Zenés színház

Nem a ruha teszi a trubadúrt

2007.04.03. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotájában újabb operaelőadásra készülődnek, az április 27-i A trubadúrt Káel Csaba rendezi, félig szcenírozva, és csak a női főszereplők viselnek "jelmezt", Zoób Kati kreációit.

Verdi csodálatos operája sikerdarab. Az volt az 1853-as római bemutatón épp úgy, mint az 1954-es itthoni Nemzeti Színházbeli premieren, majd az újonnan felépült Operaház 1884. december 7-i felújításakor. Bizonnyal nagy siker lesz ez a mostani koncert is, már csak azért is, mert olyan nagy sztárok énekelnek, mint Renato Bruson, vagy Sümegi Eszter, és a karmesteri pálcát is olyan remek művész tartja kézben, mint Medveczky Ádám. S ha a hangok áradhatnak, akkor mást nagyon tenni nem is érdemes, hagyni kell az énekeseket kiteljesedni. Így volt ez a közelmúltban - ugyancsak a Művészetek Palotájában - Verdi Don Carlosával (rendező: Selmeczi György), illetve Wagner Parsifaljával (rendezők: Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra).

Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy Káel Csaba rendezőnek semmi dolga. Emlékszünk még világszínvonalú Bánk bán operafilmjére, és tudjuk, az opera tényleg nagy szerelme. Már 1992-ben Tokody Ilonáról portréfilmet készített, de rendezett például Haydn kamaraoperát. A kétdiplomás Káel Csaba 200–250 reklámfilmet is készített, s számos videoklipet is, amelyek közül saját bevallása szerint Sebestyén Mártáéra és Ákoséra a legbüszkébb. A mostani feladat nyilván kellemes kihívás számára.

Az olasz Renato Bruson ugyan túl van a hetvenen, de hangja és előadásmódja kitűnő. Anno épp Luna gróf szerepében debütált 1961-ben. A magyar közönség a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon 2003-ban Don Giovanniként, két évvel később pedig Tell Vilmosként tapsolhatott neki. Ami partnerét, Sümegi Esztert illeti, 1992-ben nyert Philadelphiában Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekversenyt, az ő karrierje mondhatni ezzel indult. 1993 óta a Magyar Állami Operaház tagja, s vendégszerepelt már Bécsben, Torontóban, Párizsban, Bregenzben és Frankfurtban is. A dél-koreai tenor, Alfred Kim nemzetközi versenysikerei közül a Belvedere Énekversenyen elért elsőségét (1997), valamint a Plácido Domingo Énekversenyen különdíját érdemes említeni (2002). 2005-től a Wiesbadeni Állami Színház tagja.

Azucena szerepében Tichina Vaughn amerikai mezzoszoprán hallható. Ő 1998-tól a Stuttgarti Állami Színház tagja. Azucenával bejárta már a világot. A koncerten a kolozsváriak játszanak, és ők adják a kórust is. 1998-ban az önálló Kolozsvári Magyar Opera létrejöttének fél évszádos jubileumát ünnepelhette, a társulat magas szakmai színvonalára vezetője, Selmeczi György neve a garancia. S ha már ennyire részletesen szóltunk a szereplőkről, essen szó az előadás dirigenséről is, Medveczky Ádámról, aki mindenki tudja, hogy a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén indult. Azt már kevésbé, hogy mindez 1974-ben volt, és nem ő nyert, "csupán" második lett. Népszerűsége azóta töretlen.

(2007. április 27. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának és Énekkarának koncertje; Verdi: A trubadúr - részben szcenírozott előadás olasz nyelven, két részben; km.: Renato Bruson (Luna gróf), Sümegi Eszter (Leonora), Alfred Kim (Manrico), Tichina Vaughn (Azucena), Cseh Antal (Ferrando), vez.: Medveczky Ádám, rend.: Káel Csaba)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.