Zenés színház

„Mozart többet tudott az emberről, mint az összes pszichoanalitikus együttvéve” – Beszélgetés Hábetler Andrással

2022.07.11. 17:15
Ajánlom
Július 16-án kerül sor a FaReMiDo Operatársulat legújabb népszerűsítő előadására, amelynek Mozart áll a középpontjában. Az együttes vezetőjével, Hábetler Andrással beszélgettünk róla, hogyan találhat utat az opera műfaja a közönség szívéhez.

Elsősorban kiknek készítik operanépszerűsítő programjaikat?

Az előadások elején meg szoktam kérdezni a közönségtől, van-e köztük olyan, aki még nem járt operában, vagy nem szereti a műfajt. Ha valaki jelentkezik, azt mondom: „Ez a koncert igazából maguknak szól, a többiek akár haza is mehetnek.” Minden értelemben közel akarjuk vinni az operát a közönséghez, legyőzni azt a fajta tartózkodást, amely szerint nagyon magas művészetről van szó, amit csak a beavatottak érthetnek. Ehhez jó, ha kihozzuk a megszokott közegéből, az Andrássy úti palotából, és megmutatjuk, mennyire élő, igazi színházi forma. Fel kell bontani a szokásos elrendezést, hogy a közönség kényelmesen ül a székekben, a színpadon pedig valaki mórikálja magát.

Ne érezzék magukat ilyen biztonságos távolságban a nézők!

Minden művészetnek az a lényege, hogy katarzist éljünk át. Ha az est végén a közönség úgy áll fel, hogy „ezt is láttuk”, akkor semmi értelme nem volt annak a két-három órának, amit eltöltöttek. Különösen azért, mert a zseniális szerzők és a zene mint művészeti ág nagy lehetőséget adnak a katarzisra.

Hogyan lehet becsalogatni új közönséget az előadásokra?

Általában az jön el a koncertjeinkre, aki már nem idegenkedik a műfajtól; legyünk őszinték, általában az idősebb korosztályból. Azért is látjuk el mindenféle címkékkel ezeket az előadásokat, hogy akik egy hagyományos operaprodukcióra nem ülnének be, egy divatos műfaj miatt mégis kedvet kapjanak hozzá. Így lesz belőlük opera-standup, vagy ebben az esetben önismereti koncert. És ha már bekerültek a csapdába a nézők, akkor jöhet maga az opera, mert meggyőződésem, hogy jó műsorválasztással, megfelelő színvonalon előadva mindenképpen hatni fog.

Mi kell ahhoz, hogy a közönség tagjai úgy érezzék, nekik személyesen is közük van a művek világához?

Amikor a Grófné áriája közben arról beszélünk, hogy az asszonyt megalázta a férje, és régóta nem értékeli mint nőt, mindig elmondom, hogy ilyen csak az operában létezik – aztán látom, hogy a hölgyek közül néhányan fészkelődnek. Az egész program célja az, hogy emberközelbe hozzuk a műfajt, de közben persze pont a jelmez és külsőségek nélküli megvalósítás miatt nagyon jól kell énekelni. Erről az én kitűnő kollégáim gondoskodnak, akik rendszeresen lépnek fel a Magyar Állami Operaház produkcióiban. Ők is szívesen vesznek részt az előadásainkban, mert

bármilyen nehéz is a művésznek, ha nem bújhat el az árok mögé, és nagyon őszintén kell kitárulkozni, rengeteget vissza is kapunk a közönségtől,

azt a szeretetimpulzust, amiért az embert ezt a szakmát csinálja. Operaszínpadon, nagyobb intézményben sokkal nehezebb hasonlót megélni.

A júniusi koncert középpontjában Mozart áll. Őt mennyiben kell más módon közvetíteni a közönségnek, mint a többi szerzőt?

Nincsenek érdemi különbségek. Mozart a nagysága miatt hálásabb alany, mint azok a szerzők, akiknek ingadozóbb színvonalú az életműve. Shakespeare-hez tudnám hasonlítani. Valamilyen rejtélyes oknál fogva többet tudott az emberről, mint Freud, Jung és az összes pszichoanalitikus együttvéve. Ez a tudása mindenütt ott van a zenéjében, a szonátáiban, a szimfóniáiban és természetesen az operáiban is, különösen a három Da Ponte-darabban, amelyekből most részletek szólalnak majd meg: a Così fan tuttéban, a Figaro házasságában és a Don Giovanniban. Szeretnénk megmutatni, hogy például Fiordiligi áriájában mennyi pszichológiai réteg tárható fel. Az alaphelyzet ahhoz hasonló, mint amikor

egy nem koedukált szauna női részlegébe egyszer csak betör két meztelen pasas, és ajánlatokat tesz a jelenlevőknek.

Hogyan viselkedik egy ilyen kínos, zavarba ejtő helyzetben a nő? Hogyan mutat magabiztosságot a félelme ellenére is, hogyan nyugszik aztán meg, és így tovább. Úgy válogattam össze a zenei részleteket, hogy azokat szituációba is helyezzük, és a közönség előtt megrendezem, értelmezem őket. Megmutatom, hogy Donna Anna és Don Giovanni jelenetét úgy is elő lehet adni, hogy nem történik köztük semmi, és úgy is, hogy igen, a darab szempontjából nyilván az utóbbi az érdekesebb. Beavatjuk a nézőt a Mozart-operák rendezői és előadói műhelytitkaiba, miközben a szereplők emberi viszonyait és lélekállapotait tárjuk fel.

Habetler2fotoNagyAttila-170917.jpg

Hábetler András (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Milyen visszajelzéseket kapnak az előadások után? Többet járnak az emberek operába, jobban értenek akár más darabokat is, mint amivel megismerkedtek?

Nagyságrendekkel. Máskülönben nem is csinálnánk. Már rengeteg előadás van a hátunk mögött, csináltuk gyerekeknek, kisiskolásoknak, három embernek, háromezer embernek, hospice házban haldoklóknak… A hatás mindig ugyanaz.

A végén fülig érő szájjal, nyitott szívvel fogadnak minket, és azt mondják, nem is tudták, hogy szeretik az operát.

A magam rendezéseiben is arra törekszem, hogy akik véletlenül keveredtek oda az előadásra, úgy menjenek haza, hogy megszerették a műfajt, a darabot, a szerzőt. Nem azért fontos Mozart, Beethoven, Verdi és a többiek, mert az általános műveltség részét képezik, hanem mert nélkülük szegényebb lenne az ember lelke. Ahogy Shakespeare esetében, az ember sokkal kevesebbet tudna önmagáról, ha nem találkozott volna a Hamlettel, a Lear királlyal és a Rómeó és Júliával. Ugyanez a helyzet a Figaro házassága, A varázsfuvola vagy akár a Falstaff esetében.

Említette a gyerekprogramokat, májusban épp az Óbudai Társaskörben tartottak egy ifjúsági előadást Májusi Maszkabál címmel. Mennyiben szükséges másként szólni a kicsikhez, mint a felnőttekhez?

Egyáltalán nem szükséges, a közönség mindig gyerek, a szó legjobb értelmében. A gyerekek pedig művészi értelemben felnőttnek tekinthetők. A lényeg mindkét esetben ugyanaz: nem szabad unalmasnak lenni, és szívvel-lélekkel kell játszani. Ezek persze közhelynek hangzanak, de így sem lehet elégszer elmondani őket.

Az embernek minden tehetségét, energiáját és lelkesedését bele kell adnia az előadásba, annál többet kap a másik fél is.

De persze előfordulnak praktikus különbségek, a gyerekeket például be szoktuk vonni a játékba. Például ha Ruszalka áriáját adjuk elő, mindig megkérdezem, ki szeretne feljönni a színpadra, és keszeg, rákocska vagy akár csak egy plankton lenni a tóban. Így ők is részesei lesznek az előadásnak. Miközben operát hallgatnak.

MOZART AZ EGÉSZ VILÁG
2022. július 16., 20:00, az Óbudai Társaskör kertje

Önismereti operakoncert a Figaro házassága, a Don Giovanni és a Così fan tutte című műveken keresztül

FaReMiDo Operatársulat
Fodor Beatrix, Keszei Bori, Mester Viktória, Szappanos Tibor, Káldi Kiss András, Hábetler András

Zongorán közreműködik: Köteles Géza

Részletes információ és jegyvásárlás ide kattintva érhető el.>>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Hábetler András (fotó/forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.