Zenés színház

Monóban táncolni

2008.05.19. 00:00
Ajánlom
Május 27. és 30. között a MU Színház ad otthont a III. Monotánc Fesztiválnak.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkották meg a szervezők. Azokat az előadásokat sorolják ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szólóelőadások tartoznak a meghívott előadások körébe. A fesztiválon a már jól ismert táncművészeken-koreográfusokon kívül fellépnek fiatal, most feltűnő, esetleg első-műves alkotókra is, akik kellemes meglepetéseket okozhatnak.

Az eddig két alkalommal megrendezett rendezvény kezdeményezője a dunaújvárosi Bartók Táncszínház volt. 2005 decemberében csak hazai fellépőkkel, 2006-ban pedig már nemzetközi keretek között zajlott a fesztivál, amely több magyarországi kulturális szervezet összefogása eredményeképpen jöhetett létre: az Alternatív és Független Színházak Szövetsége, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Nemzeti Táncszínház közös elhatározása és munkája együttesen segítették életre. A két Dunaújvárosban szervezett fesztivál után változtaott a helyszín: Budapesten a MU Színház örömmel fogadta az ötletet, társszervezőként és partnerként szívesen biztosít helyet a monotáncosoknak. Így biennále jelleggel folytatódik a fesztivál: a táncosok kétévente visszatérnek Dunaújvárosba, s minden második évben a MU Színházban vendégeskednek.

A fesztivál részletes programja:

2008. május 27. kedd
20.00 Nagy Csilla: Nos?; Jakub Truszkowski - Ernst Süss: bodyScapes (PL/B–A/H)
21.30Pataky Klári: Pillangó ballada (előadó: Nagy Csilla)

2008. május 28. szerda
20.00 Magenta II. - Horváth Csaba - Dresch Mihály: Flamingó; Kovács Gerzson Péter - Dresch Mihály: Hit et nunc
21.30 Leonardo Diana: A fény felé / Verso de luce (I)

2008. május 29. csütörtök
20.00 Frenák Pál: Mennono (előadó: Várnagy Kristóf); Ladányi Andrea: Alice B. (koreográfus: Jorma Uotinen)
21.30 Gold Bea: Kívánság; Buday Melinda: Déli álom; Hadi Júlia: Négyen voltak; Virág Melinda: Volutabrum – vedlésmonológ
2008. május 30. péntek
19.00 T.E.S.T. (koreográfus. Gergye Krisztián) – szólók hét női testre; T.E.S.T. II. (koreográfus. Gergye Krisztián) – szólók hét férfi testre (Gergye Krisztián Társulata, a Közép-Európa Táncszínház és a MU Színház közös produkciói)
21.30 Bruno Isakovic: Vak érzelem (HR/NL); Dora Hostová: Arcanum (CZ); Bruno Isakovic: A gondolatok kertje - … tél

Az előadások előtt táncfilmek láthatók, illetve megtekinthetők azok a fotók, amelyeket Dusa Gábor, Kenyeres Csilla, Lékó Tamás, Koncz Zsuzsa készített Gergye Krisztián T.E.S.T.-jeiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.