Zenés színház

Monumentális regényből grandiózus opera – Háború és béke az Operaházban

2022.12.08. 09:15
Ajánlom
A világhírű operarendező, Calixto Bieito sodró lendületű színrevitelében, a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban először mutatja be Magyarországon Prokofjev Háború és béke című operáját 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Lev Tolsztoj regényeposza az orosz és a világirodalom páratlan mesterműve. A napóleoni háborúk idején a cári Oroszországban játszódó, szerteágazó cselekmény középpontjában három fiatal arisztokrata – a házasságon kívül született, nagy vagyont öröklő, kissé kívülálló Pierre Bezuhov gróf; a felszínes, világi külsőségektől megcsömörlött szárnysegéd, Andrej Bolkonszkij herceg; valamint az erkölcsös, szeretettel teli, és a folyamatosan anyagi gondokkal küzdő Rosztov családból származó, romantikus, jólelkű, fiatal lány, Natasa összetett kapcsolata áll. Tolsztoj azonban rajtuk kívül is több mint 150 szereplőt mozgat történelmi tablóján, akik között I. Sándor cár, Napóleon vagy az orosz sereget irányító Kutuzov marsall is feltűnik.

HaboruesBeke_2021_09_CaroleParodi-8317-212304.jpg

Jelenet a Háború és béke 2021-es előadásából (Fotó/Forrás: Carole Parodi / Genfi Nagyszínház)

A 20. század egyik legnagyobb hatású szovjet-orosz zeneszerzője, Szergej Prokofjev két évtized nemzetközi sikerei után az 1930-as évek közepén tért vissza a Szovjetunióba. A Háború és béke operai adaptációja már ekkor foglalkoztatta, de

a darab megszületéséhez igazi lendületet a Szovjetunió náci Németország általi 1941-es lerohanása adott.

Az eredetileg kétestés opera a szovjet cenzorok javaslatai nyomán tovább bővült, így művéből Prokofjev végül erős húzásokkal egy egyestés változatot is készített – de a darab részleteit egészen 1953-ban bekövetkezett haláláig csiszolta.

A Genfi Nagyszínház és a Magyar Állami Operaház művészeti vezetése 2019-ben döntött úgy, hogy koprodukciós keretek közt bemutatja az előadást, aminek premierjét 2021 szeptemberében tartották Svájcban. Az együttműködés részeként az első felvonás fő helyszínéül szolgáló cári palotabelsőt az OPERA szcenikai műhelye készítette el. A darabot napjaink legkeresettebb operarendezője, a katalán Calixto Bieito vitte színre, akinek emblematikus Carmen-rendezését a genfi premierrel egyidőben mutatta be az OPERA. Az eredeti meglátásairól ismert alkotó színrevitelében a tolsztoji mű érzelmes, pszichológiailag kidolgozott figuráit úgy helyezte előtérbe, hogy közben

színházi szempontból is izgalmas, többrétegű, rendkívül mozgalmas előadást hozott létre.

Mindebben segítségére van Prokofjev szinte filmzenei hatást keltő, összetett muzsikája, amiben tánczenék, népzenei motívumok, katonai indulók és kórustételek is megtalálhatók, miközben az énekesek áriái prózai párbeszédekkel keverednek.

HaboruesBeke_2021_09_CaroleParodi-0147-212517.jpg

Jelenet a Háború és béke 2021-es előadásából (Fotó/Forrás: Carole Parodi / Genfi Nagyszínház)

A mű magyarországi premierje így minden bizonnyal

különleges színházi élménynek ígérkezik, amihez nagyban hozzájárul majd a 45 szerepben feltűnő 28 szólista is.

A főbb szerepekben Szegedi Csaba (Andrej Bolkonszkij), Brassói-Jőrös Andrea (Natasa Rosztova) és Brickner Szabolcs (Pierre Bezuhov), valamint Kovács István (Ilja Rosztov), Gál Erika (Hélène Bezuhova), Nyári Zoltán (Anatole Kuragin), Haja Zsolt (Napóleon) és Fried Péter / Rácz István (Kutuzov marsall) látható, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató Csiki Gábor), a kazahsztáni Astana Operaház vezető karmestere, a Prokofjev-operákat behatóan ismerő Alan Buribayev vezényletével.

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Háború & béke (Forrás: Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.