Zenés színház

Nagano utolsó premierje a bajoroknál

2013.02.12. 14:27
Ajánlom
A Bajor Állami Operaház távozó főzeneigazgatója, Kent Nagano február 13-án a Borisz Godunovot vezényli Münchenben.

Nagano egy kisebb orosz sorozatot valósított meg 2006 óta, amikor elfoglalta a főzeneigazgatói széket: 2007-ben Mogyeszt Muszorgszkij egy másik művét, a Hovanscsina című operát, tavaly pedig Csajkovszkij Anyeginjét mutatta be. Most a spanyol rendező, Calixto Bieito állítja színpadra az Oroszországban 1598 és 1605 között uralkodó cár, Borisz Godunov zenedrámai történetét, amelynek alapjául Alekszandr Puskin verses drámája szolgál.

A szerdai müncheni premieren az a változat látható, amelyből hiányzik az úgynevezett Marina-kép, a szandomiri vajda udvarában játszódó jelenet. Az előadásban a címszerepet a fiatal ukrán basszus Alekszandr Cimbaljuk alakítja. A magyar közönség számára a Budapesti Wagner-napokról ismerős Gerhard Siegel énekli az intrikus Sujszkij herceg jelentős szerepét.

A Borisz Godunovot a nyári Müncheni Operafesztivál is műsorára tűzi. A tervek szerint a fesztiválon hangzik el George Benjamin brit zeneszerző Written in Skin című operája, amelyet ugyancsak Nagano vezényel, de az előadás nem a bajor operaház, hanem Klangforum Wien produkciójaként kerül a programba.

Az amerikai Nagano azért döntött a távozás mellett, mert művészi kérdésekben konfliktusba került a 2008-ban Münchenbe kinevezett operaintendánssal, Nikolaus Bachlerrel. Bár a főzeneigazgató szerződését 2016-ig meghosszabbították, ő inkább elfogadta a Hanza-város felkérését, és 2015-től a Hamburgi Opera főzeneigazgatója lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Felmutatni a világ tetejét - Interjú Szemző Tiborral

Óbudán, az Esernyős belső udvarán új szabadtéri kamaraszínházi sorozat indul, amelyben (újra) debütál Szemző Tibor Kőrösi Csoma Sándorról készített opera cinematique műfajú előadása, a Csoma.   
Zenés színház ajánló

Operett show a Vajdahunyadvárban

Július 18-án Magyarország leglátványosabb operett produkcióját tekinthetjük meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A Monarchia Operett gálaműsora fantasztikus szólistákkal és ruhakölteményekkel varázsolja el a nagyérdeműt.
Zenés színház hír

Koncertfilmmel ünnepelték Jonas Kaufmann 50. születésnapját

Németország, Ausztria és Svájc több mint 200 filmszínházában mutatták be július 10-én, Jonas Kaufmann 50. születésnapján a sztártenor egyik berlini (Waldbühne) koncertjéről készült filmet.
Zenés színház armel

Hogy milyen volt Alföldi Don Giovannija? Profi.

Ha sztárrendező operafavoritot állít színpadra, abból könnyen siker lehet, de nálam Tihanyi Ildi díszletei ágyaztak meg annak, hogy szeressem ezt a Don Giovannit.
Zenés színház ajánló

Életében először áll egyedül színpadon Gubik Petra

A színésznő mono-musicalnek nevezni a kifejezetten női kérdésekről szóló A hentes lánya című előadást.