Zenés színház

Misztérium-operával tiszteleg Szokolay Sándor előtt a Coopera

2021.08.27. 10:55
Ajánlom
Kettős jubileumra készül a Coopera a Margitszigeti Színház színpadán, Szokolay Sándor Margit, a hazának szentelt áldozat című darabjával tiszteleg ugyanis a szerző születésének 90. évfordulója, valamint az előadást támogató 800 éves Domonkos Rend előtt.

A produkció a rend, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint Szokolay Sándor szellemi örököseinek támogatásával valósulhat meg, alapját pedig a középkori Margit-legenda adja.

A misztérium-opera a színpadon egyesíti a szerző ’90-es évekbeli műveinek két fő irányát: egyszerre szakrális és magyar.

Középpontjában Margit áll, akit édesapja, IV. Béla Istennek ajánlott, bízva abban, hogy áldozata megmenti az országot a tatároktól.

Margit vállalja a rá bízott feladatot, az opera pedig lépésről lépésre követi végi a lelki vívódás állomásait egészen addig, míg a domonkos rendi apácává lett főhős áldozata beteljesedik.

A darabot először 1995-ben láthatta a közönség az Erkel Színházban, akkor Szokolay úgy nyilatkozott a témaválasztásról, hogy

„a nemzet morális megszólítása régóta foglalkoztat.”

Az alkotók bíznak benne, hogy mostani budapesti bemutatót követően az előadás vidéki és határon túli turnék formájában az ország számos pontjára eljut majd.

„Úgy éreztem, csodálatos alkalom lenne, hogy a mű 25 év hallgatás után ismét felcsendüljön, és ha a mostani nehéz időkben a színrevitel nem is jöhet létre, rendkívüli jelentőségű és megtisztelő önmagában az elképzelés. Naiv lelkesedésünk, szívügyünk szolgálatában hamar pártfogókra talált, és arról is megbizonyosodhattunk, hogy küldetésünket az Égiek áldása kíséri” – mondta Szokolay Orsolya édesapja hetedik, és egyben utolsó operájáról.

A mű sikerére garancia a szerző életútja, hiszen Szokolay Sándor már első operájával, a Vérnásszal komoly hazai és nemzetközi elismerést szerzett, pályafutása során pedig leginkább vokális, színpadi műveiben tudott kiteljesedni.

A Margit, a hazának szentelt áldozat szeptember 8-án látható a Margitszigeti Színház színpadán, Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatójának vezényletével. A produkcióhoz zenei tanácsadóként csatlakozott Bátor Tamás, a Müpa koprodukciós igazgatója, operaénekes, aki mindemellett Béla király szerepét is énekli majd a későbbiekben ebben a rendezésben, éppúgy, mint a Szokolay-mű 1995-ös bemutatóján. A címszerepben a Junior Príma-díjas Horti Lilla lesz látható.

Az előadást Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója rendezi.

Fejléckép: A címszerepet éneklő Horti Lilla a Zeneakadémia koncertjén (fotó: Tuba Zoltán / Zeneakadémia)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Irány a Karminca-bál! – a Macskák 1500. előadására készül a Madách Színház

Jubileumához érkezik Andrew Lloyd Webber kultikus musicalje a Madách Színházban. A Macskák 1500. előadását szeptember 24-én láthatják a nézők, a különleges estén extra produkcióval is készül a színház, valamint színpadra lép a következő generáció is.
Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.