Zenés színház

Nem csak veszteséget termeltünk

2006.05.15. 00:00
Ajánlom
Nem helytálló a kulturális minisztertől, ha arról beszél, hogy az Állami Operaház "veszteséget termel" - reagált Szinetár Miklós a lapunk szombati számában megjelent tudósításra, amelyben Bozóki András kulturális miniszter pénteki tájékoztatójáról számoltunk be.

Az Operaház korábbi főigazgatója szerint nem felel meg a valóságnak néhány, az ő vezetési időszakára utaló miniszteri megállapítás. Azzal kapcsolatban, hogy ő "alapbéresítette" a kapott többletdotációt, megjegyezte: már elődei fölemelték az operaházi béreket, és nagyon jól tették, mert így lehet elérni, hogy az operisták legalább az egyötödét vagy egyhetedét keressék német, olasz vagy angol kollégáik bérének. - Ez abszolút méltányos volt - hangsúlyozta.

Ami pedig a veszteséges működést illeti, Szinetár leszögezte: az ő idejében 352 telt házas előadás volt, olyan bemutatókkal, mint a Kisvárosi Lady Macbeth, a Jenufa, A csavar fordul egyet, a Lohengrin - hogy csak azokat említse, amelyek nem tartoznak a klasszikus opera-előadások közé. Ezenkívül sikeres vendégjátékokat tartottak a többi között Angliában, Németországban, Thaiföldön, Japánban - az utóbbi országban már 120 körüli az operatársulat előadásainak száma. Ebben az időszakban jelent meg az angol Financial Times cikke, amely Európa élvonalába tartozónak értékelte a budapesti dalszínházat.

A volt főigazgató a reformokkal kapcsolatban kifejtette, az ő idejében három év alatt 25 százalékkal csökkent az énekeslétszám - a közalkalmazotti kötöttségek ellenére. Ugyanakkor 10 százalékkal nőtt a bérletek száma. Az, hogy eközben "veszteséget termeltek", nem meglepő, hiszen ha mintegy 28 százalékkal csökkenti az állam a költségvetést, akkor előbb-utóbb anyagi gondok lépnek fel. Amikor a korábbi főigazgató átvette az Operaház vezetését, 6,5 milliárd forint volt a támogatás - ez most 7,5 milliárdnak felelne meg -, de jelenleg csak 5,3 milliárdból gazdálkodhat az intézmény.

A volt főigazgató szerint tekintetbe kell venni még két szempontot. Az egyik, hogy az állami támogatás csaknem 40 százaléka visszakerül járulékok formájában az államhoz. A másik, hogy a bécsi opera támogatása három és félszerese a budapestiének, a párizsié pedig ötszöröse. Ám a két nyugati dalszínházban is vannak anyagi viták. - Az opera nagyon drága műfaj ugyanis. Ehhez képest mi igazán jól "termeltünk", és nemcsak veszteséget - mondta lapunknak Szinetár Miklós.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.