Zenés színház

„Nagy megtiszteltetés ilyen elődök után Istvánt játszani” – folytatódik az Operett Online

2020.12.11. 10:25
Ajánlom
Szörényi Levente és Bródy János legendás rockoperájával zárja az adventi időszakot a Budapesti Operettszínház. Az István, a király Székely Kriszta rendezésében talált otthonra a teátrumban 2018-ban, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A nagysikerű mű december 19-én lesz látható az Operett Online-on.

A Csárdáskirálynő után történelmünk legjelentősebb eseményének színhelyére kalauzol a színház, az István, a király az államalapító trónra kerülését, az országban dúló hatalmi harcokat mutatja be, felvillantva a szembenálló felekben megfogalmazódó kételyt és vívódást, az emberi gyarlóság és a sorsfordító döntések következményeit.

Az előadás erőssége, hogy rendkívül emberi, nincsenek benne felesleges külsőségek, nagy gesztusok. A rendező arra törekedett, hogy egy nagyon igaz, emberi kapcsolatokat bemutató produkció szülessen, melyben megmutatkozik az összes megszólaló lelke, érzései.

Nincs benne jó és rossz, mindenkinek megvan a maga igazsága, és a néző saját értékrendje szerint döntheti el, hogy kinek az oldalán áll.

Kocsis Dénes, az előadás Istvánja a Fidelio.hu-nak elmondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy ő játszhat a felvételen is.

„Boldog vagyok, hogy azok között, akik játszhatták Istvánt, én is ott lehetek” – mondta, hozzátéve, hogy örül annak a technikai fejlődésnek, ami ma már lehetővé teszi, hogy otthonról, biztonságban is megnézhetőek legyenek az előadások, ráadásul a közeli felvételek lehetőséget adnak arra is, hogy az érzelmek még láthatóbbá váljanak.

„Az előadásban István vívódását kell megmutatnom, azt a belső harcot, ami benne dúl azért, mert a népe egy részét – a lázadókat – meg kell ölnie ahhoz, hogy fennmaradhasson az ország.

Isten törvényei ellen kell cselekednie ahhoz, hogy Istent szolgálja, és ez borzasztó nagy döntés.”

IMG_8630a-174422.jpg

Kocsis Dénes az István, a királyban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az István, a királyt, csakúgy, mint a Csárdáskirálynőt, most is több kamerával, HD minőségben rögzítették.

„Azt szeretnénk, hogy azok a nézők, akik majd otthon megnézik az előadást, a legjobb minőséget, a legjobb pillanatokat és a lehető legjobb produkciót kapják”.

És bár a közönség most nem volt jelen, hogy erőt és plusz energiát adjon a színpadon játszó színészeknek, de mindenki, aki  részt vett a felvétel elkészítésében, egy célért küzdött és reményeik szerint aki ezt a produkciót megnézi, élvezni fogja minden pillanatát.

A Csárdáskirálynő legközelebb december 12-én 19 órakor, az István, a király pedig december 19-én 19 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadások a stream napján 23 óráig érhetők el.

Fejléckép: Kocsis Dénes, Gubik Petra és Dolhai Attila az István, a királyban (fotó: Vass Antónia / Fidelio)

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Kapcsolódó

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Zenés színház hír

Berlinben is Krasznahorkai-regényen alapuló operát mutatnak be

Meghirdette 2023/24-es évadát a Berlini Állami Opera, az intézmény öt bemutatója között egy magyar vonatkozású kortárs különlegességet is találhatunk.
Zenés színház hír

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Zenés színház hír

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Zenés színház hír

Szélsőséges érzelmek az Operett színpadán – megtartották a Monte Cristo grófja olvasópróbáját

Az Alexandre Dumas regényéből készült musicalt Vincze Balázs rendezésében mutatja be a fővárosi társulat. A rendező elmondása szerint az új daloknak köszönhetően szinte teljesen új előadás születik majd.