Zenés színház

Nagano utolsó premierje a bajoroknál

2013.02.12. 14:27
Ajánlom
A Bajor Állami Operaház távozó főzeneigazgatója, Kent Nagano február 13-án a Borisz Godunovot vezényli Münchenben.

Nagano egy kisebb orosz sorozatot valósított meg 2006 óta, amikor elfoglalta a főzeneigazgatói széket: 2007-ben Mogyeszt Muszorgszkij egy másik művét, a Hovanscsina című operát, tavaly pedig Csajkovszkij Anyeginjét mutatta be. Most a spanyol rendező, Calixto Bieito állítja színpadra az Oroszországban 1598 és 1605 között uralkodó cár, Borisz Godunov zenedrámai történetét, amelynek alapjául Alekszandr Puskin verses drámája szolgál.

A szerdai müncheni premieren az a változat látható, amelyből hiányzik az úgynevezett Marina-kép, a szandomiri vajda udvarában játszódó jelenet. Az előadásban a címszerepet a fiatal ukrán basszus Alekszandr Cimbaljuk alakítja. A magyar közönség számára a Budapesti Wagner-napokról ismerős Gerhard Siegel énekli az intrikus Sujszkij herceg jelentős szerepét.

A Borisz Godunovot a nyári Müncheni Operafesztivál is műsorára tűzi. A tervek szerint a fesztiválon hangzik el George Benjamin brit zeneszerző Written in Skin című operája, amelyet ugyancsak Nagano vezényel, de az előadás nem a bajor operaház, hanem Klangforum Wien produkciójaként kerül a programba.

Az amerikai Nagano azért döntött a távozás mellett, mert művészi kérdésekben konfliktusba került a 2008-ban Münchenbe kinevezett operaintendánssal, Nikolaus Bachlerrel. Bár a főzeneigazgató szerződését 2016-ig meghosszabbították, ő inkább elfogadta a Hanza-város felkérését, és 2015-től a Hamburgi Opera főzeneigazgatója lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.