Zenés színház

Musical készül Valentino életéről?

2011.09.02. 10:11
Ajánlom
Broadway-musical készül Valentino, az olasz divatcézár életéből. A darab a világhírű tervezőről szóló 2008-as filmet dolgozza fel.

A Valentino - The Last Emperor (Valentino - Az utolsó császár) című filmet a Velencei Filmfesztiválon mutatták be három éve, a divatpápa a La Repubblica olasz lap csütörtöki számában úgy fogalmazott, "számba veszik" annak lehetőségét, hogy musicalként a Broadwayn is látható legyen a történet. A 78 éves mester jelenleg a szerdán nyílt velencei mustra vendége, a második rendezését bemutató Madonnát kíséri. A popdíva a W.E. című romantikus drámával érkezik a mustrára; új filmje arról a kétszeres elvált Wallis Simpsonról szól, akinek kedvéért VIII. Eduárd király lemondott a brit trónról. "Wallis Simpson eleganciája, a jelenetek és a díszletek miatt nyűgözött le az alkotás, amelyen Madonna két éven át a legapróbb részletekig dolgozott" - mondta Valentino. A tervező személyesen is ismerte a brit birodalmat megrengető botrányos hírű asszonyt, akinek több ruhát is tervezett.

Az idős mester három éve vonult vissza az haute couture világától, döntését azóta sem bánta meg. "Az volt a megfelelő pillanat, hogy pontot tegyek pályafutásom végére, amely nagy boldogságot, dicsőséget és gazdagságot adott nekem. Már nem tudtam követni a divat változását, puszta üzletté vált, az egész pénzügyi emberek kezében van, őket pedig csak a nyereség érdekli. Évtizedekig tartó szabad és sikeres munka után nem hagyhattam, hogy megmondják, mit tehetek és mit nem" - fogalmazott. Valentino azonban még mindig tervez: balett-társulatoknak, különleges eseményekre és különleges ügyfeleknek, valamint néhány esküvőre. "Ez örömmel tölt el. Eseményeket is szervezek, ezek középpontjában egy olyan életstílus szépségének általam vélt kultúrája áll, amely talán már nem létezik" - mondta. Megjegyezte, hogy a régi idők luxusát szereti, a gazdagon terített asztalokat virágokkal borítva. "Szeretek a csendben olvasni, és olyanokkal beszélgetni, akikkel nyugalomban bármiről szót válthat az ember" - idézte a lap a divattervezőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Zenés színház gyász

Elhunyt Busa Tamás operaénekes

A hatvanhat éves művész halálhírét a Magyar Állami Operaház főigazgatója közölte az Origón.