Zenés színház

Muti megénekeltette a közönséget

2011.03.15. 08:40
Ajánlom
Nem mindennap történik meg, hogy egy karmester ráadást énekeltessen az operakórussal, sőt, arra kérje közönségét, hogy énekeljen velük - a műtét után lábadozó Riccardo Muti világhírű karmester azonban éppen ezt tette a római Teatro dell'Opera szombat esti előadásán. VIDEÓVAL

Verdi Nabucco című operájának harmadik felvonásában a kórus éppen befejezte a darab leghíresebb kórusművét, a Va' pensierót (Zsidók kórusa), melyet hazafias szövege miatt számos olasz szívesen látna az ország himnuszaként is, amikor Muti hirtelen a közönség felé fordult és hangosan felkiáltott: "ráadás".

Az olasz maestro az előadást azzal kezdte, hogy a kulturális költségvetés kormányzati megnyirbálásáról panaszkodott s közölte, csak akkor enged a ráadás követelésének, ha a közönség együtt énekli a kórusművet a kultúra támogatása érdekében, hazafias szellemben. A telt házas előadás összes operarajongója, még a magánpáholyokban is, felállt, és aki ismerte a kórusmű szövegét, együtt énekelt a kórussal.

Muti orvosai tanácsa ellenére vállalta a szombati előadás vezénylését öt héttel szívműtétje után. Mint lapunk is megírta, a karmester, a Chicagói Szimfonikusok (CSO) zeneigazgatója a Symphony Centerben ájult el február első napjaiban próba közben, majd kórházba szállították. A Northwestern Memorial Hospital orvosai szerint nem volt életveszélyben, mindössze néhány horzsolás lett az arcán, állapota hamar stabilizálódott. Az ájulást a vizsgálatok szerint szívritmuszavarok okozták. A szívritmus-szabályozó beültetése után a szívfunkciókkal nem merültek fel orvosi problémák. "Orvosai megtiltották, hogy a Nabuccót vezényelje Rómában, a pacemaker-beültetés és az összeesés nyomán keletkezett arcsérülés műtéti korrekciója után. Még két hetet pihennie kellett volna" - közölte Maria Stefanelli, a római operaház sajtósa vasárnap, hozzátéve, hogy Muti számára azonban ez az alkalom nagyon fontos volt, és mindenáron vezényelni akart.

Verdi operájának előadása az olasz nemzeti egység 150. évfordulóját ünneplő márciusi rendezvények sorába tartozik. A szombati volt az első előadás, és március 17-én - az évforduló napján, amelyet az olasz kormány nemzeti ünneppé nyilvánított - lesz egy különleges bemutató is a Teatro dell'Operában. A Nabucco zenéjét Giuseppe Verdi a 19. század első felében szerezte, amikor Olaszország még az osztrák császárság része volt. Muti, mielőtt vezényelni kezdett volna, emlékeztette közönségét arra, hogy ősbemutatóján, amelyet 1842-ben tartottak a milánói Scalában, a közönség úgy tekintett e zeneműre, mint az Olaszország egységét és identitását célzó hazafias alkotásra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.