Zenés színház

Mozart Varázsfuvolájával nyit újra a Zeneakadémia Kisterme

2013.08.21. 11:41
Ajánlom
Különleges előadás avatja fel december 6-án a Liszt Ferenc téri koncertközpont kisebbik, operajátékra újra alkalmassá tett termét.

Az előadás kettős ünnep a Kisterem történetében: egyrészt decemberben ismét bekapcsolódik a budapesti koncertéletbe a város egyik legszebb és legjobb akusztikájú, kamarakoncertek rendezésére alkalmas terme, másrészt ötven év szünet után újra operaelőadásnak lehet tanúja a Zeneakadémia közönsége. A kisterem ugyanis 1964-ben elveszítette operai képességeit, amikor a fokozódó helyhiány miatt megszüntették a zsinórpadlást, s az átalakítás hevében felszámolták a zenekari árkot is. A Liszt Ferenc téri épület 2013 őszén befejeződő teljes rekonstrukciójának és megújulásának részeként az ugyancsak varázslatos atmoszférájú terem visszanyerte eredeti formáját és funkcióját, s ennek sikeréről és fontosságáról elsőként a Zeneakadémia vadonatúj produkciója győzheti majd meg a publikumot.

Hogy Mozart Varázsfuvolája nyitja a kistermi operajátszás 21. századi történetét, az aligha meglepő, hiszen az egyetemes operatörténet talán legtökéletesebb remekéről van szó, amely sokértelmű - de alapvonalaiban egyszerű - meséjével, a művészi és populáris elemek mesteri keverésével máig méltán számít a legnépszerűbb daljátékok egyikének. Az előadás művészeti vezetője az idén hetvenedik születésnapját ünneplő,világhírű drámai szoprán, Marton Éva. A művésznő a darab szereposztását a közelmúltban végzett és jelenleg is a Zeneakadémián tanuló énekesekből állította össze, így a Mozart-operanői szerepeiben Hajnóczy Júlia, Halmosi Tímea, Jakab Ildikó és Rácz Rita énekesnőket hallhatjuk, a férfiszerepeket pedig Cser Krisztián, Gaál Csaba, Kristofori Ferenc, Pataky Potyók Dániel és Szécsi Máté alakítják majd.

Az előadást Almási-Tóth András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének színpadi játék tanára rendezi, akinek feltett szándéka, hogy maga az épület legyen a főszereplő, hiszen a rendező szerint a Mozart-operához hasonlóan az átadásának 105. évfordulójára megújuló épület is a zene varázslatos ereje köré épül, ráadásul a Zeneakadémia épületének ornamentikája és Varázsfuvola egyaránt bővelkedik szabadkőműves-motívumokban, a jelmezeken pedig megjelennek majd a ház szecessziós és art deco motívumai is. A rendező és a művészeti vezető céljai közé tartozik az is, hogy a decemberi előadás és általában az operaműfaj számára minél több fiatalt nyerjenek meg, ezért Schikaneder szövegét ez alkalommal Varró Dániel új, erre az alkalomra készülő fordításában ismerheti meg a közönség. Az előadás zenei megvalósításáért a török származású, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott és sokak számára a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyéről ismerős dirigens, Alpaslan Ertüngealp felel majd.

A Zeneakadémia december 6-i, és az azt követő további öt 2013-as Varázsfuvola-előadására ide kattintva lehet jegyet váltani, de aki inkább személyesen vásárolná meg belépőit, a Libri könyvesboltokban, vagy a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában válogathat a kínálatból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Színház

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Vizuál

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.
Klasszikus

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Zenés színház hír

José Carreras lesz a miskolci operafesztivál díszvendége

José Carreras hangversenyével nyílik 2020-ban a 20. Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a rendhagyó koncert helyszíne a város jégcsarnoka lesz.
Zenés színház interjú

Egy pálya emlékezete – Ferruccio Furlanetto az Erkel Színházban

A világhírű basszus, Ferruccio Furlanetto tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. Szó sincs azonban lezárásról, helyette a jövőbe tekint, és eközben az Erkel Színházban felidézi pályája fő állomásait.