Zenés színház

Mozartot köszönti az Operaház

2006.01.26. 00:00
Ajánlom
Világszerte kulturális intézmények ezrei ünneplik január 27-én Mozart 250. születésnapját. A Magyar Állami Operaházban délelőtt 11-től ingyenes kamarazenei koncerteket hallgathatnak az érdeklődők, este pedig új betanulásban, a világ talán egyik legfiatalabb címszereplőjével adják elő a Don Giovannit.

A Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara január 27-én 11 órától délután 15 óráig minden órában Mozart kamarazenei műveivel szórakoztatja azokat, akik születésének 250. évfordulóján szeretnének fejet hajtani az osztrák zseni muzsikájának nagysága előtt. A nézőtéri Nagybüfében zajló koncerteket a látogatók ezen a napon ingyen hallgathatják.

Az esti Don Giovanni nézői két szempontból is különleges előadás részesei lehetnek: az előadás előtt az Operaház egyik legszebb termében, a Székely Bertalan-teremben hallgathatnak Mozart-darabokat, majd ők láthatják első alkalommal új szereposztásban a Kesselyák Gergely főzeneigazgató rendezte darabot. Az új szereplők nagy része pályakezdő, sokuk még az Operastúdió hallgatója, s ez lesz életük első vagy az egyik első főszerepe. Molnár Levente (Don Giovanni), Bakonyi Anikó (Donna Anna), Szappanos Tibor (Don Ottavio), Cserhalmi Ferenc (Kormányzó), Fodor Beatrix (Donna Elvira), Bretz Gábor (Leporello), Molnár Zsolt (Masetto) és Sáfár Orsolya (Zerlina) alkotják az ifjú gárdát. A címszereplő Molnár Levente unikum az operatörténetben: Mozart ezen alakját az egyik legkomolyabb bariton szerepként tartják számon a világon, s ritkaság, hogy ilyen fiatalon, huszonhárom éves korban vállalhassa valaki ezt a nagyszerű feladatot. Az ifjú énekest eddig a Bánk bán Biberach-jaként, Bakonyi Anikót pedig a Figaro házassága Grófnéjaként láthatta a magyar közönség. A Don Giovanni legutóbbi felújítása 2003. december 6-án volt, és az elmúlt két évadban húsz előadást ért meg. A premier után beállt ugyan néhány énekes a mű szerepeibe, de a pénteki lesz az első teljesen új szereposztás.

A Don Giovannit – akkori címén Don Juant – Magyarországon Kolozsvárott adták elő először 1826-ban. Az első 1827-es kottacímlap a következőképpen festett: „Don Juan, vagy: a’ Kőbálvány vendég. Vitézi, szomoru, víg Dall-Játék (opera) Két Felvonásban. Írta Olasz nyelven Abbate da Ponte. Magyarra fordította Pály Elek Nemzeti Énekes ’s szin-játszó. A Muzsikát készítette Néhai Mozart Amadeus Farkas”.

Pesten először 1827-ben szólalt meg az opera az Erdélyi Dal és Színjátszó Társaság jóvoltából, a Nemzeti Színházban 1839-ben mutatták be, ahol hatvanegy előadást ért meg. Az Operaházban már az első évadban, 1885-ben színre került, amelyet az 1890-es, nevezetes Gustav Mahler-féle felújítás követett. Ezt látta annak idején a Bécsből hazánkba látogató Johannes Brahms, és kijelentette: „Aki ma igazán jó Don Juant akar látni, annak Pestre kell utaznia!”.

Az 1917-es felújítás rendezője Hevesi Sándor, karmestere Kerner István volt. 1941-ben készültek a nevezetes Oláh Gusztáv-féle díszletek és jelmezek, s 1947-ben Nádasdy Kálmán, 1974-ben Békés András, 1983-ban pedig Jurij Ljubimov rendezte meg a művet, amely ekkor kapta vissza eredeti címét. A Don Giovanni Mozart születésnapján 469. alkalommal szerepel a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház játékrendjén.

A Mozart-nap programja a Magyar Állami Operaház nézőtéri Nagybüféjében:

11:00:
A-dúr klarinétötös; km.: Szitka Rudolf, Beke Ágnes, Kisfaludy Márta, Botos Veronika, Pólus László
D- dúr fuvolanégyes; km.: Rácz János, Danyilova Galina, Spengler József, Bartos Csaba

12:00:
B- dúr divertimento; km.: Mali István, Tassonyi Zsolt, Hartenstein István
Négy notturno; km.: Váradi Zita, Várhelyi Éva, Palerdi András, Käfer György, Tassonyi Zsolt, Tóth László
B- dúr divertimento; km.: Mali István, Tassonyi Zsolt, Hartenstein István

13:00:
Esz- dúr divertimento; km.: Nagy Béla, Konrád György, Kiss-Domonkos Judit
Esz- dúr kürtkvintett; km.: Szőke Zoltán, Sárközi Béla, Sörös Jenő, Babácsi Csaba, Wambach Tibor

14:00:
Három divertimento vonószenekarra, K 136, 137, 138; km.: az Operaház zenekarának tagjaiból alakult kamarazenekar; koncertmester: Foskolos Péter

15:00:
C- dúr divertimento; km.: Fasang Zoltán, Somogyvári Csilla, Somorjai István, Király Tibor, Szabó László, Kovács Zoltán, Gönczi Gyula, Eiszrich Antal
Serenata notturna; Falusi muzsikusok; Két német tánc; Cherubino B- dúr áriája; km.: az Operaház zenekarának tagjaiból alakult kamarazenekar; koncertmester: Mihályi Éva; vez.: Héja László

A Mozart-Nap programja a Székely Bertalan teremben:

17:15:
Változatok egy francia gyermekdalra; km.: Kunszeri Márta, Nagy Ira
G- dúr duó; km.: Mihályi Éva, Botos Veronika
D- dúr fuvolanégyes; km.: Somogyvári Csilla, Rajka Imola, Winkler Zsófia, Magyar Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.