Zenés színház

Nem a ruha teszi a trubadúrt

2007.04.03. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotájában újabb operaelőadásra készülődnek, az április 27-i A trubadúrt Káel Csaba rendezi, félig szcenírozva, és csak a női főszereplők viselnek "jelmezt", Zoób Kati kreációit.

Verdi csodálatos operája sikerdarab. Az volt az 1853-as római bemutatón épp úgy, mint az 1954-es itthoni Nemzeti Színházbeli premieren, majd az újonnan felépült Operaház 1884. december 7-i felújításakor. Bizonnyal nagy siker lesz ez a mostani koncert is, már csak azért is, mert olyan nagy sztárok énekelnek, mint Renato Bruson, vagy Sümegi Eszter, és a karmesteri pálcát is olyan remek művész tartja kézben, mint Medveczky Ádám. S ha a hangok áradhatnak, akkor mást nagyon tenni nem is érdemes, hagyni kell az énekeseket kiteljesedni. Így volt ez a közelmúltban - ugyancsak a Művészetek Palotájában - Verdi Don Carlosával (rendező: Selmeczi György), illetve Wagner Parsifaljával (rendezők: Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra).

Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy Káel Csaba rendezőnek semmi dolga. Emlékszünk még világszínvonalú Bánk bán operafilmjére, és tudjuk, az opera tényleg nagy szerelme. Már 1992-ben Tokody Ilonáról portréfilmet készített, de rendezett például Haydn kamaraoperát. A kétdiplomás Káel Csaba 200–250 reklámfilmet is készített, s számos videoklipet is, amelyek közül saját bevallása szerint Sebestyén Mártáéra és Ákoséra a legbüszkébb. A mostani feladat nyilván kellemes kihívás számára.

Az olasz Renato Bruson ugyan túl van a hetvenen, de hangja és előadásmódja kitűnő. Anno épp Luna gróf szerepében debütált 1961-ben. A magyar közönség a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon 2003-ban Don Giovanniként, két évvel később pedig Tell Vilmosként tapsolhatott neki. Ami partnerét, Sümegi Esztert illeti, 1992-ben nyert Philadelphiában Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekversenyt, az ő karrierje mondhatni ezzel indult. 1993 óta a Magyar Állami Operaház tagja, s vendégszerepelt már Bécsben, Torontóban, Párizsban, Bregenzben és Frankfurtban is. A dél-koreai tenor, Alfred Kim nemzetközi versenysikerei közül a Belvedere Énekversenyen elért elsőségét (1997), valamint a Plácido Domingo Énekversenyen különdíját érdemes említeni (2002). 2005-től a Wiesbadeni Állami Színház tagja.

Azucena szerepében Tichina Vaughn amerikai mezzoszoprán hallható. Ő 1998-tól a Stuttgarti Állami Színház tagja. Azucenával bejárta már a világot. A koncerten a kolozsváriak játszanak, és ők adják a kórust is. 1998-ban az önálló Kolozsvári Magyar Opera létrejöttének fél évszádos jubileumát ünnepelhette, a társulat magas szakmai színvonalára vezetője, Selmeczi György neve a garancia. S ha már ennyire részletesen szóltunk a szereplőkről, essen szó az előadás dirigenséről is, Medveczky Ádámról, aki mindenki tudja, hogy a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén indult. Azt már kevésbé, hogy mindez 1974-ben volt, és nem ő nyert, "csupán" második lett. Népszerűsége azóta töretlen.

(2007. április 27. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának és Énekkarának koncertje; Verdi: A trubadúr - részben szcenírozott előadás olasz nyelven, két részben; km.: Renato Bruson (Luna gróf), Sümegi Eszter (Leonora), Alfred Kim (Manrico), Tichina Vaughn (Azucena), Cseh Antal (Ferrando), vez.: Medveczky Ádám, rend.: Káel Csaba)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.