Zenés színház

Nem várt fordulat: férfi énekes énekel fiúszerepet Mozart Figarójában

2019.07.01. 13:45
Ajánlom
Cherubino szerepét egy férfi énekli a Royal Opera House új produkciójában. De miért különleges ez?

Az utóbbi hetven évben hat rendezésben, 374-szer játszották Mozart egyik legnépszerűbb operáját, a Figaro házasságát a Royal Opera House-ban, Londonban, de a mű legutóbbi bemutatója egy dologért mindenképpen különleges. Cherubinót, a szerelemért esedező fiút egy férfi, Kangmin Justin Kim énekli.

A szerepet mindig mezzoszoprán vagy szoprán művésznő alakítja. Most azonban egy koreai-amerikai kontratenor, Kangmin Justin Kim öltözik jelmezbe David McVicar 2006-os rendezésének felújított előadásaiban.

Sir John Eliot Gardiner, az előadás karmestere úgy fogalmazott: az utóbbi években szabadabban megvitatott gendertéma ötletet adott a szereplőválogatóknak. „Azt hiszem, ez egy érdekes fordulat” – tette hozzá. „Justin Kim kivételes énekes és kivételes színész. Férfiszopránnak nevezném, hihetetlen magasságokat ér el a hangja, miközben nagyon maszkulin.”

A Figaro cselekményében a fiút (akit nő énekel) lánynak öltöztetik, végül felfedik igazi kilétét. Gardiner szerint Justin Kim alakítása sokkal jobban szolgálja a történet fordulatos csavarját.

Cherubino az operairodalom egyik leghíresebb nadrágszerepe. Azonban csupán az utóbbi időben találunk példát arra, hogy ezeket a nadrágszerepeket kontratenorok énekeljék.

Hallgassa meg Kangmin Justin Kimet, aki az Ombra mai fu című Handel-áriát énekli ezen a felvételen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.