Zenés színház

Mozart Varázsfuvolájával nyit újra a Zeneakadémia Kisterme

2013.08.21. 11:41
Ajánlom
Különleges előadás avatja fel december 6-án a Liszt Ferenc téri koncertközpont kisebbik, operajátékra újra alkalmassá tett termét.

Az előadás kettős ünnep a Kisterem történetében: egyrészt decemberben ismét bekapcsolódik a budapesti koncertéletbe a város egyik legszebb és legjobb akusztikájú, kamarakoncertek rendezésére alkalmas terme, másrészt ötven év szünet után újra operaelőadásnak lehet tanúja a Zeneakadémia közönsége. A kisterem ugyanis 1964-ben elveszítette operai képességeit, amikor a fokozódó helyhiány miatt megszüntették a zsinórpadlást, s az átalakítás hevében felszámolták a zenekari árkot is. A Liszt Ferenc téri épület 2013 őszén befejeződő teljes rekonstrukciójának és megújulásának részeként az ugyancsak varázslatos atmoszférájú terem visszanyerte eredeti formáját és funkcióját, s ennek sikeréről és fontosságáról elsőként a Zeneakadémia vadonatúj produkciója győzheti majd meg a publikumot.

Hogy Mozart Varázsfuvolája nyitja a kistermi operajátszás 21. századi történetét, az aligha meglepő, hiszen az egyetemes operatörténet talán legtökéletesebb remekéről van szó, amely sokértelmű - de alapvonalaiban egyszerű - meséjével, a művészi és populáris elemek mesteri keverésével máig méltán számít a legnépszerűbb daljátékok egyikének. Az előadás művészeti vezetője az idén hetvenedik születésnapját ünneplő,világhírű drámai szoprán, Marton Éva. A művésznő a darab szereposztását a közelmúltban végzett és jelenleg is a Zeneakadémián tanuló énekesekből állította össze, így a Mozart-operanői szerepeiben Hajnóczy Júlia, Halmosi Tímea, Jakab Ildikó és Rácz Rita énekesnőket hallhatjuk, a férfiszerepeket pedig Cser Krisztián, Gaál Csaba, Kristofori Ferenc, Pataky Potyók Dániel és Szécsi Máté alakítják majd.

Az előadást Almási-Tóth András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének színpadi játék tanára rendezi, akinek feltett szándéka, hogy maga az épület legyen a főszereplő, hiszen a rendező szerint a Mozart-operához hasonlóan az átadásának 105. évfordulójára megújuló épület is a zene varázslatos ereje köré épül, ráadásul a Zeneakadémia épületének ornamentikája és Varázsfuvola egyaránt bővelkedik szabadkőműves-motívumokban, a jelmezeken pedig megjelennek majd a ház szecessziós és art deco motívumai is. A rendező és a művészeti vezető céljai közé tartozik az is, hogy a decemberi előadás és általában az operaműfaj számára minél több fiatalt nyerjenek meg, ezért Schikaneder szövegét ez alkalommal Varró Dániel új, erre az alkalomra készülő fordításában ismerheti meg a közönség. Az előadás zenei megvalósításáért a török származású, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott és sokak számára a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyéről ismerős dirigens, Alpaslan Ertüngealp felel majd.

A Zeneakadémia december 6-i, és az azt követő további öt 2013-as Varázsfuvola-előadására ide kattintva lehet jegyet váltani, de aki inkább személyesen vásárolná meg belépőit, a Libri könyvesboltokban, vagy a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában válogathat a kínálatból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.
Klasszikus

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Szente Vajk rendezésében jön a zenés Liliomfi

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának március 23-i adásában beszélgetünk a Madách Színház új bemutatójáról a rendezővel, Szente Vajkkal, és vendégünk lesz továbbá Dobod Dániel zeneszerző, Simon Kornél színművész és G. Horváth László hegedűművész.
Zenés színház varázsfuvola

Papagenóból Csubakka lesz ebben a Varázsfuvola-rendezésben

A legtöbbet fecsegő operahős szőrbundát és rózsaszín melllbimbókat kapott a Norvég Nemzeti Opera előadásában. Nézze meg a teljes előadást!
Zenés színház magazin

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Zenés színház opera

Edita Gruberová visszavonul

Utolsó operaelőadására készül a neves szlovák szopránénekesnő, aki a közelmúltban az Erkel Színházban is fellépett.
Zenés színház hír

101 éves korában elhunyt Bán Elemér operaénekes

A művészt a debreceni Csokonai Színház – melynek örökös tagja volt – saját halottjának tekinti.