Zenés színház

Mit tehet egy díva, ha megöregszik?

2017.07.12. 16:30
Ajánlom
Lesley Garrett brit szopránénekesnő hatvankét éves, de nem nyugodna, ha nem énekelhetné a nagy szerepeket. Ugyanakkor nem helyesli, hogy egy opera főhősei csak fiatal nők lehetnek.

Egy primadonnának két választása lehet az ötvenhez közelítve. Egy, ha továbbra is énekli a fiatalabbaknak szánt szerepeket, hiszen a hardcore operarajongók úgyis szeretni fogják. Kettő, ha szép csendben visszavonul, mielőtt még abszurddá válik, hogy húsz-harminc évvel fiatalabb nők bőrébe bújik esténként. (Így tett Renée Fleming is pár hónapja.)

Lesley Garrett

Lesley Garrett (Fotó/Forrás: Jo Hale / Getty Images Hungary)

„Gyakran halljuk az idősebb színésznőktől, hogy nincs már számukra megfelelő szerep (...) – mondta Lesley Garrett a Telegraphnak. – „Nos, mi is így vagyunk az operában.” Az énekesnő ötvenkilenc évesen újult erővel vágott neki az operának, és habár az ajtók még mindig nyitva álltak előtte, nem igazán voltak csalogatóak számára a lehetőségek.

Táskás asszonyok és boszorkányok

– felelt arra, hogy milyen szerepekre tarthat számot. Pedig ennek nem így kellene lennie. „Az operát hagyományosan nem érdekli az a nő, aki már gyereket szült. Nincsen erejük, így senki nem ír számukra szerepeket” – tette hozzá Garrett arra célozva, hogy az opera főhősnője gyakran erős, egyedülálló nő, aki elbukik a férfiak világában.

Miért mindig a nők halnak meg az operákban?

Kapcsolódó

Miért mindig a nők halnak meg az operákban?

Leszúrják, megfojtják, lelövik, megmérgezik. Megőrül, öngyilkos lesz. Nem is olyan jó primadonnának lenni.

De ma már egy olyan világban élünk, ahol tapasztalt nők országokat és cégeket vezetnek.

Hol vannak ők az operákban? Vagy ha nincsenek benne, hogy mondhatjuk azt, hogy az opera kortárs művészeti forma? Kit fog érdekelni, ha az opera csak egy muzeális darab?”

A dívák pedig megöregednek, és kifogynak a szerepekből. „A nők elveszik a legmagasabb hangjaikat a menopauzával. Ez egy orvosi tény” – mondja Garrett, aki viszont elkerülte ezt a sorsot. „Nagyon jó technikát alkalmaztam, negyven éve minden héten énekórákat veszek, a dolog másik nyitja pedig három betű – HRT. Ez a szopránok megmentője.”

Lesley Garrett

Lesley Garrett (Fotó/Forrás: Dan Kitwood / Getty Images Hungary)

A HRT (hormone replacement therapy), magyarul a hormonpótló kezelés többféle tabletta szedését, gélek, krémek és felszívódó tapasz alkalmazását is jelentheti, melyeknek hatására a menopauzánát esett nők fiatalabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat, és ezek a szerek védik az érrendszert és csontokat is. „A HRT a legcsodálatosabb gyógyszer, ami létezik. Én már húsz éve szedem” – árulta el Lesley Garrett, aki szeretné, ha a kortárs opera másféle szerepeket is kínálna az énekeseknek, mint az elmúlt évszázadok.

Sok varázslatos idősebb nő van, akiket érdemes lenne felfedezni.

Gondoljunk Jackie Kennedyre vagy Angela Merkelre. Na jó, az utóbbira nem a varázslatos a legjobb szó, de mindenképpen erős nőről van szó. Vagy Christina Lagarde [az IMF igazgatója]. El tudnám magam képzelni a Chanel-blézerekben.” (via)

A lenti felvételen Lesley Garrett Verdi operájából, A végzet hatalmából énekli a La vergine degli angeli kezdetű himnuszt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Vizuál

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Erőd Iván zeneszerző

A magyar származású osztrák zeneszerző 83 éves volt, halálhírét a bécsi Staatsoper közölte.
Zenés színház hír

Átadták a Honthy-díjakat a Budapesti Operettszínházban

Kilenc kategóriában jutalmazta az évad legjobbjait a Budapesti Operettszínház, ahol hivatalosan is lezárult a 2018/19-es évad.
Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket.