Zenés színház

Nagano a hamburgi operaház élén?

2012.09.11. 12:35
Ajánlom
Az Észak-Német Rádió szerint az amerikai karmester 2015 után veszi át Hamburgi Állami Operaház fő-zeneigazgatói posztját

A kulturális minisztérium szóvivője úgy reagált a rádióértesülésére, hogy valóban tárgyalnak az amerikai-japán karmesterrel, de még nem határoztak az ügyben. Az operaház jelenlegi vezetőjének, az ausztrál Simone Youngnak 2015-ben jár le a szerződése, ezért már keresik az utódját. A távozó karmesternőnél épp tíz évvel idősebb Nagano jelenleg a Bajor Állami Operaház főzeneigazgatója. Mivel több vitája volt Nikolaus Bachler intendánssal, 2013-ban Nagano leköszön erről a posztról, helyébe a fiatal orosz karmester, Kirill Petrenko lép.

Kent Nagano a párizsi Nemzeti Operától a New York-i Metropolitanig számos világhírű intézményben dolgozott már. Ő mutatta be Lyonban Eötvös Péter Három nővér, a brüsszeli Théatre de la Monnaie-ban pedig John Adams Klinghoffer halott című operáját. 2000-től 2006-ig első karmestere és művészeti vezetője a berlini Deutsches Symphonie Orchester-nek. Számos felvételt készített ezzel a zenekarral Beethoven, Schönberg, Bruckner, Zemlinsky és Mahler műveiből. 2001-től 2006-ig Los Angeles-i Opera vezető karmestere. 2006-től a montreáli Szimfonikus Zenekar és a Bajor Állami Operának az igazgatója. (A részletes önéletrajzot erre a linkre kattintva olvashatják el).

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Színház

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.
Zenés színház magazin

Gúnyt űz az Operaház a feketékből, vagy a kultúrájukat népszerűsíti?

A Porgy és Bess előadását kezdettől fogva botrány kísérte, pedig csak egy közepesen előadott kiváló operáról van szó, ami soha nem lesz olyan, mint fekete hangokkal.