Zenés színház

Nagano a hamburgi operaház élén?

2012.09.11. 12:35
Ajánlom
Az Észak-Német Rádió szerint az amerikai karmester 2015 után veszi át Hamburgi Állami Operaház fő-zeneigazgatói posztját

A kulturális minisztérium szóvivője úgy reagált a rádióértesülésére, hogy valóban tárgyalnak az amerikai-japán karmesterrel, de még nem határoztak az ügyben. Az operaház jelenlegi vezetőjének, az ausztrál Simone Youngnak 2015-ben jár le a szerződése, ezért már keresik az utódját. A távozó karmesternőnél épp tíz évvel idősebb Nagano jelenleg a Bajor Állami Operaház főzeneigazgatója. Mivel több vitája volt Nikolaus Bachler intendánssal, 2013-ban Nagano leköszön erről a posztról, helyébe a fiatal orosz karmester, Kirill Petrenko lép.

Kent Nagano a párizsi Nemzeti Operától a New York-i Metropolitanig számos világhírű intézményben dolgozott már. Ő mutatta be Lyonban Eötvös Péter Három nővér, a brüsszeli Théatre de la Monnaie-ban pedig John Adams Klinghoffer halott című operáját. 2000-től 2006-ig első karmestere és művészeti vezetője a berlini Deutsches Symphonie Orchester-nek. Számos felvételt készített ezzel a zenekarral Beethoven, Schönberg, Bruckner, Zemlinsky és Mahler műveiből. 2001-től 2006-ig Los Angeles-i Opera vezető karmestere. 2006-től a montreáli Szimfonikus Zenekar és a Bajor Állami Operának az igazgatója. (A részletes önéletrajzot erre a linkre kattintva olvashatják el).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.
Zenés színház árvíz

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.
Zenés színház ajánló

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Zenés színház gyász

Elhunyt Franco Bordoni olasz operaénekes

A nemzetközi hírű baritonénekest 88 éves korában, február 13-án érte a halál.