Zenés színház

Négy musical versenyez a Madách Színház musical pályázatának döntőjében

2021.05.28. 14:55
Ajánlom
Utolsó fordulójához érkezett a Madách Színház harmadik musical pályázata, melyben a legígéretesebb új magyar zenés színházi művet keresik az ítészek.

A verseny utolsó szakaszában 14 pályázó adta be készülő művének teljes zenei anyagát, szövegkönyvét és kottáját, hogy az öttagú zsűri, Kocsák Tibor zeneszerző, Müller Péter író, Szente Vajk színész-rendező, Tihanyi Ákos koreográfus és a Madách Színház igazgatója, Szirtes Tamás teljesebb képet kaphasson az alkotásokról.

A pályázók anyagaiból Valcz Péter és Widder Kristóf harminc perces koncertszerű keresztmetszeteket készít a társulat közreműködésével, melyeket a nézők a színház online platformján, a SzínpadON felületén láthatnak július 5-én és 12-én.

A nyertes pályaművet a Madách Színház repertoárra tűzi a 2021/22-es évadban.

A döntőbe jutott művek:

Derzsi György – Meskó Zsolt: Kazinczy – a tizenötödik
Egressy Zoltán – Szitha Miklós: A tegnap holnapja
Hegyi György – Tóth Péter: Shakespeare Zrt
Kövessy Róbert – Olgyay Gábor – Széll Szilvia: Hegyikristály

A tizenötödik a magyar történelem egy méltatlanul elfeledett alakját, Kazinczy Lajost mutatja be, aki ismert szülei – Kazinczy Ferenc és Török Sophie – árnyékában keresi helyét a világban, ám mártírhalált hal Haynau rémuralma alatt. A számos zenei stílust ötvöző musical nem az egyetlen olyan mű a mezőnyben, amely a műfaj határait feszegeti. A Hegyikristály a jók és rosszak küzdelmét mutatja be egy 20. századi fantasy-világban, jazz és rock hangzást ötvöző zenéken keresztül.

A tegnap holnapja Egressy Zoltán egy régebbi vígjátékának „musicalesített” változata, amely míves szövegekkel invitál időutazásra a Rákosi-korszakba. A Shakespeare Zrt ezzel szemben még régebbre, a 15-16. századba kalauzolja a nézőt, és azzal a népszerű teóriával játszik el, miszerint a neves drámaíró valójában nem létezett, a drámákat egy irodalmi kör tagjai vetették papírra közös álnéven. A musical alkotói még Shakespeare-tangót is írtak a darabhoz.

Fejléckép forrása: Jardek Szabina / Madách Színház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Zenés színház gyász

Elhunyt Petheő Zsolt korrepetitor

A zongoraművész-tanárt életének 87. évében érte a halál. Munkásságáért 1991-ben Komor Vilmos-emlékplakettel tüntették ki.
Zenés színház ajánló

A kőszínházi évad végével rögtön elstartol a Szegedi Szabadtéri Játékok, már épül a Dóm téri színpad

A Dóm tér nyári programja a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett zenei gálát és musicaleket, köztük egy ősbemutatót kínál az érdeklődőknek, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a koncerteké lesz a főszerep, de a színházszerető nézőknek is lesz miből válogatni. 
Zenés színház interjú

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.