Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

2020.01.17. 13:20
Ajánlom
Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.

Arról írt az örmény sajtó a napokban, hogy Yusif Eyvazov tenor (aki leginkább Anna Nyetrebko férjeként ismert) nem volt hajlandó együtt énekelni Ruzan Mantashyan örmény énekesekkel – „politikai okokból”. Az előadás, amiről szó van, február 7-én lenne a Drezdai Állami Operában.

Úgy volt, hogy egy amerikai tenor és a már nevezett énekesnő, Mantashyan énekel együtt, de a tenor lemondta, így került a képbe Eyvazov, aki az örmény híradás szerint viszont, amikor megtudta a partnere származását, egyértelművé tette,

hogy nem hajlandó együtt énekelni vele.

Eyvazov ugyanis azeri, és Azerbajdzsán és Örményország nem ápolnak jó szomszédi viszonyt.

View this post on Instagram

A post shared by Ruzan Mantashyan (@ruzanmantashyan) on

A Drezdai Állami Operaház megszabadult a szopránénekesnőtől – legalábbis ezt állítja a legtöbb híradás, köztük a Slipped Disc riportja, az operaház viszont tagad. Homályos közleményben azt írják, nem igaz, hogy a szopránénekesnő „származásbeli ok” miatt nem énekelne a gálán. Sőt, az énekesnőnek a hírek felröppenésekor szerződése sem volt a koncertre. „Ne higgyenek azoknak, akik megváltoztatják a tényeket!” – kérte az operaház.

Eyvazov a közösségi médiában kijelentette, hogy az egész félreértés, és noha megvan az azeri-örmény konfliktusról a véleménye, ez nem befolyásolja a szakmai munkáját. "Többször álltam már örmény énekesekkel egy színpadon, úgy mint Maria Guleghinával és Gevorg Akopyannal és másokkal."

Ez nem akadályozta meg Lusine Shirinyan, a jereváni Külügyminisztérium vezető beosztású hivatalnokát abban, hogy „örményofóbiával” vádolja Eyvazovot.

Ruzan Mantashyan énekesnő ügynöksége is közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy művészük és a gálát rendező Semper Operaball együttműködése egészen addig rendben ment, míg meg nem jelent Eyvazov. Igaz, sietnek leszögezni, nem kételkednek a Semper Operaball nyitottságában és toleranciájában.

 

A fejlécképen Eyvazov Kalaf szerepében a bécsi Állami Operában, 2016-ban. Fotó: Christian Michelides / Wiki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Zenés színház ajánló

Egyiptom királyaként mutatkozik be Köpeczi Sándor az Aidában

Egyiptom királyának szerepét Köpeczi Sándor énekli az Erkel Színház februári Aida-előadásaiban. A fiatal magyar basszista januárban Verdi-interpretációjáért különdíjat nyert a barcelonai Gran Teatre del Liceuban megrendezett, rangos Tenor Viñas nemzetközi énekversenyen.
Zenés színház hír

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.
Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.