Zenés színház

Negyedik (utolsó) felvonás

2013.07.21. 09:20
Ajánlom
Van valami megható abban, ahogy a helyiek még mindig sokszor rácsodálkozással fordulnak egy-egy európai arc felé: még soha nem akartak ennyien fotózkodni velem, pedig igazán nem hasonlítok egyetlen filmsztárra sem.MAGAZIN

A saját hagyományaikra joggal büszke kínaiak bevallva-bevallatlanul etalonként tekintenek a nyugati életstílusra és esztétikára. A gyorsétterem- és kávézóláncok - a KFC-től a Starbucksig - már bevették a nagyvárosokat, s ezekben (a világ legtöbb helyéhez hasonlóan) a standard kínálat mellett az étlap számos, a helyi ízvilágra hasonlítani akaró elemet is tartalmaz. A német prémiumautó-gyártók sem panaszkodhatnak: olyan speciális modelleket látni itt, amelyeket Európában szinte soha, s míg 2000-ben mindössze 24 ezer futott ezekből Kína-szerte, tavaly már több, mint egymillió - Kína már ma a világ legnagyobb autópiaca. De a közösségi közlekedés is hatalmas lépésekben fejlődik: a Pekinget Tienjinnel összekötő szuperexpressz pedig közel 290 km/óra sebességgel, félóra alatt teszi meg a több, mint 120 kilométeres utat, csúcsidőben pedig tízpercenként indul.

Lehetne persze úgy is értelmezni mindezt, hogy nem Kína nyugatosodik, hanem a világ uniformizálódik - avagy píszí fogalmazva: globalizálódik - de a kettő ez esetben ugyanazt jelenti. Az egyformaságukban már nem annyira lenyűgöző, mint nyomasztó toronyházak, a hatalmas plázák, a világmárkák jól ismert hirdetései, az okostelefonjaitól egy pillanatra sem megváló fiatalok mind-mind egy vihar sebességével csaptak le a társadalomra, amely jól láthatóan (legalábbis) kétsebességessé vált. A kínaiak hatalmas tömegeit még minimum akkora szakadék választja el a fogyasztói társadalom normáitól és vágyott életszínvonalától, mint amekkora Európa behozhatatlannak tűnő hátránya Kínával szemben az ipari termelés tekintetében. A közlekedőedények törvénye érvényesül ebben is: míg Kína sorra vásárolja fel Európa és az USA patinás cégeit, borászatait, ingatlanait - és tegyük hozzá, adósságait -; addig a nyugat McDonalds-hamburgert, Gucci-öltönyt és - a mi esetünkben - funkciós zenét tesz vágyott célként a kínai fogyasztók elé.

Egy nagyszabású zenés színházi turné nem csekély szervezési és logisztikai feladatot jelent minden társulat számára, s különösen igaz ez akkor, ha a célország annyira távol és eltérő éghajlaton fekszik, mint Kína Európától. Elég egy helyi csapvízben megmosott saláta és a címszereplő már nem tud aznap énekelni - de voltam már olyan turnén is, ahol a szünetben két zenekari tagot is infúzióra kellett kötni. A tapasztalt turnéorvos - jelen esetben Manninger doktor - és a jól felszerelt orvosi láda tehát elengedhetetlen kelléke minden utazásnak, ezen az úton is jó néhány doboz gyógyszer fogyott, elsősorban gyomor- ill. bélfertőtlenítők és antibiotikumok. Nem véletlenül: hiába kifejezetten ízletes a távol-keleti konyha, néhány nap - de legkésőbb az első gyomorpanaszok után - a legtöbben felhagytak az ismeretlen ízek és összetevők felfedezésével, a kóla pedig szinte kötelező étrend-kiegészítővé vált. A száznapos tojás lehet, hogy vonzó és különleges ínyencség, de közel sem garancia a magas művészi teljesítményre.

Szerencsére az utolsó, szombati Aidát sem befolyásolta egyetlen kóbor kórokozó sem, a csütörtökivel azonos első szereposztással és az időközben egyre inkább magára találó zenekarral sikerült megismételni a korábbi két előadás sikerét - vagy talán még rá is tenni egy lapáttal. A szünetben készített mini-interjúk során szinte valamennyi művész megemlítette, hogy bár a klíma és a kommunikáció okozott számukra néha nehézségeket, sikerült egy kiváló színház lelkes közönsége számára emlékezetes előadásokat produkálni - és maguk is élményekkel gazdagon térnek haza. A turné mintegy százfős csapata utoljára alszik meg a médiaközpontként is működő tianjini hotelben, hogy reggel előbb buszokkal a pekingi reptérre, majd különböző járatokkal Budapestre érjen. A hétfő már szinte mindenkit odahaza talál majd, s - néhány kivételtől eltekintve - a jól megérdemelt pihenés várja a társulatot. Búcsúzunk tehát vendéglátóinktól, de jó okunk van azt gondolni, hogy a budapesti Opera nem utoljára járt a Tianjini Nagyszínházban - egy ambíciózus város világszínvonalú intézményében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.