Zenés színház

Most egy kattintással megölheti Don Giovannit

2015.02.26. 15:40
Ajánlom
Egy készülő londoni produkcióban a nézők egy telefonos applikáció segítségével dönthetnek Don Giovanni sorsáról. A digitális operát február 28-án a londoni Vault fesztiválon mutatják be.

Ebben a Don Giovanniban a közönség kezében lesz Don Giovanni sorsa: szó szerint, hiszen az operajeggyel egy különleges applikációhoz kap hozzáférést a néző. Az applikáció segítségével mindenki választhat magának egy karaktert és annak szemszögéből alakíthatja a cselekményt a választható panelek alapján. Az app így személyre szabott útvonalat készít el, ami mutatja, merre menjünk a Waterloo-i metróaluljáró környékén elhelyezkedő föld alatti járatokban, hogy a kívánt jelenetet tekinthessük meg. Így úgy érezheti a néző, hogy részese az opera cselekményének: kifejezheti tetszését vagy nem tetszését Don Giovanni viselkedésével szemben, flörtölhet vele, elítélheti, de talán még meg is ütheti őt.

De ha szimpatikusnak találja, akár meg is mentheti a kőszobortól, aki a cselekmény szerint a föld alá süllyedve magával rántja a nőcsábász Don Giovannit. A produkció a "Silent Opera" fémjelzést kapta: mivel ezekbe a szűkös terekbe nem férne el egy szimfonikus zenekar, ezért a komplett hangélményt a fejhallgatóból kapjuk.

Ahogyan a produkció beharangozójában írják: "Szex. Mindenhol jelen van és Giovanni egyszerűen nem tud neki ellenállni. Saját ördögi vágya, a csalódások, az alkohol és a függőségek foglya. A Silent Opera arra invitálja közönségét, hogy ne csak szemtanú legyen, hanem vegyen részt a bájos antihős pokolba való alászállásában. A Silent Opera tulajdonképpen Mozart művének digitális újrafelfedezése, ami Don Giovanni rossz-fiú karakterén keresztül vizsgálja, milyen jelentőséggel bír a szex ebben az egyre inkább digitalizált világban."

A korábbi Silent Opera tapasztalatok (Dido és Aeneas - 2011, Bohémélet - 2012, Orfeo - 2013, Lament - 2013) azt mutatják, hogy ezzel az új, performatív színrevitellel olyanokat is sikerült megszólítani, akik azelőtt hallani sem akartak az operáról. A közönség hatvan százaléka harminc év alatti volt, ötven százaléka pedig sosem járt operaelőadáson azelőtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.