Zenés színház

Mozartot köszönti az Operaház

2006.01.26. 00:00
Ajánlom
Világszerte kulturális intézmények ezrei ünneplik január 27-én Mozart 250. születésnapját. A Magyar Állami Operaházban délelőtt 11-től ingyenes kamarazenei koncerteket hallgathatnak az érdeklődők, este pedig új betanulásban, a világ talán egyik legfiatalabb címszereplőjével adják elő a Don Giovannit.

A Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara január 27-én 11 órától délután 15 óráig minden órában Mozart kamarazenei műveivel szórakoztatja azokat, akik születésének 250. évfordulóján szeretnének fejet hajtani az osztrák zseni muzsikájának nagysága előtt. A nézőtéri Nagybüfében zajló koncerteket a látogatók ezen a napon ingyen hallgathatják.

Az esti Don Giovanni nézői két szempontból is különleges előadás részesei lehetnek: az előadás előtt az Operaház egyik legszebb termében, a Székely Bertalan-teremben hallgathatnak Mozart-darabokat, majd ők láthatják első alkalommal új szereposztásban a Kesselyák Gergely főzeneigazgató rendezte darabot. Az új szereplők nagy része pályakezdő, sokuk még az Operastúdió hallgatója, s ez lesz életük első vagy az egyik első főszerepe. Molnár Levente (Don Giovanni), Bakonyi Anikó (Donna Anna), Szappanos Tibor (Don Ottavio), Cserhalmi Ferenc (Kormányzó), Fodor Beatrix (Donna Elvira), Bretz Gábor (Leporello), Molnár Zsolt (Masetto) és Sáfár Orsolya (Zerlina) alkotják az ifjú gárdát. A címszereplő Molnár Levente unikum az operatörténetben: Mozart ezen alakját az egyik legkomolyabb bariton szerepként tartják számon a világon, s ritkaság, hogy ilyen fiatalon, huszonhárom éves korban vállalhassa valaki ezt a nagyszerű feladatot. Az ifjú énekest eddig a Bánk bán Biberach-jaként, Bakonyi Anikót pedig a Figaro házassága Grófnéjaként láthatta a magyar közönség. A Don Giovanni legutóbbi felújítása 2003. december 6-án volt, és az elmúlt két évadban húsz előadást ért meg. A premier után beállt ugyan néhány énekes a mű szerepeibe, de a pénteki lesz az első teljesen új szereposztás.

A Don Giovannit – akkori címén Don Juant – Magyarországon Kolozsvárott adták elő először 1826-ban. Az első 1827-es kottacímlap a következőképpen festett: „Don Juan, vagy: a’ Kőbálvány vendég. Vitézi, szomoru, víg Dall-Játék (opera) Két Felvonásban. Írta Olasz nyelven Abbate da Ponte. Magyarra fordította Pály Elek Nemzeti Énekes ’s szin-játszó. A Muzsikát készítette Néhai Mozart Amadeus Farkas”.

Pesten először 1827-ben szólalt meg az opera az Erdélyi Dal és Színjátszó Társaság jóvoltából, a Nemzeti Színházban 1839-ben mutatták be, ahol hatvanegy előadást ért meg. Az Operaházban már az első évadban, 1885-ben színre került, amelyet az 1890-es, nevezetes Gustav Mahler-féle felújítás követett. Ezt látta annak idején a Bécsből hazánkba látogató Johannes Brahms, és kijelentette: „Aki ma igazán jó Don Juant akar látni, annak Pestre kell utaznia!”.

Az 1917-es felújítás rendezője Hevesi Sándor, karmestere Kerner István volt. 1941-ben készültek a nevezetes Oláh Gusztáv-féle díszletek és jelmezek, s 1947-ben Nádasdy Kálmán, 1974-ben Békés András, 1983-ban pedig Jurij Ljubimov rendezte meg a művet, amely ekkor kapta vissza eredeti címét. A Don Giovanni Mozart születésnapján 469. alkalommal szerepel a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház játékrendjén.

A Mozart-nap programja a Magyar Állami Operaház nézőtéri Nagybüféjében:

11:00:
A-dúr klarinétötös; km.: Szitka Rudolf, Beke Ágnes, Kisfaludy Márta, Botos Veronika, Pólus László
D- dúr fuvolanégyes; km.: Rácz János, Danyilova Galina, Spengler József, Bartos Csaba

12:00:
B- dúr divertimento; km.: Mali István, Tassonyi Zsolt, Hartenstein István
Négy notturno; km.: Váradi Zita, Várhelyi Éva, Palerdi András, Käfer György, Tassonyi Zsolt, Tóth László
B- dúr divertimento; km.: Mali István, Tassonyi Zsolt, Hartenstein István

13:00:
Esz- dúr divertimento; km.: Nagy Béla, Konrád György, Kiss-Domonkos Judit
Esz- dúr kürtkvintett; km.: Szőke Zoltán, Sárközi Béla, Sörös Jenő, Babácsi Csaba, Wambach Tibor

14:00:
Három divertimento vonószenekarra, K 136, 137, 138; km.: az Operaház zenekarának tagjaiból alakult kamarazenekar; koncertmester: Foskolos Péter

15:00:
C- dúr divertimento; km.: Fasang Zoltán, Somogyvári Csilla, Somorjai István, Király Tibor, Szabó László, Kovács Zoltán, Gönczi Gyula, Eiszrich Antal
Serenata notturna; Falusi muzsikusok; Két német tánc; Cherubino B- dúr áriája; km.: az Operaház zenekarának tagjaiból alakult kamarazenekar; koncertmester: Mihályi Éva; vez.: Héja László

A Mozart-Nap programja a Székely Bertalan teremben:

17:15:
Változatok egy francia gyermekdalra; km.: Kunszeri Márta, Nagy Ira
G- dúr duó; km.: Mihályi Éva, Botos Veronika
D- dúr fuvolanégyes; km.: Somogyvári Csilla, Rajka Imola, Winkler Zsófia, Magyar Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”