Zenés színház

Misztérium-operával tiszteleg Szokolay Sándor előtt a Coopera

2021.08.27. 10:55
Ajánlom
Kettős jubileumra készül a Coopera a Margitszigeti Színház színpadán, Szokolay Sándor Margit, a hazának szentelt áldozat című darabjával tiszteleg ugyanis a szerző születésének 90. évfordulója, valamint az előadást támogató 800 éves Domonkos Rend előtt.

A produkció a rend, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint Szokolay Sándor szellemi örököseinek támogatásával valósulhat meg, alapját pedig a középkori Margit-legenda adja.

A misztérium-opera a színpadon egyesíti a szerző ’90-es évekbeli műveinek két fő irányát: egyszerre szakrális és magyar.

Középpontjában Margit áll, akit édesapja, IV. Béla Istennek ajánlott, bízva abban, hogy áldozata megmenti az országot a tatároktól.

Margit vállalja a rá bízott feladatot, az opera pedig lépésről lépésre követi végi a lelki vívódás állomásait egészen addig, míg a domonkos rendi apácává lett főhős áldozata beteljesedik.

A darabot először 1995-ben láthatta a közönség az Erkel Színházban, akkor Szokolay úgy nyilatkozott a témaválasztásról, hogy

„a nemzet morális megszólítása régóta foglalkoztat.”

Az alkotók bíznak benne, hogy mostani budapesti bemutatót követően az előadás vidéki és határon túli turnék formájában az ország számos pontjára eljut majd.

„Úgy éreztem, csodálatos alkalom lenne, hogy a mű 25 év hallgatás után ismét felcsendüljön, és ha a mostani nehéz időkben a színrevitel nem is jöhet létre, rendkívüli jelentőségű és megtisztelő önmagában az elképzelés. Naiv lelkesedésünk, szívügyünk szolgálatában hamar pártfogókra talált, és arról is megbizonyosodhattunk, hogy küldetésünket az Égiek áldása kíséri” – mondta Szokolay Orsolya édesapja hetedik, és egyben utolsó operájáról.

A mű sikerére garancia a szerző életútja, hiszen Szokolay Sándor már első operájával, a Vérnásszal komoly hazai és nemzetközi elismerést szerzett, pályafutása során pedig leginkább vokális, színpadi műveiben tudott kiteljesedni.

A Margit, a hazának szentelt áldozat szeptember 8-án látható a Margitszigeti Színház színpadán, Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatójának vezényletével. A produkcióhoz zenei tanácsadóként csatlakozott Bátor Tamás, a Müpa koprodukciós igazgatója, operaénekes, aki mindemellett Béla király szerepét is énekli majd a későbbiekben ebben a rendezésben, éppúgy, mint a Szokolay-mű 1995-ös bemutatóján. A címszerepben a Junior Príma-díjas Horti Lilla lesz látható.

Az előadást Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója rendezi.

Fejléckép: A címszerepet éneklő Horti Lilla a Zeneakadémia koncertjén (fotó: Tuba Zoltán / Zeneakadémia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A sztereotípiákat felül lehet írni” – interjú Altsach Gergellyel

Altsach Gergely a Budapesti Operettszínház énekkarának oszlopos tagjaként állandó közreműködője a színházban játszott daraboknak, néhány éve pedig már karakterszerepekben is láthatja őt a közönség, többek között az októberben visszatérő Jekyll és Hyde-ban. Zenei múltjáról, a tanításról és a karakterszerepek összetettségéről is beszélgettünk.
Zenés színház galéria

Éneklő Kádár-kockák a kifutón – így készült a Soharóza új színházi divatbemutatója, a Keleti Blokk (GALÉRIA)

Szeptember 9-én mutatták be a Trafóban Halas Dóra és Nagy Fruzsina legújabb catwalk koncertjét, a Keleti blokkot, amely egy elképzelt jövőn keresztül tekint vissza a múltra. Dubniczki Attila fotókon keresztül mutatja be a premier előtti utolsó pillanatokat és a háttérben zajló munkát.
Zenés színház hír

Az év ősbemutatójának választotta az Opernwelt Eötvös Péter darabját

Az egyik legjelentősebb német kulturális folyóirat, az Opernwelt idén is évkönyv formájában összegezte az elmúlt évad legkiválóbb előadásait. Eötvös Péter Berlinben színre vitt, Sleepless című operáját a Zürichi Operában előadott Stefan Wirth-darabbal együtt választották a legjobb ősbemutatónak.
Zenés színház magazin

„Én tehát színésznő lettem!” – 150 éve hunyt el Déryné Széppataki Róza

A 19. század egyik legnépszerűbb színésznője, az első magyar opera-énekesnőként számon tartott művésznő több mint három évtizeden keresztül volt meghatározó és megkerülhetetlen alakja a magyar színházi életnek.
Zenés színház ajánló

A mozikban is láthatók a londoni Royal Opera House előadás-közvetítései

Szeptember végétől a hazai operabarátok is megtekinthetik a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Királyi Operaház előadásait: a 2022-23-as évad moziközvetítéseit – köztük több világpremiert – Budapesten és országszerte számos helyszínen tűzik műsorra a filmszínházak.