Zenés színház

"Mit üzenünk önmagunkról a világnak?"

2008.05.22. 00:00
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a határontúli színházak sorozatában ezúttal a kolozsvári Magyar Operát mutatja be.

Az operaház kisebbségi intézmények sorában különleges helyet foglal el. "A szakma a világ kíváncsi arra, hogyan játssza a kolozsvári Magyar Opera (a világ egyetlen kisebségi zenés színháza) a nagysikerű "slágeroperákat", de feltételezem azt is, hogy mindenkit jobban érdekel, miként próbáljuk gazdagítani sajátosságunkkal, másságunkkal az egyetemes operajátszás kincsestárát, mit mondunk, üzenünk önmagunkról a világnak. Nyilvánvaló, hogy az e tájon élő, annyi történelmi fergeteget túlélő alkotóközösség művészi célkitűzései, taktikája, stratégiája sok tekintetben különbözik más operákétól, beleértve az anyaországi inztézményeket is" - írja Dehel Gábor rendező. A kolozsváriak előadásaival szinte évente találkozik a budapesti közönség, s éppen emiatt tartja az OSzMI fontosnak, hogy ezúttal a színház másik oldaláról is megmutatkozhasson, a nézők bepillanthassanak a műhelytitkokba, a tervekbe, nehézségekbe, megtudhassanak néhány fontos részletet a múltról és a jelenről egyaránt.

Akik kalauzolnak: Simon Gábor, az opera igazgatója, aki a nemzetközi karmesterversenyről számol be, Szép Gyula igazgatóhelyettes, aki az opera missziójáról beszél, Laskay Adrienn, a nemrégiben EMKE díjjal kitünetett karnagy, operatörténész, A kolozsvári Állami Magyar Opera 50 éve című kötet szerzője az intézmény történetéről tart előadást, Selmeczi György zeneszerző pedig az operában játszott kortárs művek, ősbemutatók jelentőségét foglalja össze. Az esemény meghívott beszélgetőtársai lesz két fiatal kolozsvári operakritikus, Csákány Csilla és Fekete Adél.

Az OSzMi Körtermében jelmezkiállítás nyílik a kolozsvári opera jelmeztárából. A különleges darabokat Starmüller Katalin díszlet-jelmeztervező válogatta, s olyan munkafolyamatokkal is megismerkedünk, hogyan készül egy korhű honfoglaláskorabeli sisak. Néhány különleges jelmezt a DívaTrend mutat be. Az Intézet Vetítőjében az egyéni látásmódot képviselő fiatal erdélyi fotografus, Peltán András operafotóiból rendezett kamarakiállítást Selmeczi György zeneszerző nyitja meg.

Az esemény helyszíne: Országos Színháztörténet Múzeum és Intézet (OSzMI), Budapest, Krisztina krt. 57.
Időpont: 2008. május 26., 16:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.