Zenés színház

„Nagy megtiszteltetés ilyen elődök után Istvánt játszani” – folytatódik az Operett Online

2020.12.11. 10:25
Ajánlom
Szörényi Levente és Bródy János legendás rockoperájával zárja az adventi időszakot a Budapesti Operettszínház. Az István, a király Székely Kriszta rendezésében talált otthonra a teátrumban 2018-ban, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A nagysikerű mű december 19-én lesz látható az Operett Online-on.

A Csárdáskirálynő után történelmünk legjelentősebb eseményének színhelyére kalauzol a színház, az István, a király az államalapító trónra kerülését, az országban dúló hatalmi harcokat mutatja be, felvillantva a szembenálló felekben megfogalmazódó kételyt és vívódást, az emberi gyarlóság és a sorsfordító döntések következményeit.

Az előadás erőssége, hogy rendkívül emberi, nincsenek benne felesleges külsőségek, nagy gesztusok. A rendező arra törekedett, hogy egy nagyon igaz, emberi kapcsolatokat bemutató produkció szülessen, melyben megmutatkozik az összes megszólaló lelke, érzései.

Nincs benne jó és rossz, mindenkinek megvan a maga igazsága, és a néző saját értékrendje szerint döntheti el, hogy kinek az oldalán áll.

Kocsis Dénes, az előadás Istvánja a Fidelio.hu-nak elmondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy ő játszhat a felvételen is.

„Boldog vagyok, hogy azok között, akik játszhatták Istvánt, én is ott lehetek” – mondta, hozzátéve, hogy örül annak a technikai fejlődésnek, ami ma már lehetővé teszi, hogy otthonról, biztonságban is megnézhetőek legyenek az előadások, ráadásul a közeli felvételek lehetőséget adnak arra is, hogy az érzelmek még láthatóbbá váljanak.

„Az előadásban István vívódását kell megmutatnom, azt a belső harcot, ami benne dúl azért, mert a népe egy részét – a lázadókat – meg kell ölnie ahhoz, hogy fennmaradhasson az ország.

Isten törvényei ellen kell cselekednie ahhoz, hogy Istent szolgálja, és ez borzasztó nagy döntés.”

IMG_8630a-174422.jpg

Kocsis Dénes az István, a királyban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Az István, a királyt, csakúgy, mint a Csárdáskirálynőt, most is több kamerával, HD minőségben rögzítették.

„Azt szeretnénk, hogy azok a nézők, akik majd otthon megnézik az előadást, a legjobb minőséget, a legjobb pillanatokat és a lehető legjobb produkciót kapják”.

És bár a közönség most nem volt jelen, hogy erőt és plusz energiát adjon a színpadon játszó színészeknek, de mindenki, aki  részt vett a felvétel elkészítésében, egy célért küzdött és reményeik szerint aki ezt a produkciót megnézi, élvezni fogja minden pillanatát.

A Csárdáskirálynő legközelebb december 12-én 19 órakor, az István, a király pedig december 19-én 19 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadások a stream napján 23 óráig érhetők el.

Fejléckép: Kocsis Dénes, Gubik Petra és Dolhai Attila az István, a királyban (fotó: Vass Antónia / Fidelio)

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Kapcsolódó

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Klasszikus

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.