Zenés színház

Nagano utolsó premierje a bajoroknál

2013.02.12. 14:27
Ajánlom
A Bajor Állami Operaház távozó főzeneigazgatója, Kent Nagano február 13-án a Borisz Godunovot vezényli Münchenben.

Nagano egy kisebb orosz sorozatot valósított meg 2006 óta, amikor elfoglalta a főzeneigazgatói széket: 2007-ben Mogyeszt Muszorgszkij egy másik művét, a Hovanscsina című operát, tavaly pedig Csajkovszkij Anyeginjét mutatta be. Most a spanyol rendező, Calixto Bieito állítja színpadra az Oroszországban 1598 és 1605 között uralkodó cár, Borisz Godunov zenedrámai történetét, amelynek alapjául Alekszandr Puskin verses drámája szolgál.

A szerdai müncheni premieren az a változat látható, amelyből hiányzik az úgynevezett Marina-kép, a szandomiri vajda udvarában játszódó jelenet. Az előadásban a címszerepet a fiatal ukrán basszus Alekszandr Cimbaljuk alakítja. A magyar közönség számára a Budapesti Wagner-napokról ismerős Gerhard Siegel énekli az intrikus Sujszkij herceg jelentős szerepét.

A Borisz Godunovot a nyári Müncheni Operafesztivál is műsorára tűzi. A tervek szerint a fesztiválon hangzik el George Benjamin brit zeneszerző Written in Skin című operája, amelyet ugyancsak Nagano vezényel, de az előadás nem a bajor operaház, hanem Klangforum Wien produkciójaként kerül a programba.

Az amerikai Nagano azért döntött a távozás mellett, mert művészi kérdésekben konfliktusba került a 2008-ban Münchenbe kinevezett operaintendánssal, Nikolaus Bachlerrel. Bár a főzeneigazgató szerződését 2016-ig meghosszabbították, ő inkább elfogadta a Hanza-város felkérését, és 2015-től a Hamburgi Opera főzeneigazgatója lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Színház

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Zenés színház magazin

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.
Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.