Zenés színház

Négy musical versenyez a Madách Színház musical pályázatának döntőjében

2021.05.28. 14:55
Ajánlom
Utolsó fordulójához érkezett a Madách Színház harmadik musical pályázata, melyben a legígéretesebb új magyar zenés színházi művet keresik az ítészek.

A verseny utolsó szakaszában 14 pályázó adta be készülő művének teljes zenei anyagát, szövegkönyvét és kottáját, hogy az öttagú zsűri, Kocsák Tibor zeneszerző, Müller Péter író, Szente Vajk színész-rendező, Tihanyi Ákos koreográfus és a Madách Színház igazgatója, Szirtes Tamás teljesebb képet kaphasson az alkotásokról.

A pályázók anyagaiból Valcz Péter és Widder Kristóf harminc perces koncertszerű keresztmetszeteket készít a társulat közreműködésével, melyeket a nézők a színház online platformján, a SzínpadON felületén láthatnak július 5-én és 12-én.

A nyertes pályaművet a Madách Színház repertoárra tűzi a 2021/22-es évadban.

A döntőbe jutott művek:

Derzsi György – Meskó Zsolt: Kazinczy – a tizenötödik
Egressy Zoltán – Szitha Miklós: A tegnap holnapja
Hegyi György – Tóth Péter: Shakespeare Zrt
Kövessy Róbert – Olgyay Gábor – Széll Szilvia: Hegyikristály

A tizenötödik a magyar történelem egy méltatlanul elfeledett alakját, Kazinczy Lajost mutatja be, aki ismert szülei – Kazinczy Ferenc és Török Sophie – árnyékában keresi helyét a világban, ám mártírhalált hal Haynau rémuralma alatt. A számos zenei stílust ötvöző musical nem az egyetlen olyan mű a mezőnyben, amely a műfaj határait feszegeti. A Hegyikristály a jók és rosszak küzdelmét mutatja be egy 20. századi fantasy-világban, jazz és rock hangzást ötvöző zenéken keresztül.

A tegnap holnapja Egressy Zoltán egy régebbi vígjátékának „musicalesített” változata, amely míves szövegekkel invitál időutazásra a Rákosi-korszakba. A Shakespeare Zrt ezzel szemben még régebbre, a 15-16. századba kalauzolja a nézőt, és azzal a népszerű teóriával játszik el, miszerint a neves drámaíró valójában nem létezett, a drámákat egy irodalmi kör tagjai vetették papírra közös álnéven. A musical alkotói még Shakespeare-tangót is írtak a darabhoz.

Fejléckép forrása: Jardek Szabina / Madách Színház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Zenés színház gyász

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Zenés színház hír

Londonban és Helsinkiben is bemutatják a Madách Színház két film-szín-játékát

Az Ady Endre és Karinthy Frigyes szerelmi életét feldolgozó alkotásokat a külföldi magyar kulturális intézetek támogatásával láthatják a nézők.