Zenés színház

„Nagy megtiszteltetés ilyen elődök után Istvánt játszani” – folytatódik az Operett Online

2020.12.11. 10:25
Ajánlom
Szörényi Levente és Bródy János legendás rockoperájával zárja az adventi időszakot a Budapesti Operettszínház. Az István, a király Székely Kriszta rendezésében talált otthonra a teátrumban 2018-ban, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A nagysikerű mű december 19-én lesz látható az Operett Online-on.

A Csárdáskirálynő után történelmünk legjelentősebb eseményének színhelyére kalauzol a színház, az István, a király az államalapító trónra kerülését, az országban dúló hatalmi harcokat mutatja be, felvillantva a szembenálló felekben megfogalmazódó kételyt és vívódást, az emberi gyarlóság és a sorsfordító döntések következményeit.

Az előadás erőssége, hogy rendkívül emberi, nincsenek benne felesleges külsőségek, nagy gesztusok. A rendező arra törekedett, hogy egy nagyon igaz, emberi kapcsolatokat bemutató produkció szülessen, melyben megmutatkozik az összes megszólaló lelke, érzései.

Nincs benne jó és rossz, mindenkinek megvan a maga igazsága, és a néző saját értékrendje szerint döntheti el, hogy kinek az oldalán áll.

Kocsis Dénes, az előadás Istvánja a Fidelio.hu-nak elmondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy ő játszhat a felvételen is.

„Boldog vagyok, hogy azok között, akik játszhatták Istvánt, én is ott lehetek” – mondta, hozzátéve, hogy örül annak a technikai fejlődésnek, ami ma már lehetővé teszi, hogy otthonról, biztonságban is megnézhetőek legyenek az előadások, ráadásul a közeli felvételek lehetőséget adnak arra is, hogy az érzelmek még láthatóbbá váljanak.

„Az előadásban István vívódását kell megmutatnom, azt a belső harcot, ami benne dúl azért, mert a népe egy részét – a lázadókat – meg kell ölnie ahhoz, hogy fennmaradhasson az ország.

Isten törvényei ellen kell cselekednie ahhoz, hogy Istent szolgálja, és ez borzasztó nagy döntés.”

IMG_8630a-174422.jpg

Kocsis Dénes az István, a királyban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az István, a királyt, csakúgy, mint a Csárdáskirálynőt, most is több kamerával, HD minőségben rögzítették.

„Azt szeretnénk, hogy azok a nézők, akik majd otthon megnézik az előadást, a legjobb minőséget, a legjobb pillanatokat és a lehető legjobb produkciót kapják”.

És bár a közönség most nem volt jelen, hogy erőt és plusz energiát adjon a színpadon játszó színészeknek, de mindenki, aki  részt vett a felvétel elkészítésében, egy célért küzdött és reményeik szerint aki ezt a produkciót megnézi, élvezni fogja minden pillanatát.

A Csárdáskirálynő legközelebb december 12-én 19 órakor, az István, a király pedig december 19-én 19 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadások a stream napján 23 óráig érhetők el.

Fejléckép: Kocsis Dénes, Gubik Petra és Dolhai Attila az István, a királyban (fotó: Vass Antónia / Fidelio)

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Kapcsolódó

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.
Zenés színház ajánló

Online vetítik Plácido Domingo évfordulós gálaelőadását

A klasszikus zene rajongói számára különleges programot kínál Plácido Domingo gálaelőadásának otthonról nézhető, online vetítése február 20-21-én, amelyet a festői szépségű Veronai Arénában rögzítettek.
Zenés színház premier

A Don Carlos premierje látható az Operaház színpadán

Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével, az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatban mutatja be Verdi Don Carlos című operáját a Magyar Állami Operaház. A jegy.hu Opera Otthonra fizetős közvetítései között 2021. február 20-án 20:00 órától, az évadban egyszeri alkalommal látható előadás karmestere Kocsár Balázs.