Zenés színház

Múzeumok éjszakája az Orfeumban is

2011.06.20. 19:49
Ajánlom
Az Orfeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bemutatja: Orfeumok éjszakája, avagy egy könnyed nyáresti szórakozás... A kiállítással egybekötött est különleges élményt és kikapcsolódást ígér, a fellépő művészek között Csákányi Eszter, Falusi Mariann, Kulka János és Peller Károly is megtalálható.

2011-ben az Orfeum is csatlakozik a nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok éjszakája eseményhez.  Az Erzsébet körúton várják mindazokat, akik az egykori orfeumok világára kíváncsiak, aki nem láttak még revüt, kabarét, esztrádműsort. A mélyen tisztelt publikum egy sétát tehet Fedák Sári és Kiss Manyi ruhái, relikviái között, és miközben az egykori műsorfüzeteket lapozgatja, százéves gramofonból szól a melódia.

Az est folyamán többször is ízelítőt kaphatnak a revüműsorból és a múlt század hangulatát felidéző zeneszámokból és dalokból a színházi és zenei világ jeles művészei tolmácsolásában. Az élő zenét Farkas Gábor jazztriója, az Orfeum zenekara adja. Az est vendégművészei: Csákányi Eszter, Falusi Mariann, Kulka János, Peller Károly, Posta Irénke, Rácz Kati. Az est házigazdái: Farkas Gábor Gábriel és Kállai-Kiss Zsófi.

A múltidéző esten a nagyérdemű elé tárul az a titokzatos világ, amely sokak számára varázslatos, ám soha nem tapasztalt, hiszen tavaly novemberig, az Orfeum megnyitásáig, évtizedekig hiányzott a budapesti éjszakai életből az a szellemiség, ami az egykori orfeumokat, mint a Kék Macskát vagy a Folies-t jellemezte, ahol egykor az irodalmi és a színházi élet nagyjai is megfordultak, ahol sikk volt mulatni, ahol szerelmek születtek, vagy akár komoly üzletek köttettek.

Június 24-én 18 órakor tárulnak ki az Orfeum kapui, a belépés a Múzeumok éjszakája karszalagokkal történik, amelyek az Orfeumban is megvásárolhatók. A műsor egész éjjel tart, és a vacsorázási lehetőség is folyamatos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.