Zenés színház

Monóban táncolni

2008.05.19. 00:00
Ajánlom
Május 27. és 30. között a MU Színház ad otthont a III. Monotánc Fesztiválnak.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkották meg a szervezők. Azokat az előadásokat sorolják ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szólóelőadások tartoznak a meghívott előadások körébe. A fesztiválon a már jól ismert táncművészeken-koreográfusokon kívül fellépnek fiatal, most feltűnő, esetleg első-műves alkotókra is, akik kellemes meglepetéseket okozhatnak.

Az eddig két alkalommal megrendezett rendezvény kezdeményezője a dunaújvárosi Bartók Táncszínház volt. 2005 decemberében csak hazai fellépőkkel, 2006-ban pedig már nemzetközi keretek között zajlott a fesztivál, amely több magyarországi kulturális szervezet összefogása eredményeképpen jöhetett létre: az Alternatív és Független Színházak Szövetsége, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Nemzeti Táncszínház közös elhatározása és munkája együttesen segítették életre. A két Dunaújvárosban szervezett fesztivál után változtaott a helyszín: Budapesten a MU Színház örömmel fogadta az ötletet, társszervezőként és partnerként szívesen biztosít helyet a monotáncosoknak. Így biennále jelleggel folytatódik a fesztivál: a táncosok kétévente visszatérnek Dunaújvárosba, s minden második évben a MU Színházban vendégeskednek.

A fesztivál részletes programja:

2008. május 27. kedd
20.00 Nagy Csilla: Nos?; Jakub Truszkowski - Ernst Süss: bodyScapes (PL/B–A/H)
21.30Pataky Klári: Pillangó ballada (előadó: Nagy Csilla)

2008. május 28. szerda
20.00 Magenta II. - Horváth Csaba - Dresch Mihály: Flamingó; Kovács Gerzson Péter - Dresch Mihály: Hit et nunc
21.30 Leonardo Diana: A fény felé / Verso de luce (I)

2008. május 29. csütörtök
20.00 Frenák Pál: Mennono (előadó: Várnagy Kristóf); Ladányi Andrea: Alice B. (koreográfus: Jorma Uotinen)
21.30 Gold Bea: Kívánság; Buday Melinda: Déli álom; Hadi Júlia: Négyen voltak; Virág Melinda: Volutabrum – vedlésmonológ
2008. május 30. péntek
19.00 T.E.S.T. (koreográfus. Gergye Krisztián) – szólók hét női testre; T.E.S.T. II. (koreográfus. Gergye Krisztián) – szólók hét férfi testre (Gergye Krisztián Társulata, a Közép-Európa Táncszínház és a MU Színház közös produkciói)
21.30 Bruno Isakovic: Vak érzelem (HR/NL); Dora Hostová: Arcanum (CZ); Bruno Isakovic: A gondolatok kertje - … tél

Az előadások előtt táncfilmek láthatók, illetve megtekinthetők azok a fotók, amelyeket Dusa Gábor, Kenyeres Csilla, Lékó Tamás, Koncz Zsuzsa készített Gergye Krisztián T.E.S.T.-jeiről.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Zenés színház hír

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház gyász

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.