámi stratégiai igazgató.

A miskolci rendezvényre Moszkvából, Prágából, Kolozsvárról és Újvidékről várnak külföldi fellépőket, de elfogadta a szervezők meghívását a milánói Scala kórusa is, 90 taggal. A hagyományos helyszínek mellett az idén a városi sportcsarnok, valamint Aggtelek, Sátoraljaújhely, Ózd és Kazincbarcika ad otthont a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál eseményeinek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.
Zenés színház interjú

Dinamikus, modern és mai – Beszélgetés Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg. A Budapesti Operettszínház készülő előadásáról Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Az Operettszínház eredeti verzióban mutatja be a Mária főhadnagyot

A férfiruhába bújt női forradalmár történetét a Magyar Operett Éve és az 1848-as események 175. évfordulója alkalmából állítják színpadra.