Zenés színház

Múzeumok éjszakája az Orfeumban is

2011.06.20. 19:49
Ajánlom
Az Orfeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bemutatja: Orfeumok éjszakája, avagy egy könnyed nyáresti szórakozás... A kiállítással egybekötött est különleges élményt és kikapcsolódást ígér, a fellépő művészek között Csákányi Eszter, Falusi Mariann, Kulka János és Peller Károly is megtalálható.

2011-ben az Orfeum is csatlakozik a nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok éjszakája eseményhez.  Az Erzsébet körúton várják mindazokat, akik az egykori orfeumok világára kíváncsiak, aki nem láttak még revüt, kabarét, esztrádműsort. A mélyen tisztelt publikum egy sétát tehet Fedák Sári és Kiss Manyi ruhái, relikviái között, és miközben az egykori műsorfüzeteket lapozgatja, százéves gramofonból szól a melódia.

Az est folyamán többször is ízelítőt kaphatnak a revüműsorból és a múlt század hangulatát felidéző zeneszámokból és dalokból a színházi és zenei világ jeles művészei tolmácsolásában. Az élő zenét Farkas Gábor jazztriója, az Orfeum zenekara adja. Az est vendégművészei: Csákányi Eszter, Falusi Mariann, Kulka János, Peller Károly, Posta Irénke, Rácz Kati. Az est házigazdái: Farkas Gábor Gábriel és Kállai-Kiss Zsófi.

A múltidéző esten a nagyérdemű elé tárul az a titokzatos világ, amely sokak számára varázslatos, ám soha nem tapasztalt, hiszen tavaly novemberig, az Orfeum megnyitásáig, évtizedekig hiányzott a budapesti éjszakai életből az a szellemiség, ami az egykori orfeumokat, mint a Kék Macskát vagy a Folies-t jellemezte, ahol egykor az irodalmi és a színházi élet nagyjai is megfordultak, ahol sikk volt mulatni, ahol szerelmek születtek, vagy akár komoly üzletek köttettek.

Június 24-én 18 órakor tárulnak ki az Orfeum kapui, a belépés a Múzeumok éjszakája karszalagokkal történik, amelyek az Orfeumban is megvásárolhatók. A műsor egész éjjel tart, és a vacsorázási lehetőség is folyamatos.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház interjú

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.