Zenés színház

Mozartot köszönti az Operaház

2006.01.26. 00:00
Ajánlom
Világszerte kulturális intézmények ezrei ünneplik január 27-én Mozart 250. születésnapját. A Magyar Állami Operaházban délelőtt 11-től ingyenes kamarazenei koncerteket hallgathatnak az érdeklődők, este pedig új betanulásban, a világ talán egyik legfiatalabb címszereplőjével adják elő a Don Giovannit.

A Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara január 27-én 11 órától délután 15 óráig minden órában Mozart kamarazenei műveivel szórakoztatja azokat, akik születésének 250. évfordulóján szeretnének fejet hajtani az osztrák zseni muzsikájának nagysága előtt. A nézőtéri Nagybüfében zajló koncerteket a látogatók ezen a napon ingyen hallgathatják.

Az esti Don Giovanni nézői két szempontból is különleges előadás részesei lehetnek: az előadás előtt az Operaház egyik legszebb termében, a Székely Bertalan-teremben hallgathatnak Mozart-darabokat, majd ők láthatják első alkalommal új szereposztásban a Kesselyák Gergely főzeneigazgató rendezte darabot. Az új szereplők nagy része pályakezdő, sokuk még az Operastúdió hallgatója, s ez lesz életük első vagy az egyik első főszerepe. Molnár Levente (Don Giovanni), Bakonyi Anikó (Donna Anna), Szappanos Tibor (Don Ottavio), Cserhalmi Ferenc (Kormányzó), Fodor Beatrix (Donna Elvira), Bretz Gábor (Leporello), Molnár Zsolt (Masetto) és Sáfár Orsolya (Zerlina) alkotják az ifjú gárdát. A címszereplő Molnár Levente unikum az operatörténetben: Mozart ezen alakját az egyik legkomolyabb bariton szerepként tartják számon a világon, s ritkaság, hogy ilyen fiatalon, huszonhárom éves korban vállalhassa valaki ezt a nagyszerű feladatot. Az ifjú énekest eddig a Bánk bán Biberach-jaként, Bakonyi Anikót pedig a Figaro házassága Grófnéjaként láthatta a magyar közönség. A Don Giovanni legutóbbi felújítása 2003. december 6-án volt, és az elmúlt két évadban húsz előadást ért meg. A premier után beállt ugyan néhány énekes a mű szerepeibe, de a pénteki lesz az első teljesen új szereposztás.

A Don Giovannit – akkori címén Don Juant – Magyarországon Kolozsvárott adták elő először 1826-ban. Az első 1827-es kottacímlap a következőképpen festett: „Don Juan, vagy: a’ Kőbálvány vendég. Vitézi, szomoru, víg Dall-Játék (opera) Két Felvonásban. Írta Olasz nyelven Abbate da Ponte. Magyarra fordította Pály Elek Nemzeti Énekes ’s szin-játszó. A Muzsikát készítette Néhai Mozart Amadeus Farkas”.

Pesten először 1827-ben szólalt meg az opera az Erdélyi Dal és Színjátszó Társaság jóvoltából, a Nemzeti Színházban 1839-ben mutatták be, ahol hatvanegy előadást ért meg. Az Operaházban már az első évadban, 1885-ben színre került, amelyet az 1890-es, nevezetes Gustav Mahler-féle felújítás követett. Ezt látta annak idején a Bécsből hazánkba látogató Johannes Brahms, és kijelentette: „Aki ma igazán jó Don Juant akar látni, annak Pestre kell utaznia!”.

Az 1917-es felújítás rendezője Hevesi Sándor, karmestere Kerner István volt. 1941-ben készültek a nevezetes Oláh Gusztáv-féle díszletek és jelmezek, s 1947-ben Nádasdy Kálmán, 1974-ben Békés András, 1983-ban pedig Jurij Ljubimov rendezte meg a művet, amely ekkor kapta vissza eredeti címét. A Don Giovanni Mozart születésnapján 469. alkalommal szerepel a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház játékrendjén.

A Mozart-nap programja a Magyar Állami Operaház nézőtéri Nagybüféjében:

11:00:
A-dúr klarinétötös; km.: Szitka Rudolf, Beke Ágnes, Kisfaludy Márta, Botos Veronika, Pólus László
D- dúr fuvolanégyes; km.: Rácz János, Danyilova Galina, Spengler József, Bartos Csaba

12:00:
B- dúr divertimento; km.: Mali István, Tassonyi Zsolt, Hartenstein István
Négy notturno; km.: Váradi Zita, Várhelyi Éva, Palerdi András, Käfer György, Tassonyi Zsolt, Tóth László
B- dúr divertimento; km.: Mali István, Tassonyi Zsolt, Hartenstein István

13:00:
Esz- dúr divertimento; km.: Nagy Béla, Konrád György, Kiss-Domonkos Judit
Esz- dúr kürtkvintett; km.: Szőke Zoltán, Sárközi Béla, Sörös Jenő, Babácsi Csaba, Wambach Tibor

14:00:
Három divertimento vonószenekarra, K 136, 137, 138; km.: az Operaház zenekarának tagjaiból alakult kamarazenekar; koncertmester: Foskolos Péter

15:00:
C- dúr divertimento; km.: Fasang Zoltán, Somogyvári Csilla, Somorjai István, Király Tibor, Szabó László, Kovács Zoltán, Gönczi Gyula, Eiszrich Antal
Serenata notturna; Falusi muzsikusok; Két német tánc; Cherubino B- dúr áriája; km.: az Operaház zenekarának tagjaiból alakult kamarazenekar; koncertmester: Mihályi Éva; vez.: Héja László

A Mozart-Nap programja a Székely Bertalan teremben:

17:15:
Változatok egy francia gyermekdalra; km.: Kunszeri Márta, Nagy Ira
G- dúr duó; km.: Mihályi Éva, Botos Veronika
D- dúr fuvolanégyes; km.: Somogyvári Csilla, Rajka Imola, Winkler Zsófia, Magyar Gábor

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Irány a Karminca-bál! – a Macskák 1500. előadására készül a Madách Színház

Jubileumához érkezik Andrew Lloyd Webber kultikus musicalje a Madách Színházban. A Macskák 1500. előadását szeptember 24-én láthatják a nézők, a különleges estén extra produkcióval is készül a színház, valamint színpadra lép a következő generáció is.
Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.