Zenés színház

Mozart Bartókéknál

2008.09.05. 00:00
Ajánlom
Értékelhetünk-e teljes kritikusi szigorral egy kifejezetten gyerekek számára létrejött, ismeretterjesztő jellegű operaelőadást?

Ha úgy is indultam volna neki a Rákoshegyi Bartók Zeneház Mozart-produkciójának, hogy jól leszedem a keresztvizet a produkcióról, legkésőbb az ötödik percben meg kellett volna változtatnom a véleményemet.

Nem azért, mintha a mostani Così fan tutte-előadás zenei színvonala a Salzburgi Ünnepi Játékokon, vagy akár csak a jó öreg Magyar Állami Operaházban látható Mozart-előadások szintjével vetekedhetett volna. A zenei megvalósítás bizony több sebből vérzett: valódi zenekarról természetesen szó sem lehetett, de az eredetileg meghirdetett fúvóskvintett is eltűnt valahol útközben, így végül Csányi Valéria egymagában kísérte az előadást szintetizátoron. Hősies helytállása sem feledtethette azonban, hogy játéka közel sem volt makulátlan. (Hogy egy valódi zongora használatának mi is állhatott útjában, azt nem tudom pontosan – a Zeneházban ugyanis található ilyen.) Az énekes produkciók sem voltak éppen kifogástalanok. Leginkább Kovácsházi István és Bátki Fazekas Zoltán felelt meg a Mozart-éneklésről bennem élő eszménynek. Kovácsházi felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon kulturált tenorja mennyire hiányzik az operaházi Mozart-előadásokból; Bátki viszont különös helyzetbe hozta a kritikust, aki másfél évvel ezelőtt kiváló Don Alfonsójának tapsolhatott, most meg Guglielmóként láthatta őt viszont. A többiek (Ardó Mária, Bokor Jutta, Cecilia Lloyd és Jekl László) becsülettel tették a dolgukat: több-kevesebb küzdelemmel abszolválták a szólamot és mókáztak rendületlenül.

Mókáztak, írom, mert a színpadi megvalósítás nem éppen a mozarti zenedráma mélységeit tárta föl előttünk, ellenben ellenállhatatlanul mulatságosnak bizonyult. Fiordiligi és Dorabella hatalmas, papírból kivágott szíveken nézegetik kedveseik fényképét; Ferrando és Guglielmo mackós formájú hátizsákkal indulnak a csatába – és még sorolhatnánk. A színlap ugyan nem tüntetett fel rendezőt, de akárki is ötlötte ki, hogy mi történjen a színpadon, ötletekből igazán nem volt hiánya. Ha színházban látok ilyesmit, biztosan felháborodom, itt és most azonban működött a dolog. Egyáltalán: az előadás minden esetlegességét, ügyetlenségét, hiányosságát, gyengeségét feledtetni tudta az itt és most szelleme. A körülmények, a helyszín és nem utolsósorban az előadók szemmel látható jó hangulata.

Mert ugyan mikor volt alkalmunk arra, hogy egy falusi ház udvarán élvezzük egy Mozart-opera előadását? Hiszen akármennyire is Budapest része ma már Rákoshegy, a környezet félreérthetetlenül falusias, akárcsak maga a ház. Itt és most kell megemlékeznünk azokról, akiknek áldozatos munkája nyomán megújulhatott az épület, és nemcsak hogy megújult, de immár koncerthelyszínként is működik – köztük is elsősorban a Così-előadásban is oroszlánrészt vállaló Bokor Juttáról. Az eredmény valóban figyelemreméltó: a ház bájos (építészetileg egyáltalán nem lóg ki környezetéből), és noha meglehetősen kicsi, azért sikerült kialakítani benne egy kis előadótermet. A Così mindamellett a gigantikusnak éppen nem nevezhető kertben került színre: az előadás a teraszon zajlott, mi, nézők, a füvön elhelyezett székeken ültünk. Tücskök ciripeltek, a szomszédban kutyák ugattak (ritmusra), és még a szabadtéri előadások elkerülhetetlen negatívuma, a hangosítás is szükségtelen volt ebben a kamarakörnyezetben.

A közönség nagyrészt gyerekekből állt, akik szemmel láthatóan, valamint az előadást követő kiabálásokból és trombitálásokból következtethetően kifejezetten élvezték a produkciót. Hogy aztán Mozart zenéje (a teljes operából ügyes kézzel, elsősorban az együtteseket, vagyis a cselekményes részleteket előnyben részesítve készített keresztmetszet) vagy pedig a színpadi bohóságok ragadták-e meg inkább őket? A kérdés inadekvát: az élmény nagy valószínűséggel együtt rögződött bennük. Márpedig ha így van, akkor az este legfontosabb tanulsága az lehetett számukra: az opera nem valami félelmetes dolog, amit csak csillogó-villogó helyeken, hosszan és unalmasan lehet bemutatni. S ha ennyi haszna volt, már nem volt hiába. Remélhetőleg az előadást megelőző, kicsit gügyögősre sikeredett játék és tartalomismertetés sem vette el a fiatal közönség kedvét a műfajjal való további ismerkedéstől – azt viszont a kétségtelen pozitívumok közé kell sorolnunk, hogy a gyerekek nem kapták fel a fejüket, amikor a műsorvezető a darabban szereplő Dorabellát Donatellára keresztelte…

A Bartók Zeneház programjában több, a mostanihoz hasonló ifjúsági előadás is helyet kapott az elkövetkező hónapokban. Mostani tapasztalataim alapján ezeket csak ajánlani tudom. És talán az sem árt, ha énekoktatásunk jelenlegi helyzetében egy kirándulás keretében elmesélheti a lelkiismeretes szülő az érdeklődő csemetének, ki is volt az a bácsi, aki annak idején ebben a házban lakott…

(2008. augusztus 29. Mozart: Mind így csinálják/Cosi fan tutte
Km.: Ardó Mária (Fiordiligi), Bokor Jutta (Dorabella), Kovácsházi István (Ferrando), Bátki Fazekas Zoltán (Gugliemo), Jekl László (Don Alfonso), Cecilia Lloyd (Despinetta); vez. és continuo: Csányi Valéria; a Bartók Zeneház Fafúvós Kvintett (műv. vez.: Kerényi Judit); műsorvez.: Zelinka Tamás)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Zenés színház hír

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház gyász

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.