Zenés színház

Múltidéző, ősbemutató, kísértettörténet és gyermekopera

2013.09.24. 17:00
Ajánlom
Októberben hatodik alkalommal kerül sor az Armel Operafesztiválra. A Szegedi Nemzeti Színházban sz idén is különleges produkciók versenyeznek.

A Poznańi Opera Stravinsky Oedipus rexét állítja színpadra, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház a horvát Zoran Juranić A nyár utolsó virága című alkotásával érkezik, az Isztambuli Állami Opera Britten Henry James-feldolgozását, A csavar fordul egyet operaváltozatát választotta az Armel-fesztiválra, az English Touring Opera egy különös gyermekoperával, Lajka, az űrkutya történetével (Russel Hepplewithe alkotása) érkezik Magyarországra, a házigazda szegedi társulat pedig Verdi Simon Boccanegráját játssza az eredeti színpadi leírás (disposizione scenica) utasításait alapul véve, amelyet Ricordi jelentetett meg a bemutató után, annak rangját és jelentőségét reprezentálva. A főszerepeket a tavaszi verseny győztesei, Joëlle Charlier és Christophe Poncet (Oedipus rex), Jelena Končar és ugyancsak Christophe Poncet (A nyár utolsó virága), Vasile Chişiu és Stefano Olcese (Simon Boccanegra), Stéphanie Varnerin és Sébastien Obrecht (A csavar fordul egyet), valamint Sarah Laulan és Nicolas Rigas (Lajka, az űrkutya) éneklik majd.

A budapesti Lengyel Intézetben tartott sajtótájékoztatón Havas Ágnes, miután bemutatta az elmúlt öt év eseményeit felidéző, frissen megjelent Armel-kötetet, röviden ismertette a versenyben részt vevő előadásokat, illetve társulatokat, majd felsorolta a fesztivál médiapartnereit: a Mezzo csatorna, mint rendesen, az idén is promóciós feladatokat lát el elsősorban, míg az előadásokat az Arte közvetíti. A Duna Televízó a gálát teszi hozzáférhetővé a nézők számára egyenes adásban (az egyes produkciókat természetesen rögzíti), a Bartók Rádió pedig a hangfelvételek technikai tökéletességéért felel.

A nemzetközi zsűri - Raymond Duffaut, Pascal Aron, Guy Coolen, Dieter Kaegi, Fabrizio Melano, Marc Stefan Sickel, Philippe Agid és Henry Little - mellett az idén másik két zsűri is feláll: az egyik tagjait a Szegedi Tudományegyetem delegálja, a másik operakedvelő, a műfajhoz több szállal kötődő szegedi civilekből, a város kulturális életének prominens alakjaiból áll majd. A három testület három különböző díjat fog kiosztani. Emellett szintén újdonság, hogy a két győztes, a legjobb férfi és a legjobb női énekes önálló szilveszteri koncertet adhat Svájc egyik legfontosabb koncerttermében, a genfi Victoria Hallban.

Ami a két évvel ezelőtt meghirdetett zeneszerzőversenyt illeti, arra négy pályamű érkezett. Bár a szervezők bíztak benne, hogy a kezdeményezés nagyobb érdeklődést kelt majd, mint elmondták, meggyőződésük, hogy a nyertes darab méltó lesz a hatezer eurós pénzjutalomra, illetve a szegedi, pilseni és avignoni bemutatóra.

Havas Ágnes két, a fesztiváltól különálló, azzal teméatikájában mégis szoros kapcsolatban lévő projektről is beszámolt. Egyrészt említést tett a közelmúltban az Opera Europával közösen megszervezett, balatonfüredi operamenedzsment-kurzusról, amelyre a világ vezető opreaintendásai és máris jelentős hírnévnek örvendő fiatal szakemberei érkeztek előadóként, illetve hallgatóként. Emellett kiemelte, hogy új együttműködést hoztak létre a Normandiai Őszi Fesztivállal: november 25-én és 26-án Armel-szervezésében mutatják majd be Bartók Kékszakállúját Rouenban Cser Krisztián és Miksch Adrienn részvételével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.