Zenés színház

Nagyabonytul a Burgváráig

2013.10.04. 15:06
Ajánlom
Kodály népszerű daljátékának premierjét, amelyben a Münchhausen bárót megszégyenítően fantáziadús Háry János fél kézzel megmenti a Habsburgok birodalmát a francia császártól, 1926-ban tartották az Operaházban.

A komponista, aki a 19. században virágkorát élő, és a két világháború között újra bizonyos fokú népszerűségnek örvendő népszínmű hagyományát szerette volna a friss népzenei kutatások szelleméhez és esztétikai horizontjához közelíteni, színpadi műve témájául Garay János Az obsitos című elbeszélő költeményét választotta, amelyből azután Harsányi Zsolt és Paulini Béla írt librettót.

Háryt először a Nemzeti Színházban tervezték színpadra állítani, Hevesi Sándor már el is fogadta előadásra az alkotást, amikor - az újabb terveknek megfelelően - Radnai Miklós felvette a kapcsolatot a teátrummal, hogy a darabot átvihessék az Operaház színpadára. A bemutatót követően Kodály kibővítette művét, ezt a változatot 1828-ban láthatta először a közönség, 1934-ben pedig szabadtéren is színpadra állították a darabot Debrecenben. Bár a magyarországi előadások mellett többek között Kölnben, Aachenben, Augsburgban, Helsinkiben és Moszkvában is színre vitték a nagyotmondó Háry János történetét, az európai zenés színházakban nem vált a repertoár részévé. Kodály azonban egy szvitet is összeállított a számos népdalt feldolgozó alkotásból, amelynek népszerűsége azóta sem csökkent.

Az Erkel Színházban most Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be Kodály klasszikusát, amely a rendező szerint, ahogyan azt a két éve Debrecenben színre vitt produkció kapcsán elmondta, az álmok, a délibáb szépségéről szól, arról a valóság és mesevilág közt tátongó szakadékról, ami ahelyett, hogy letörne, erőt ad és optimizmust sugároz. A főbb szerepekben Haja Zsoltot, Csurka Lászlót, Gál Erikát, Szalma Tamást, Váradi Zitát, Hábetler Andrást, Markovics Erikát és Szerekován Jánost hallhatja a közönség.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.