Zenés színház

Nadine Sierra lett az International Opera Award közönségdíjasa

2023.11.10. 16:35
Ajánlom
A közelmúltban Budapesten is nagy sikerrel fellépő szoprán mellett számos művész és intézmény kapott díjat, az év operaháza a Bajor Állami Opera lett, akik a legjobb produkciónak járó elismerést is besöpörték.

Mivel a tavaly díjazott Lvivi, illetve Odesszai Operában nem tarthatták meg a díjátadót, a Varsói Nagyszínházban került sor november 9-én este az International Opera Award díjátadó ceremóniájára.

Az elmúlt évad teljesítménye alapján a legjobb operajátszó intézmény a Bajor Állami Opera lett, amely

egyszersmind a legjobb produkciónak járó díjat is megkapta, Prokofjev Háború és békéjének Dmitrij Csernyakov által rendezett és Vlagyimir Jurovszkij által vezényelt előadásáért

(az előadást az Opernwelt kritikusai is legjobbnak ítélték).

A legjobb rendezőnek Barrie Koskyt választották, glyndebourne-i és londoni rendezéseiért, míg a legjobb karmester díját Antonio Pappano kapta. A legjobb énekesnő díjával Aigul Akhmetshinát, a legjobb férfi énekes elismerésével Michael Spyrest tüntették ki. Az életműdíjat Marilyn Horne, míg a közönségdíjat Nadine Sierra kapta. A legjobb fiatal énekesnek járó elismerésben a lengyel bariton, Andrzej Filończyk részesült.

A teljes lista itt érhető el

Fejléckép: Nadine Sierra (forrás: Margitszigeti Színház)

A Lvivi és az Odesszai Nemzeti Operát díjazták az International Opera Awardon

Kapcsolódó

A Lvivi és az Odesszai Nemzeti Operát díjazták az International Opera Awardon

November 28-án este adták át az International Opera Award 2022-es elismeréseit. Az év operajátszó intézményének díját két ukrán operaház kapta meg, amiért a háború ellenére is tartanak előadásokat.

A csillagfény sem maradt el

A csillagfény sem maradt el

Minden jó, ha a vége jó – juthatott eszébe a zenekedvelőknek, miközben Nadine Sierra és Francesco Demuro áriaestjét hallgatták. A június 29-i, margitszigeti gála minden viszontagság ellenére is kivételes pillanatokat tartogatott.

Lohengrin és A jég szektája

Lohengrin és A jég szektája

Mundruczó Kornél müncheni Wagner-rendezése meglepetést tartogathatott annak, aki ismeri a neves alkotó itthoni munkáit, az események mintha Szorokin Jég-trilógiájának titkos közösségében zajlottak volna. A Bajor Állami Opera július 16-i előadását láttuk.

A szerelem és a szex két különböző dolog

A szerelem és a szex két különböző dolog

A címben szereplő tanulságot kellett megtanulnia a Così fan tutte fiatal szereplőinek Benedict Andrews rendezésében, a Bajor Állami Opera ősszel bemutatott új produkciójában. Július 15-én, az intézmény nyári fesztiválján láttuk az előadást.

Ősbemutatók Mozarttól a kortársakig – a Bajor Állami Operában jártunk

Ősbemutatók Mozarttól a kortársakig – a Bajor Állami Operában jártunk

Bár a müncheni Max-Joseph-Platzot uraló, impozáns neoklasszicista épület is azonnal magára vonzza a tekintetet, a müncheni Bajor Állami Opera elsősorban azzal vívott ki magának hírnevet, milyen sok nagy opera premierjét tartották az intézményben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Fülledt érzelmek és csábító intrikák – Veszedelmes viszonyok a Margitszigeti Színházban

A nyár csúcspontján, július 27-én a XVIII. század Franciaországának titkai és cselszövései kelnek életre a Margitszigeti Színház színpadán.
Zenés színház kritika

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Zenés színház hír

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.
Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.