Zenés színház

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

2021.09.14. 17:05
Ajánlom
Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.

A darab készítői és Szendrényi Éva díszlettervező különleges látványvilágot álmodtak a színpadra, ugyanis a főszereplő, Guido Contini egy lépcsőlabirintusban keresi a kiutat az alkotói válságból, útja során pedig számos nővel találkozik, aki valamilyen formában hatással van az életére. Ebben a fiktív térben közlekedni nem kis kihívás.

„Amikor először megláttuk a makettet, mindenki elámult, hogy milyen jól néz ki, azonban az első próbán arra is rájöttünk, hogy mennyire bonyolult rajta közlekedni – nagyon kell figyelni, hogy ki melyik lépcsőre lép”

– mesélte a Fideliónak Füredi Nikolett, aki Claudia Nardit, Guido múzsáját alakítja. „Az is kihívás, hogy magas sarkúban kell felmennünk a lépcsőre, ami nem megy olyan egyszerűen, mint sportcipőben” – magyarázta, hozzátéve, hogy ámulatból ámulatba esnek, hiszen a ruhák is egyediek, ráadásul Németh Anikó jelmeztervező egyénre szabva alkotta meg a jelmezeket.

Nincs két egyforma minta, forma vagy szín, így halmozottan igaz, hogy ennél a darabnál nem lesz két ugyanolyan előadás, mint ahogyan a figurák viszonya is folyamatosan változik.

A hármas szereposztás másik Claudiája, Polyák Lilla a rendező és a múzsa szoros kapcsolatáról úgy vélekedik, hogy ez egy újbóli egymásra találás.

„Guido a legnagyobb filmjeibe forgatta bele Claudiát, aztán az útjaik elváltak, és most, hogy a férfi kétségbe van esve és keresi az útját, visszahívja. A kapcsolat tehát már régen kialakult, ami a darabban történik, az ennek a viszonynak a felelevenítése és felmelegítése. De már semmi nem olyan, mint régen”.

A darab nemcsak egy síkon mozog, hiszen térben és időben is párhuzamosan látja a néző a múltat és jelent.

Felsejlenek a gyerekkor, az ártatlanság korának képei is, Guido Sarraghinával, a prostituálttal való találkozása. A nő avatja férfivá az akkor még 10-12 éves gyereket, ez pedig a darabbéli színésznőket is olykor kihívás elé állítja.

„Nagyon tehetséges gyerekek jöttek, akik szépen énekelnek, és ugyanolyan jól dolgozunk együtt, mint a felnőtt színészekkel. Néha túlságosan is belelkesülünk, és elhagyja a számat egy-egy csúnya szó. Ebből születnek vicces helyzetek” – mesélte a Sarraghinát játszó Papadimitriu Athina, hozzátéve, hogy örül neki, hogy nem neki kell elmagyaráznia a fiúknak a konkrét szituációkat. „Valószínűleg Balázs Zoli, vagy otthon a szülők beszélgetnek erről velük a próbák előtt, én próbálok óvatos lenni, mert nem akarom őket elrontani.”

A Nine-Kilenc premierje szeptember 24-én lesz a Budapesti Operettszínházban, melyet utána hármas szereposztásban láthatnak a nézők.

Fejléckép: A szereplőgárda a Nine sajtótájékoztatóján (fotó: Juhász Éva / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Akit a hivatásszeretet éltet – 10 érdekesség Lehoczky Zsuzsáról

Idén júliusban ünnepelte 85. születésnapját Lehoczky Zsuzsa. A Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Budapesti Operettszínház örökös tagja hét évtizedes pályafutása alatt szinte minden fontosabb szubrett-szerepet eljátszott, neve összeforrt az operettjátszás nagy korszakával és a magyar musical születésével. Szeptember 27-én jubileumi gálát rendeznek a tiszteletére a Budapesti Operettszínházban, ahol pályatársai, barátai köszöntik.
Zenés színház ajánló

Irány a Karminca-bál! – a Macskák 1500. előadására készül a Madách Színház

Jubileumához érkezik Andrew Lloyd Webber kultikus musicalje a Madách Színházban. A Macskák 1500. előadását szeptember 24-én láthatják a nézők, a különleges estén extra produkcióval is készül a színház, valamint színpadra lép a következő generáció is.
Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.