Zenés színház

Nabucco, ahogy még nem láttad

2014.05.06. 17:34
Ajánlom
A világon elsőként, a nyári foci vb-t is megelőzve extrém nagy felbontásban, ultra-HD minőségben lesz követhető a Bécsi Állami Operaház (Wiener Staatsoper) szerdai Nabucco-előadása.

"Mi vagyunk az elsők a világon" - dicsekedett a Samsung gyárral közös újítás hétfői bejelentésekor a Staatsoper francia igazgatója, Dominique Meyer, aki szerint az innováció középtávon fejtheti ki igazán hatását.

A Jesús López Cobos dirigálta Nabuccóban főszereplőként fellépő Plácido Domingo mindenesetre arra kérte a nézőket, hogy "tartsanak meg egy bizonyos távolságot": a sztártenor szerint nem kellene például az énekesek szájába vagy izzadó arcába zoomolni.

A bécsi operaház tavaly október óta kínál fizetős, élő streaming-szolgáltatást, amelyet több százan használnak. Mint a dpa német hírügynökség megjegyzi, a pénzügyi tartalékait felélt intézmény így próbál többletbevételre szert tenni.

Az új, a HD-nál négyszer nagyobb felbontású ultra-HD (UHD) minőségű közvetítés az élő online adás továbbfejlesztése. A május 7-i közvetítés után az UHD-adások folytatása a következő évadban várható, ettől függetlenül azonban a HD-közvetítések is folytatódnak majd.

 Az UHD-kamera másodpercenként 6 GB adatmennyiséget továbbít. Ahhoz, hogy ez továbbítható legyen a háztartásokba, tömörítésre van szükség - magyarázta Christopher Widauer, a projekt felelőse. Ezek után egy 12 Mbit/s teljesítményű internetkapcsolat elegendő a fogadáshoz.

Az ultra nagy felbontású operaközvetítések megtekintése egyelőre ingyenes, ám szükséges hozzá egy HEVC-Standard 2014 dekóderrel rendelkező Samsung tévékészülék. (A HD-minőségű bécsi operaközvetítések élőben 14 euróba kerülnek, emellett 5 euróért egy hétre lehet letölteni egy-egy művet a Staatsoper archívumából.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.
Zenés színház kritika

Dadaista baba

Kortárs-ifjúsági-abszurd-bábopera – a négy jelzőből egy is elég, hogy a közönség előre tudja, nem szokványos élményben lesz része. Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabja nem csupán megfelelt elvárásainknak, de felül is múlta azokat.