Zenés színház

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

2021.09.14. 17:05
Ajánlom
Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.

A darab készítői és Szendrényi Éva díszlettervező különleges látványvilágot álmodtak a színpadra, ugyanis a főszereplő, Guido Contini egy lépcsőlabirintusban keresi a kiutat az alkotói válságból, útja során pedig számos nővel találkozik, aki valamilyen formában hatással van az életére. Ebben a fiktív térben közlekedni nem kis kihívás.

„Amikor először megláttuk a makettet, mindenki elámult, hogy milyen jól néz ki, azonban az első próbán arra is rájöttünk, hogy mennyire bonyolult rajta közlekedni – nagyon kell figyelni, hogy ki melyik lépcsőre lép”

– mesélte a Fideliónak Füredi Nikolett, aki Claudia Nardit, Guido múzsáját alakítja. „Az is kihívás, hogy magas sarkúban kell felmennünk a lépcsőre, ami nem megy olyan egyszerűen, mint sportcipőben” – magyarázta, hozzátéve, hogy ámulatból ámulatba esnek, hiszen a ruhák is egyediek, ráadásul Németh Anikó jelmeztervező egyénre szabva alkotta meg a jelmezeket.

Nincs két egyforma minta, forma vagy szín, így halmozottan igaz, hogy ennél a darabnál nem lesz két ugyanolyan előadás, mint ahogyan a figurák viszonya is folyamatosan változik.

A hármas szereposztás másik Claudiája, Polyák Lilla a rendező és a múzsa szoros kapcsolatáról úgy vélekedik, hogy ez egy újbóli egymásra találás.

„Guido a legnagyobb filmjeibe forgatta bele Claudiát, aztán az útjaik elváltak, és most, hogy a férfi kétségbe van esve és keresi az útját, visszahívja. A kapcsolat tehát már régen kialakult, ami a darabban történik, az ennek a viszonynak a felelevenítése és felmelegítése. De már semmi nem olyan, mint régen”.

A darab nemcsak egy síkon mozog, hiszen térben és időben is párhuzamosan látja a néző a múltat és jelent.

Felsejlenek a gyerekkor, az ártatlanság korának képei is, Guido Sarraghinával, a prostituálttal való találkozása. A nő avatja férfivá az akkor még 10-12 éves gyereket, ez pedig a darabbéli színésznőket is olykor kihívás elé állítja.

„Nagyon tehetséges gyerekek jöttek, akik szépen énekelnek, és ugyanolyan jól dolgozunk együtt, mint a felnőtt színészekkel. Néha túlságosan is belelkesülünk, és elhagyja a számat egy-egy csúnya szó. Ebből születnek vicces helyzetek” – mesélte a Sarraghinát játszó Papadimitriu Athina, hozzátéve, hogy örül neki, hogy nem neki kell elmagyaráznia a fiúknak a konkrét szituációkat. „Valószínűleg Balázs Zoli, vagy otthon a szülők beszélgetnek erről velük a próbák előtt, én próbálok óvatos lenni, mert nem akarom őket elrontani.”

A Nine-Kilenc premierje szeptember 24-én lesz a Budapesti Operettszínházban, melyet utána hármas szereposztásban láthatnak a nézők.

Fejléckép: A szereplőgárda a Nine sajtótájékoztatóján (fotó: Juhász Éva / Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A Föld forog tovább, és ezek a csodák újra és újra megtörténnek

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház vezető művésze, a musicalirodalom legnagyobb szerepeit tudhatja maga mögött. Ezúttal Frank Wildhorn Carmenjében mutatkozik be április 19-én a Nagymező utcai teátrumban.
Zenés színház ajánló

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.
Zenés színház interjú

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.