Zenés színház

Nem nyit ki az Erkel

2006.09.05. 00:00
Ajánlom
Statikai okok miatt nem kezdődhet el az évad az Erkel Színházban – ez volt a Magyar Állami Operaház ma délelőtti évadnyitó társulati ülésének legfontosabb bejelentése.

Vass Lajos, az Operaház megbízott főigazgatója a társulat és a sajtó képviselői előtt bejelentette, hogy mivel még nem ért véget az Erkel Színház statikai vizsgálata, nem vállalható az évadkezdés esetleg személyi sérülésekkel járó kockázata. A statikai elemzés várhatóan másfél-két hét múlva ad olyan eredményt, amely alapján az intézmény vezetése dönthet az újbóli megnyitás időpontjáról, esetleg a hosszabb ideig történő bezárásról. Ez utóbbi esetben az Erkelben tartandó előadások egy része átkerülne az Operaházba. Ami viszont bizonyosnak tűnik: ha némi sürgősségi javításokat követően újból ki is nyithat az Erkel Színház, az épület általános állapota annyira leromlott, hogy a következő évadot már az Erkel nélkül kell terveznie az Operaháznak.

Tegnap este a radiocafé Capriccio című műsorában Kovács János, az Operaház megbízott főzeneigazgatója úgy fogalmazott, hogy – részben az Erkel állapotától, részben az anyagi lehetőségektől függően – az Operaháznak jelenleg három különböző forgatókönyve van a most kezdődő évad lebonyolítására. Kijelentette azt is, hogy az Erkel Színházra mindenképpen szüksége van a magyar operajátszásnak, hogy semmiképpen sem vállalná hosszú távon a zeneigazgatói teendők ellátását, valamint ha Vass Lajos jelenlegi főigazgató Szolnok polgármestereként nem vállalná a társulat vezetését, Kovalik Balázst látná szívesen az Operaház igazgatói székében.

A társulati ülésen elhangzott egyéb bejelentésekről, és a szokásos díjakról a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.