Zenés színház

Negyedik (utolsó) felvonás

2013.07.21. 09:20
Ajánlom
Van valami megható abban, ahogy a helyiek még mindig sokszor rácsodálkozással fordulnak egy-egy európai arc felé: még soha nem akartak ennyien fotózkodni velem, pedig igazán nem hasonlítok egyetlen filmsztárra sem.MAGAZIN

A saját hagyományaikra joggal büszke kínaiak bevallva-bevallatlanul etalonként tekintenek a nyugati életstílusra és esztétikára. A gyorsétterem- és kávézóláncok - a KFC-től a Starbucksig - már bevették a nagyvárosokat, s ezekben (a világ legtöbb helyéhez hasonlóan) a standard kínálat mellett az étlap számos, a helyi ízvilágra hasonlítani akaró elemet is tartalmaz. A német prémiumautó-gyártók sem panaszkodhatnak: olyan speciális modelleket látni itt, amelyeket Európában szinte soha, s míg 2000-ben mindössze 24 ezer futott ezekből Kína-szerte, tavaly már több, mint egymillió - Kína már ma a világ legnagyobb autópiaca. De a közösségi közlekedés is hatalmas lépésekben fejlődik: a Pekinget Tienjinnel összekötő szuperexpressz pedig közel 290 km/óra sebességgel, félóra alatt teszi meg a több, mint 120 kilométeres utat, csúcsidőben pedig tízpercenként indul.

Lehetne persze úgy is értelmezni mindezt, hogy nem Kína nyugatosodik, hanem a világ uniformizálódik - avagy píszí fogalmazva: globalizálódik - de a kettő ez esetben ugyanazt jelenti. Az egyformaságukban már nem annyira lenyűgöző, mint nyomasztó toronyházak, a hatalmas plázák, a világmárkák jól ismert hirdetései, az okostelefonjaitól egy pillanatra sem megváló fiatalok mind-mind egy vihar sebességével csaptak le a társadalomra, amely jól láthatóan (legalábbis) kétsebességessé vált. A kínaiak hatalmas tömegeit még minimum akkora szakadék választja el a fogyasztói társadalom normáitól és vágyott életszínvonalától, mint amekkora Európa behozhatatlannak tűnő hátránya Kínával szemben az ipari termelés tekintetében. A közlekedőedények törvénye érvényesül ebben is: míg Kína sorra vásárolja fel Európa és az USA patinás cégeit, borászatait, ingatlanait - és tegyük hozzá, adósságait -; addig a nyugat McDonalds-hamburgert, Gucci-öltönyt és - a mi esetünkben - funkciós zenét tesz vágyott célként a kínai fogyasztók elé.

Egy nagyszabású zenés színházi turné nem csekély szervezési és logisztikai feladatot jelent minden társulat számára, s különösen igaz ez akkor, ha a célország annyira távol és eltérő éghajlaton fekszik, mint Kína Európától. Elég egy helyi csapvízben megmosott saláta és a címszereplő már nem tud aznap énekelni - de voltam már olyan turnén is, ahol a szünetben két zenekari tagot is infúzióra kellett kötni. A tapasztalt turnéorvos - jelen esetben Manninger doktor - és a jól felszerelt orvosi láda tehát elengedhetetlen kelléke minden utazásnak, ezen az úton is jó néhány doboz gyógyszer fogyott, elsősorban gyomor- ill. bélfertőtlenítők és antibiotikumok. Nem véletlenül: hiába kifejezetten ízletes a távol-keleti konyha, néhány nap - de legkésőbb az első gyomorpanaszok után - a legtöbben felhagytak az ismeretlen ízek és összetevők felfedezésével, a kóla pedig szinte kötelező étrend-kiegészítővé vált. A száznapos tojás lehet, hogy vonzó és különleges ínyencség, de közel sem garancia a magas művészi teljesítményre.

Szerencsére az utolsó, szombati Aidát sem befolyásolta egyetlen kóbor kórokozó sem, a csütörtökivel azonos első szereposztással és az időközben egyre inkább magára találó zenekarral sikerült megismételni a korábbi két előadás sikerét - vagy talán még rá is tenni egy lapáttal. A szünetben készített mini-interjúk során szinte valamennyi művész megemlítette, hogy bár a klíma és a kommunikáció okozott számukra néha nehézségeket, sikerült egy kiváló színház lelkes közönsége számára emlékezetes előadásokat produkálni - és maguk is élményekkel gazdagon térnek haza. A turné mintegy százfős csapata utoljára alszik meg a médiaközpontként is működő tianjini hotelben, hogy reggel előbb buszokkal a pekingi reptérre, majd különböző járatokkal Budapestre érjen. A hétfő már szinte mindenkit odahaza talál majd, s - néhány kivételtől eltekintve - a jól megérdemelt pihenés várja a társulatot. Búcsúzunk tehát vendéglátóinktól, de jó okunk van azt gondolni, hogy a budapesti Opera nem utoljára járt a Tianjini Nagyszínházban - egy ambíciózus város világszínvonalú intézményében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.