Zenés színház

"Mit üzenünk önmagunkról a világnak?"

2008.05.22. 00:00
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a határontúli színházak sorozatában ezúttal a kolozsvári Magyar Operát mutatja be.

Az operaház kisebbségi intézmények sorában különleges helyet foglal el. "A szakma a világ kíváncsi arra, hogyan játssza a kolozsvári Magyar Opera (a világ egyetlen kisebségi zenés színháza) a nagysikerű "slágeroperákat", de feltételezem azt is, hogy mindenkit jobban érdekel, miként próbáljuk gazdagítani sajátosságunkkal, másságunkkal az egyetemes operajátszás kincsestárát, mit mondunk, üzenünk önmagunkról a világnak. Nyilvánvaló, hogy az e tájon élő, annyi történelmi fergeteget túlélő alkotóközösség művészi célkitűzései, taktikája, stratégiája sok tekintetben különbözik más operákétól, beleértve az anyaországi inztézményeket is" - írja Dehel Gábor rendező. A kolozsváriak előadásaival szinte évente találkozik a budapesti közönség, s éppen emiatt tartja az OSzMI fontosnak, hogy ezúttal a színház másik oldaláról is megmutatkozhasson, a nézők bepillanthassanak a műhelytitkokba, a tervekbe, nehézségekbe, megtudhassanak néhány fontos részletet a múltról és a jelenről egyaránt.

Akik kalauzolnak: Simon Gábor, az opera igazgatója, aki a nemzetközi karmesterversenyről számol be, Szép Gyula igazgatóhelyettes, aki az opera missziójáról beszél, Laskay Adrienn, a nemrégiben EMKE díjjal kitünetett karnagy, operatörténész, A kolozsvári Állami Magyar Opera 50 éve című kötet szerzője az intézmény történetéről tart előadást, Selmeczi György zeneszerző pedig az operában játszott kortárs művek, ősbemutatók jelentőségét foglalja össze. Az esemény meghívott beszélgetőtársai lesz két fiatal kolozsvári operakritikus, Csákány Csilla és Fekete Adél.

Az OSzMi Körtermében jelmezkiállítás nyílik a kolozsvári opera jelmeztárából. A különleges darabokat Starmüller Katalin díszlet-jelmeztervező válogatta, s olyan munkafolyamatokkal is megismerkedünk, hogyan készül egy korhű honfoglaláskorabeli sisak. Néhány különleges jelmezt a DívaTrend mutat be. Az Intézet Vetítőjében az egyéni látásmódot képviselő fiatal erdélyi fotografus, Peltán András operafotóiból rendezett kamarakiállítást Selmeczi György zeneszerző nyitja meg.

Az esemény helyszíne: Országos Színháztörténet Múzeum és Intézet (OSzMI), Budapest, Krisztina krt. 57.
Időpont: 2008. május 26., 16:00

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Zenés színház hír

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház gyász

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.