Zenés színház

Múltidéző, ősbemutató, kísértettörténet és gyermekopera

2013.09.24. 17:00
Ajánlom
Októberben hatodik alkalommal kerül sor az Armel Operafesztiválra. A Szegedi Nemzeti Színházban sz idén is különleges produkciók versenyeznek.

A Poznańi Opera Stravinsky Oedipus rexét állítja színpadra, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház a horvát Zoran Juranić A nyár utolsó virága című alkotásával érkezik, az Isztambuli Állami Opera Britten Henry James-feldolgozását, A csavar fordul egyet operaváltozatát választotta az Armel-fesztiválra, az English Touring Opera egy különös gyermekoperával, Lajka, az űrkutya történetével (Russel Hepplewithe alkotása) érkezik Magyarországra, a házigazda szegedi társulat pedig Verdi Simon Boccanegráját játssza az eredeti színpadi leírás (disposizione scenica) utasításait alapul véve, amelyet Ricordi jelentetett meg a bemutató után, annak rangját és jelentőségét reprezentálva. A főszerepeket a tavaszi verseny győztesei, Joëlle Charlier és Christophe Poncet (Oedipus rex), Jelena Končar és ugyancsak Christophe Poncet (A nyár utolsó virága), Vasile Chişiu és Stefano Olcese (Simon Boccanegra), Stéphanie Varnerin és Sébastien Obrecht (A csavar fordul egyet), valamint Sarah Laulan és Nicolas Rigas (Lajka, az űrkutya) éneklik majd.

A budapesti Lengyel Intézetben tartott sajtótájékoztatón Havas Ágnes, miután bemutatta az elmúlt öt év eseményeit felidéző, frissen megjelent Armel-kötetet, röviden ismertette a versenyben részt vevő előadásokat, illetve társulatokat, majd felsorolta a fesztivál médiapartnereit: a Mezzo csatorna, mint rendesen, az idén is promóciós feladatokat lát el elsősorban, míg az előadásokat az Arte közvetíti. A Duna Televízó a gálát teszi hozzáférhetővé a nézők számára egyenes adásban (az egyes produkciókat természetesen rögzíti), a Bartók Rádió pedig a hangfelvételek technikai tökéletességéért felel.

A nemzetközi zsűri - Raymond Duffaut, Pascal Aron, Guy Coolen, Dieter Kaegi, Fabrizio Melano, Marc Stefan Sickel, Philippe Agid és Henry Little - mellett az idén másik két zsűri is feláll: az egyik tagjait a Szegedi Tudományegyetem delegálja, a másik operakedvelő, a műfajhoz több szállal kötődő szegedi civilekből, a város kulturális életének prominens alakjaiból áll majd. A három testület három különböző díjat fog kiosztani. Emellett szintén újdonság, hogy a két győztes, a legjobb férfi és a legjobb női énekes önálló szilveszteri koncertet adhat Svájc egyik legfontosabb koncerttermében, a genfi Victoria Hallban.

Ami a két évvel ezelőtt meghirdetett zeneszerzőversenyt illeti, arra négy pályamű érkezett. Bár a szervezők bíztak benne, hogy a kezdeményezés nagyobb érdeklődést kelt majd, mint elmondták, meggyőződésük, hogy a nyertes darab méltó lesz a hatezer eurós pénzjutalomra, illetve a szegedi, pilseni és avignoni bemutatóra.

Havas Ágnes két, a fesztiváltól különálló, azzal teméatikájában mégis szoros kapcsolatban lévő projektről is beszámolt. Egyrészt említést tett a közelmúltban az Opera Europával közösen megszervezett, balatonfüredi operamenedzsment-kurzusról, amelyre a világ vezető opreaintendásai és máris jelentős hírnévnek örvendő fiatal szakemberei érkeztek előadóként, illetve hallgatóként. Emellett kiemelte, hogy új együttműködést hoztak létre a Normandiai Őszi Fesztivállal: november 25-én és 26-án Armel-szervezésében mutatják majd be Bartók Kékszakállúját Rouenban Cser Krisztián és Miksch Adrienn részvételével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

A politika vált a legfőbb beszédtémává. Ennek nem kéne így lennie.

Októberben mutatják be Budapesten Eötvös Péter tizenöt éves operáját, az Angyalok Amerikában. Ennek kapcsán olvasható interjú a világ egyik legkeresettebb operaszerzőjével.
Zenés színház ajánló

A „Hazám, hazám”-áriát is elénekli Ninh Long a Palotakoncerteken

Alig pár hét, és ismét operettslágerektől lesz hangos az Oroszlános udvar, ahol a hagyományokhoz híven idén is megrendezik a műfaj szerelmeseinek nyári ünnepét, a Budavári Palotakoncerteket. A Budapesti Operettszínház jól ismert sztárjai mellett új tehetségek is színpadra állnak, aki óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába.
Zenés színház ajánló

Az operettrajongók ünnepe lesz ez a két nap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 20-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Auksz Évával, Lombos Pállal, Mits Gergellyel és Vadász Dániellel. Utóbbi a Budavári Palotakoncertek producere, amelyet augusztus 2-án és 3-án rendeznek meg.
Zenés színház előzetes

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Zenés színház magazin

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.