Zenés színház

Múltidéző, ősbemutató, kísértettörténet és gyermekopera

2013.09.24. 17:00
Ajánlom
Októberben hatodik alkalommal kerül sor az Armel Operafesztiválra. A Szegedi Nemzeti Színházban sz idén is különleges produkciók versenyeznek.

A Poznańi Opera Stravinsky Oedipus rexét állítja színpadra, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház a horvát Zoran Juranić A nyár utolsó virága című alkotásával érkezik, az Isztambuli Állami Opera Britten Henry James-feldolgozását, A csavar fordul egyet operaváltozatát választotta az Armel-fesztiválra, az English Touring Opera egy különös gyermekoperával, Lajka, az űrkutya történetével (Russel Hepplewithe alkotása) érkezik Magyarországra, a házigazda szegedi társulat pedig Verdi Simon Boccanegráját játssza az eredeti színpadi leírás (disposizione scenica) utasításait alapul véve, amelyet Ricordi jelentetett meg a bemutató után, annak rangját és jelentőségét reprezentálva. A főszerepeket a tavaszi verseny győztesei, Joëlle Charlier és Christophe Poncet (Oedipus rex), Jelena Končar és ugyancsak Christophe Poncet (A nyár utolsó virága), Vasile Chişiu és Stefano Olcese (Simon Boccanegra), Stéphanie Varnerin és Sébastien Obrecht (A csavar fordul egyet), valamint Sarah Laulan és Nicolas Rigas (Lajka, az űrkutya) éneklik majd.

A budapesti Lengyel Intézetben tartott sajtótájékoztatón Havas Ágnes, miután bemutatta az elmúlt öt év eseményeit felidéző, frissen megjelent Armel-kötetet, röviden ismertette a versenyben részt vevő előadásokat, illetve társulatokat, majd felsorolta a fesztivál médiapartnereit: a Mezzo csatorna, mint rendesen, az idén is promóciós feladatokat lát el elsősorban, míg az előadásokat az Arte közvetíti. A Duna Televízó a gálát teszi hozzáférhetővé a nézők számára egyenes adásban (az egyes produkciókat természetesen rögzíti), a Bartók Rádió pedig a hangfelvételek technikai tökéletességéért felel.

A nemzetközi zsűri - Raymond Duffaut, Pascal Aron, Guy Coolen, Dieter Kaegi, Fabrizio Melano, Marc Stefan Sickel, Philippe Agid és Henry Little - mellett az idén másik két zsűri is feláll: az egyik tagjait a Szegedi Tudományegyetem delegálja, a másik operakedvelő, a műfajhoz több szállal kötődő szegedi civilekből, a város kulturális életének prominens alakjaiból áll majd. A három testület három különböző díjat fog kiosztani. Emellett szintén újdonság, hogy a két győztes, a legjobb férfi és a legjobb női énekes önálló szilveszteri koncertet adhat Svájc egyik legfontosabb koncerttermében, a genfi Victoria Hallban.

Ami a két évvel ezelőtt meghirdetett zeneszerzőversenyt illeti, arra négy pályamű érkezett. Bár a szervezők bíztak benne, hogy a kezdeményezés nagyobb érdeklődést kelt majd, mint elmondták, meggyőződésük, hogy a nyertes darab méltó lesz a hatezer eurós pénzjutalomra, illetve a szegedi, pilseni és avignoni bemutatóra.

Havas Ágnes két, a fesztiváltól különálló, azzal teméatikájában mégis szoros kapcsolatban lévő projektről is beszámolt. Egyrészt említést tett a közelmúltban az Opera Europával közösen megszervezett, balatonfüredi operamenedzsment-kurzusról, amelyre a világ vezető opreaintendásai és máris jelentős hírnévnek örvendő fiatal szakemberei érkeztek előadóként, illetve hallgatóként. Emellett kiemelte, hogy új együttműködést hoztak létre a Normandiai Őszi Fesztivállal: november 25-én és 26-án Armel-szervezésében mutatják majd be Bartók Kékszakállúját Rouenban Cser Krisztián és Miksch Adrienn részvételével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.