Zenés színház

Nem a ruha teszi a trubadúrt

2007.04.03. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotájában újabb operaelőadásra készülődnek, az április 27-i A trubadúrt Káel Csaba rendezi, félig szcenírozva, és csak a női főszereplők viselnek "jelmezt", Zoób Kati kreációit.

Verdi csodálatos operája sikerdarab. Az volt az 1853-as római bemutatón épp úgy, mint az 1954-es itthoni Nemzeti Színházbeli premieren, majd az újonnan felépült Operaház 1884. december 7-i felújításakor. Bizonnyal nagy siker lesz ez a mostani koncert is, már csak azért is, mert olyan nagy sztárok énekelnek, mint Renato Bruson, vagy Sümegi Eszter, és a karmesteri pálcát is olyan remek művész tartja kézben, mint Medveczky Ádám. S ha a hangok áradhatnak, akkor mást nagyon tenni nem is érdemes, hagyni kell az énekeseket kiteljesedni. Így volt ez a közelmúltban - ugyancsak a Művészetek Palotájában - Verdi Don Carlosával (rendező: Selmeczi György), illetve Wagner Parsifaljával (rendezők: Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra).

Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy Káel Csaba rendezőnek semmi dolga. Emlékszünk még világszínvonalú Bánk bán operafilmjére, és tudjuk, az opera tényleg nagy szerelme. Már 1992-ben Tokody Ilonáról portréfilmet készített, de rendezett például Haydn kamaraoperát. A kétdiplomás Káel Csaba 200–250 reklámfilmet is készített, s számos videoklipet is, amelyek közül saját bevallása szerint Sebestyén Mártáéra és Ákoséra a legbüszkébb. A mostani feladat nyilván kellemes kihívás számára.

Az olasz Renato Bruson ugyan túl van a hetvenen, de hangja és előadásmódja kitűnő. Anno épp Luna gróf szerepében debütált 1961-ben. A magyar közönség a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon 2003-ban Don Giovanniként, két évvel később pedig Tell Vilmosként tapsolhatott neki. Ami partnerét, Sümegi Esztert illeti, 1992-ben nyert Philadelphiában Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekversenyt, az ő karrierje mondhatni ezzel indult. 1993 óta a Magyar Állami Operaház tagja, s vendégszerepelt már Bécsben, Torontóban, Párizsban, Bregenzben és Frankfurtban is. A dél-koreai tenor, Alfred Kim nemzetközi versenysikerei közül a Belvedere Énekversenyen elért elsőségét (1997), valamint a Plácido Domingo Énekversenyen különdíját érdemes említeni (2002). 2005-től a Wiesbadeni Állami Színház tagja.

Azucena szerepében Tichina Vaughn amerikai mezzoszoprán hallható. Ő 1998-tól a Stuttgarti Állami Színház tagja. Azucenával bejárta már a világot. A koncerten a kolozsváriak játszanak, és ők adják a kórust is. 1998-ban az önálló Kolozsvári Magyar Opera létrejöttének fél évszádos jubileumát ünnepelhette, a társulat magas szakmai színvonalára vezetője, Selmeczi György neve a garancia. S ha már ennyire részletesen szóltunk a szereplőkről, essen szó az előadás dirigenséről is, Medveczky Ádámról, aki mindenki tudja, hogy a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén indult. Azt már kevésbé, hogy mindez 1974-ben volt, és nem ő nyert, "csupán" második lett. Népszerűsége azóta töretlen.

(2007. április 27. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának és Énekkarának koncertje; Verdi: A trubadúr - részben szcenírozott előadás olasz nyelven, két részben; km.: Renato Bruson (Luna gróf), Sümegi Eszter (Leonora), Alfred Kim (Manrico), Tichina Vaughn (Azucena), Cseh Antal (Ferrando), vez.: Medveczky Ádám, rend.: Káel Csaba)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.