Zenés színház

Nagyabonytul a Burgváráig

2013.10.04. 15:06
Ajánlom
Kodály népszerű daljátékának premierjét, amelyben a Münchhausen bárót megszégyenítően fantáziadús Háry János fél kézzel megmenti a Habsburgok birodalmát a francia császártól, 1926-ban tartották az Operaházban.

A komponista, aki a 19. században virágkorát élő, és a két világháború között újra bizonyos fokú népszerűségnek örvendő népszínmű hagyományát szerette volna a friss népzenei kutatások szelleméhez és esztétikai horizontjához közelíteni, színpadi műve témájául Garay János Az obsitos című elbeszélő költeményét választotta, amelyből azután Harsányi Zsolt és Paulini Béla írt librettót.

Háryt először a Nemzeti Színházban tervezték színpadra állítani, Hevesi Sándor már el is fogadta előadásra az alkotást, amikor - az újabb terveknek megfelelően - Radnai Miklós felvette a kapcsolatot a teátrummal, hogy a darabot átvihessék az Operaház színpadára. A bemutatót követően Kodály kibővítette művét, ezt a változatot 1828-ban láthatta először a közönség, 1934-ben pedig szabadtéren is színpadra állították a darabot Debrecenben. Bár a magyarországi előadások mellett többek között Kölnben, Aachenben, Augsburgban, Helsinkiben és Moszkvában is színre vitték a nagyotmondó Háry János történetét, az európai zenés színházakban nem vált a repertoár részévé. Kodály azonban egy szvitet is összeállított a számos népdalt feldolgozó alkotásból, amelynek népszerűsége azóta sem csökkent.

Az Erkel Színházban most Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be Kodály klasszikusát, amely a rendező szerint, ahogyan azt a két éve Debrecenben színre vitt produkció kapcsán elmondta, az álmok, a délibáb szépségéről szól, arról a valóság és mesevilág közt tátongó szakadékról, ami ahelyett, hogy letörne, erőt ad és optimizmust sugároz. A főbb szerepekben Haja Zsoltot, Csurka Lászlót, Gál Erikát, Szalma Tamást, Váradi Zitát, Hábetler Andrást, Markovics Erikát és Szerekován Jánost hallhatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.