Zenés színház

Miskolci operafesztivál az idén verista szerzők műveivel

2006.02.14. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla művei mellett az úgynevezett verismo irányzathoz sorolható komponisták muzsikája csendül fel az idén a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon - közölték a szervezők kedden Budapesten. A "Bartók + Verismo" címmel megrendezendő, június 15-én megnyíló eseménysorozat összesen 13 operaelőadást, három balettet, 22 koncertet és 16 egyéb előadást foglal magában - mondta Bátor Tamás, a fesztivál ügyvezető igazgatója a Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztatón.

Az irodalmi naturalizmus zenei változatának tekintett verista irányzat képviselői közül a hatodik alkalommal meghirdetett, 11 napos fesztiválon többek között Leoncavallo, Mascagni, Alfano, Giordano és Puccini művei szerepelnek.

Bátor Tamás elmondta, hogy az eseménysorozat az idén három nappal rövidebb lesz, mint tavaly, ám most nem 47, hanem 57 program várja majd a közönséget.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak népszerű, hanem a közönség számára ismeretlen műveket is műsorra tűznek, ilyen például Alfano Feltámadás, és Giordano Szibéria című műve.

Az ügyvezető igazgató Bartók Béla születésének 125. évfordulójáról szólva kiemelte: ebben az évben minden közreműködő művésznek kötelezettséget kellett vállalnia arra, hogy előad egy művet a magyar zeneszerző életművéből.

Marton Éva, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy Miskolcon nem csak a ma, hanem a jövő művészei is bemutatkoznak. Az operaénekes aktív szereplőként is közreműködik: a címszerepet énekli Giordano Fedora című művének koncertszerű előadásán.

Bozóki András kulturális miniszter közölte, hogy a tárca ezután is feladatának tekinti az esemény támogatását: a tavalyihoz hasonlóan az idén is 100 millió forinttal segíti a fesztivál megrendezését.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Miskolc ebben az évben 140 millió forinttal támogatja a programsorozatot. Szűcs Erika alpolgármester elmondta, hogy a fesztivál kezdetben társadalmi esemény volt, később szívügyük lett, ma pedig a büszkeségük; a város a rendezvénnyel kezdte visszanyerni önbecsülését.

A tájékoztatón jelen volt Tokody Ilona operaénekes, valamint a miskolci operafesztivál három alapítója: Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház főigazgatója, Kesselyák Gergely főzeneigazgató és Müller Péter Sziámi stratégiai igazgató.

A miskolci rendezvényre Moszkvából, Prágából, Kolozsvárról és Újvidékről várnak külföldi fellépőket, de elfogadta a szervezők meghívását a milánói Scala kórusa is, 90 taggal. A hagyományos helyszínek mellett az idén a városi sportcsarnok, valamint Aggtelek, Sátoraljaújhely, Ózd és Kazincbarcika ad otthont a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál eseményeinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.