Zenés színház

Na, ja, in Kaposvár

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
A Csókos asszony premierje 1926. május 22-én volt a Horváth-kerti Budai Színkörben. Akkora sikert aratott, hogy a színház igazgatója, Sebestyén Géza – akiről az a mondás járta, hogy rossz darabot soha nem mutatott be – bevitte az előadást a kétezer személyes Városi Színházba, ahol három hét alatt ötvenezer néző látta Pünkösdi Kató és Dorozsmai Pista szerelmének beteljesülését.

Kaposvári Csiky Gergely Színház

A primadonnák kocsijából nagy siker esetén kifogták a lovakat – az első színpadi sikerét arató Pünkösti Katónak, a Nagytemplom utca 48. árvájának „csak” a postásbicikli jut, azon tolják be a ház udvarára. Pető Kata játssza a kis kék kartonruhás lányt, aki vélt megcsalatása után egy gazdag bárónál próbál lezülleni. Természetes és bájos az ártatlan, naiv, mindenki által kedvelt Kató szerepében, de tud számító, bosszúvágyó díva is lenni. Az, hogy kiválóan énekel, Zerlina és a Lili bárónő címszerepe után nem újdonság. Párja, Krékits Péter f.h. Dorozsmai Pista zeneszerző-zongorista szerepében igen súlytalan. Idén diplomázik Kaposváron színész szakon, ezért az alakításból messzemenő következtetést ne vonjunk le. Énektudása mindenesetre fejleszthető. Némedi Árpád ideális táncoskomikus Ibolya Edeként. Jól áll neki, ha énekel, ha táncol, és ha poént mond, azon nevetni kell. Ráadásul ő kapja a helyi utalásokat: bemutatkozásakor elmondja, hogy volt ő már riporter, cimbalmos, sőt vezényelt már egyedül is zenekart. Amikor Kató örömmel újságolja, hogy le akarják szerződtetni első szubrettnek, csak még nem tudják, hova, ő ajánlja Kaposvárt, a sütemények közül pedig a somogyi túróst.

Nyári Szilvia – aki a rövid, barna parókában a színlap elolvasása nélkül elsőre nehezen ismerhető fel – alakítja Rica-Macát, a Nagytemplom utcából indult (és valami rejtélyes ok miatt még mindig ott, a mamával lakó) első magyar sanzonettet, aki a párizsi Linóleumban és a moszkvai Akváriumban is nagy sikert aratott már. Hiába a művésznév, az elegáns ruha, az Orfeum, a mindennapos bejárás a gazdag körökbe, mozgásán, gesztusain érződik a „józsefvárosi margitság”. Remek Lugosi György és Márton Eszter párosa Kubanek hentes és gyámatya, illetve Hunyadiné többszörös özvegy szerepében, valamint több kisebb szerepben Nyári Oszkár és Végh Zsolt. Aki viszont csalódást okozott: Kovács Zsolt. Egy báró Tarpataky nem szokott rohanni a lépcsőn. Azt sem lehet róla eldönteni, hogy férfiként akar-e Katótól valamit a báró, vagy atyai jóindulat, netán tiszta mecenatúra vezérli. Olyannyira távolságot tart a szereptől, hogy minden megszólalása csak felmondott szövegnek hat.
Egyébként majdnem minden a helyén van itt, ügyelnek a részletekre: hogy zoknitartót kapjanak azok a férfiak, akiknek alsónadrágra kell vetkőzni, hogy a bérházban ne csak lakások legyenek, hanem vécé is, vagy hogy a Chaplin-filmet néző báró szalonjában ott forogjon a mozigép. Az viszont zavaró, hogy az első és harmadik felvonás Nagytemplom utcai lakosai a báró estélyén arisztokratákként és orfeumi táncosnőkként jelennek meg, holott semmiféle utalás nincs álruhára vagy leszámolásra.

Ez talán a legpestibb operett. Megelevenedik a ’20-as évek Józsefvárosa, állandó kiszólásokat hallunk a rivális városrészt, Franzstadtot illetően. Kató a Budai Színkörben játszik és egy Bajza utcai palotába „menekül”, Rica-Maca az Orfeumban lép fel esténként. Említik a Népszínházat, Vázsonyi Vilmost, Josephine Bakert. Omnicseken járnak a Lizsébe, és cerkovácot hallgatnak. A korabeli nézőknek ismerősek lehettek a szereplők: magyart csak törve beszélő osztrák hentes, a bohém, lump, de szeretnivaló zeneszerző, a hírnévre aspiráló színinövendék, az ismertséget (sztárságot?) első magyar sanzonettként már megszerző lány, a házmester, a postás, a ház lakói. Ezt a letűnt világot a Csiky Gergely Színházban nosztalgiamentesen, negéd nélkül, de sajátos kaposvári humorral ábrázolják.

(2006. február 18. Kaposvári Csiky Gergely Színház; Zerkovitz Béla-Szilágyi László: Csókos asszony; Báró Tarpataky: Kovács Zsolt, Pünkösdi Katóka: Pető Kata, Dorozsmai Pista: Krékits Péter f.h., Ibolya Ede: Némedi Árpád, Rica-Maca: Nyári Szilvia, Kubanek, a hentes: Lugosi Gyöegy, Hunyadiné, többszörös özvegy: Márton Eszter, Csipcsala pék: Karácsony Tamás, Házmester, Thoroczkay: Végh Zsolt, Róth Manfréd: Nyári Oszkár; jelmez: Cselényi Nóra; koreogr.: Tóth Richárd; díszlet, rendező: Znamenák István; vez.: Stauróczky Balázs)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.