Zenés színház

Most egy kattintással megölheti Don Giovannit

2015.02.26. 15:40
Ajánlom
Egy készülő londoni produkcióban a nézők egy telefonos applikáció segítségével dönthetnek Don Giovanni sorsáról. A digitális operát február 28-án a londoni Vault fesztiválon mutatják be.

Ebben a Don Giovanniban a közönség kezében lesz Don Giovanni sorsa: szó szerint, hiszen az operajeggyel egy különleges applikációhoz kap hozzáférést a néző. Az applikáció segítségével mindenki választhat magának egy karaktert és annak szemszögéből alakíthatja a cselekményt a választható panelek alapján. Az app így személyre szabott útvonalat készít el, ami mutatja, merre menjünk a Waterloo-i metróaluljáró környékén elhelyezkedő föld alatti járatokban, hogy a kívánt jelenetet tekinthessük meg. Így úgy érezheti a néző, hogy részese az opera cselekményének: kifejezheti tetszését vagy nem tetszését Don Giovanni viselkedésével szemben, flörtölhet vele, elítélheti, de talán még meg is ütheti őt.

De ha szimpatikusnak találja, akár meg is mentheti a kőszobortól, aki a cselekmény szerint a föld alá süllyedve magával rántja a nőcsábász Don Giovannit. A produkció a "Silent Opera" fémjelzést kapta: mivel ezekbe a szűkös terekbe nem férne el egy szimfonikus zenekar, ezért a komplett hangélményt a fejhallgatóból kapjuk.

Ahogyan a produkció beharangozójában írják: "Szex. Mindenhol jelen van és Giovanni egyszerűen nem tud neki ellenállni. Saját ördögi vágya, a csalódások, az alkohol és a függőségek foglya. A Silent Opera arra invitálja közönségét, hogy ne csak szemtanú legyen, hanem vegyen részt a bájos antihős pokolba való alászállásában. A Silent Opera tulajdonképpen Mozart művének digitális újrafelfedezése, ami Don Giovanni rossz-fiú karakterén keresztül vizsgálja, milyen jelentőséggel bír a szex ebben az egyre inkább digitalizált világban."

A korábbi Silent Opera tapasztalatok (Dido és Aeneas - 2011, Bohémélet - 2012, Orfeo - 2013, Lament - 2013) azt mutatják, hogy ezzel az új, performatív színrevitellel olyanokat is sikerült megszólítani, akik azelőtt hallani sem akartak az operáról. A közönség hatvan százaléka harminc év alatti volt, ötven százaléka pedig sosem járt operaelőadáson azelőtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.
Zenés színház magazin

Gúnyt űz az Operaház a feketékből, vagy a kultúrájukat népszerűsíti?

A Porgy és Bess előadását kezdettől fogva botrány kísérte, pedig csak egy közepesen előadott kiváló operáról van szó, ami soha nem lesz olyan, mint fekete hangokkal.