Zenés színház

Nem várt fordulat: férfi énekes énekel fiúszerepet Mozart Figarójában

2019.07.01. 13:45
Ajánlom
Cherubino szerepét egy férfi énekli a Royal Opera House új produkciójában. De miért különleges ez?

Az utóbbi hetven évben hat rendezésben, 374-szer játszották Mozart egyik legnépszerűbb operáját, a Figaro házasságát a Royal Opera House-ban, Londonban, de a mű legutóbbi bemutatója egy dologért mindenképpen különleges. Cherubinót, a szerelemért esedező fiút egy férfi, Kangmin Justin Kim énekli.

A szerepet mindig mezzoszoprán vagy szoprán művésznő alakítja. Most azonban egy koreai-amerikai kontratenor, Kangmin Justin Kim öltözik jelmezbe David McVicar 2006-os rendezésének felújított előadásaiban.

Sir John Eliot Gardiner, az előadás karmestere úgy fogalmazott: az utóbbi években szabadabban megvitatott gendertéma ötletet adott a szereplőválogatóknak. „Azt hiszem, ez egy érdekes fordulat” – tette hozzá. „Justin Kim kivételes énekes és kivételes színész. Férfiszopránnak nevezném, hihetetlen magasságokat ér el a hangja, miközben nagyon maszkulin.”

A Figaro cselekményében a fiút (akit nő énekel) lánynak öltöztetik, végül felfedik igazi kilétét. Gardiner szerint Justin Kim alakítása sokkal jobban szolgálja a történet fordulatos csavarját.

Cherubino az operairodalom egyik leghíresebb nadrágszerepe. Azonban csupán az utóbbi időben találunk példát arra, hogy ezeket a nadrágszerepeket kontratenorok énekeljék.

Hallgassa meg Kangmin Justin Kimet, aki az Ombra mai fu című Handel-áriát énekli ezen a felvételen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.
Zenés színház hír

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.