Zenés színház

Nem hagyományos Rózsalovag

2010.03.19. 10:34
Ajánlom
A rózsalovag a legutóbbi időkig közel azonos módon került színre, Strauss ugyanis úgy kívánta, hogy a díszlet- és jelmeztervezők minél hűebben kövessék Alfred Roller az 1911-es drezdai ősbemutatóra készített színpad- és kosztümterveit. Az Operaházban az Andrejs Žagars rendezte produkció azonban szakít e tradícióval.

A rózsalovag, Richard Strauss német komponista és Hugo von Hofmannsthal jeles osztrák drámaíró az Elektrát követő második közös operája, 1911-ben, Drezdában került bemutatásra. Az ezüstösen csillogó, sokrétű, grandiózus zene már a premieren frenetikus sikert aratott, és a mű rövidesen a legnépszerűbb, leggyakrabban játszott európai operák sorába emelkedett, sőt, 1926-ban az első filmes változat is elkészült. A Strauss által külön e célra komponált zenekari kísérettel vetített némafilm önmagában is kuriózum. A rózsalovag-láz később sem hagyott alább: évtizedekkel később Strauss szimfonikus szvit formájában (A rózsalovag-szvit) is feldolgozta az operát.

"Emlékszem, milyen ellenállással fogadta a világ a képzeletből születő, bár eleven figurákat, és hogyan próbálta azokat elutasítani, elintézni. Ma már szinte hihetetlennek tűnik, milyen hosszas levélváltásra volt szükség egy jeles színházigazgató az egésszel és a részletekkel kapcsolatos kétségeinek eloszlatására, vagy, hogy a könnyed komédia bizonyos részletei, a könnyed mozdulatokkal festett, már elfogadottan harmóniát és nyugalmat sugárzó vonások, milyen élesen, bántóan hatottak" - írta Hugo von Hoffmanstahl a darab keletkezésének körülményeiről. A cselekmény idejét ennek megfelelően a Lett Nemzeti Opera vezetőjének értelmezésében az opera keletkezésének idejére, a századforduló, a régi világrend, az Osztrák-Magyar Monarchia hanyatlásának művészi szempontból rendkívül gazdag időszakába, az I. világháborút megelőző, utolsó jólesően dekadens periódusba, a szecesszió korába kerül.

Az Operaház ifjúsági programjainak részeként minden előadás előtt ingyenes operaismertető órára várják a közönséget a Székely Bertalan-teremben.

2010. március 20., 21. - Magyar Állami Operaház

Richard Strauss: A rózsalovag

Librettó: Hugo von Hofmannsthal

Karmester: Kovács János, Dénes István

Rendező: Andrejs Žagars

Dramaturg: Jochen Breiholz

Díszlettervező: Julia Müer

Jelmeztervező: Kristīne Pasternaka

Világítástervező: Kevin-Wyn Jones

A tábornagyné: Bátori Éva, Sümegi Eszter

Ochs báró: Gábor Géza, Lars Woldt

Octavian: Meláth Andrea, Mester Viktória

Faninal: Kálmán Péter, Gurbán János

Sophie: Rácz Rita, Hajnóczy Júlia

Marianne: Temesi Mária, Iván Ildikó

Valzacchi: Derecskei Zsolt, Mukk József

Annina: Ulbrich Andrea, Sánta Jolán

Rendőrbiztos: Egri Sándor, Tóth János

A tábornagyné udvarmestere: Beöthy-Kiss László, Daróczi Tamás

Faninal udvarmestere: Gerdesits Ferenc, Kecskés Sándor

Jegyző: Sárkány Kázmér, Farkas Gábor

Vendéglős: Kiss Péter, Szűcs Árpád

Olasz énekes: Fekete Attila, Wendler Attila

Divatárusnő: Kovács Irma, Bognár Tünde

Állatkereskedő: Ambrus Imre, Szilágyi Imre

Három nemesi árva: Magyari Eszter, Töreky Katalin, Heresznyei Eszter, Réder Katalin, Sziklás Tünde, Szőnyi Szilvia

Háziszolga: Bakó Antal, Tóth G. Zoltán

Leopold: Tóth Máté

Négy lakáj: Csiki Gábor, Roska Dániel, Ambrus Imre, Molnár Gábor, Zsigmond Géza, Illés Péter, Balás Péter, Tóth G. Zoltán

Négy pincér: Csiki Gábor, Roska Dániel, Ambrus Imre, Molnár Gábor, Zsigmond Géza, Illés Péter, Tóth G. Zoltán, Balás Péter

Vezető korrepetitor: Hidegkuti Pálma

Karigazgató: Szabó Sipos Máté

A gyermekkar vezetője: Gupcsó Gyöngyvér

Zenei munkatársak: Bartal László, Bartinai Gábor, Doman Katalin, Fajger Orsolya, Harazdy Miklós, Pethő Zsolt, Salgó Tamás, Sándor Szabolcs

Játékmester: Aczél András

Rendezőasszisztens: Szabó Emese, Kováts Andrea

Szcenika: Juhász Zoltán, Resz Miklós

Jelmezkivitelező: Madarász Márta

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Zenés színház ajánló

Egyiptom királyaként mutatkozik be Köpeczi Sándor az Aidában

Egyiptom királyának szerepét Köpeczi Sándor énekli az Erkel Színház februári Aida-előadásaiban. A fiatal magyar basszista januárban Verdi-interpretációjáért különdíjat nyert a barcelonai Gran Teatre del Liceuban megrendezett, rangos Tenor Viñas nemzetközi énekversenyen.
Zenés színház hír

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.
Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.