Zenés színház

"Mit üzenünk önmagunkról a világnak?"

2008.05.22. 00:00
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a határontúli színházak sorozatában ezúttal a kolozsvári Magyar Operát mutatja be.

Az operaház kisebbségi intézmények sorában különleges helyet foglal el. "A szakma a világ kíváncsi arra, hogyan játssza a kolozsvári Magyar Opera (a világ egyetlen kisebségi zenés színháza) a nagysikerű "slágeroperákat", de feltételezem azt is, hogy mindenkit jobban érdekel, miként próbáljuk gazdagítani sajátosságunkkal, másságunkkal az egyetemes operajátszás kincsestárát, mit mondunk, üzenünk önmagunkról a világnak. Nyilvánvaló, hogy az e tájon élő, annyi történelmi fergeteget túlélő alkotóközösség művészi célkitűzései, taktikája, stratégiája sok tekintetben különbözik más operákétól, beleértve az anyaországi inztézményeket is" - írja Dehel Gábor rendező. A kolozsváriak előadásaival szinte évente találkozik a budapesti közönség, s éppen emiatt tartja az OSzMI fontosnak, hogy ezúttal a színház másik oldaláról is megmutatkozhasson, a nézők bepillanthassanak a műhelytitkokba, a tervekbe, nehézségekbe, megtudhassanak néhány fontos részletet a múltról és a jelenről egyaránt.

Akik kalauzolnak: Simon Gábor, az opera igazgatója, aki a nemzetközi karmesterversenyről számol be, Szép Gyula igazgatóhelyettes, aki az opera missziójáról beszél, Laskay Adrienn, a nemrégiben EMKE díjjal kitünetett karnagy, operatörténész, A kolozsvári Állami Magyar Opera 50 éve című kötet szerzője az intézmény történetéről tart előadást, Selmeczi György zeneszerző pedig az operában játszott kortárs művek, ősbemutatók jelentőségét foglalja össze. Az esemény meghívott beszélgetőtársai lesz két fiatal kolozsvári operakritikus, Csákány Csilla és Fekete Adél.

Az OSzMi Körtermében jelmezkiállítás nyílik a kolozsvári opera jelmeztárából. A különleges darabokat Starmüller Katalin díszlet-jelmeztervező válogatta, s olyan munkafolyamatokkal is megismerkedünk, hogyan készül egy korhű honfoglaláskorabeli sisak. Néhány különleges jelmezt a DívaTrend mutat be. Az Intézet Vetítőjében az egyéni látásmódot képviselő fiatal erdélyi fotografus, Peltán András operafotóiból rendezett kamarakiállítást Selmeczi György zeneszerző nyitja meg.

Az esemény helyszíne: Országos Színháztörténet Múzeum és Intézet (OSzMI), Budapest, Krisztina krt. 57.
Időpont: 2008. május 26., 16:00

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.