Zenés színház

Misztérium-operával tiszteleg Szokolay Sándor előtt a Coopera

2021.08.27. 10:55
Ajánlom
Kettős jubileumra készül a Coopera a Margitszigeti Színház színpadán, Szokolay Sándor Margit, a hazának szentelt áldozat című darabjával tiszteleg ugyanis a szerző születésének 90. évfordulója, valamint az előadást támogató 800 éves Domonkos Rend előtt.

A produkció a rend, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint Szokolay Sándor szellemi örököseinek támogatásával valósulhat meg, alapját pedig a középkori Margit-legenda adja.

A misztérium-opera a színpadon egyesíti a szerző ’90-es évekbeli műveinek két fő irányát: egyszerre szakrális és magyar.

Középpontjában Margit áll, akit édesapja, IV. Béla Istennek ajánlott, bízva abban, hogy áldozata megmenti az országot a tatároktól.

Margit vállalja a rá bízott feladatot, az opera pedig lépésről lépésre követi végi a lelki vívódás állomásait egészen addig, míg a domonkos rendi apácává lett főhős áldozata beteljesedik.

A darabot először 1995-ben láthatta a közönség az Erkel Színházban, akkor Szokolay úgy nyilatkozott a témaválasztásról, hogy

„a nemzet morális megszólítása régóta foglalkoztat.”

Az alkotók bíznak benne, hogy mostani budapesti bemutatót követően az előadás vidéki és határon túli turnék formájában az ország számos pontjára eljut majd.

„Úgy éreztem, csodálatos alkalom lenne, hogy a mű 25 év hallgatás után ismét felcsendüljön, és ha a mostani nehéz időkben a színrevitel nem is jöhet létre, rendkívüli jelentőségű és megtisztelő önmagában az elképzelés. Naiv lelkesedésünk, szívügyünk szolgálatában hamar pártfogókra talált, és arról is megbizonyosodhattunk, hogy küldetésünket az Égiek áldása kíséri” – mondta Szokolay Orsolya édesapja hetedik, és egyben utolsó operájáról.

A mű sikerére garancia a szerző életútja, hiszen Szokolay Sándor már első operájával, a Vérnásszal komoly hazai és nemzetközi elismerést szerzett, pályafutása során pedig leginkább vokális, színpadi műveiben tudott kiteljesedni.

A Margit, a hazának szentelt áldozat szeptember 8-án látható a Margitszigeti Színház színpadán, Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatójának vezényletével. A produkcióhoz zenei tanácsadóként csatlakozott Bátor Tamás, a Müpa koprodukciós igazgatója, operaénekes, aki mindemellett Béla király szerepét is énekli majd a későbbiekben ebben a rendezésben, éppúgy, mint a Szokolay-mű 1995-ös bemutatóján. A címszerepben a Junior Príma-díjas Horti Lilla lesz látható.

Az előadást Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója rendezi.

Fejléckép: A címszerepet éneklő Horti Lilla a Zeneakadémia koncertjén (fotó: Tuba Zoltán / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.