Zenés színház

Nem várt fordulat: férfi énekes énekel fiúszerepet Mozart Figarójában

2019.07.01. 13:45
Ajánlom
Cherubino szerepét egy férfi énekli a Royal Opera House új produkciójában. De miért különleges ez?

Az utóbbi hetven évben hat rendezésben, 374-szer játszották Mozart egyik legnépszerűbb operáját, a Figaro házasságát a Royal Opera House-ban, Londonban, de a mű legutóbbi bemutatója egy dologért mindenképpen különleges. Cherubinót, a szerelemért esedező fiút egy férfi, Kangmin Justin Kim énekli.

A szerepet mindig mezzoszoprán vagy szoprán művésznő alakítja. Most azonban egy koreai-amerikai kontratenor, Kangmin Justin Kim öltözik jelmezbe David McVicar 2006-os rendezésének felújított előadásaiban.

Sir John Eliot Gardiner, az előadás karmestere úgy fogalmazott: az utóbbi években szabadabban megvitatott gendertéma ötletet adott a szereplőválogatóknak. „Azt hiszem, ez egy érdekes fordulat” – tette hozzá. „Justin Kim kivételes énekes és kivételes színész. Férfiszopránnak nevezném, hihetetlen magasságokat ér el a hangja, miközben nagyon maszkulin.”

A Figaro cselekményében a fiút (akit nő énekel) lánynak öltöztetik, végül felfedik igazi kilétét. Gardiner szerint Justin Kim alakítása sokkal jobban szolgálja a történet fordulatos csavarját.

Cherubino az operairodalom egyik leghíresebb nadrágszerepe. Azonban csupán az utóbbi időben találunk példát arra, hogy ezeket a nadrágszerepeket kontratenorok énekeljék.

Hallgassa meg Kangmin Justin Kimet, aki az Ombra mai fu című Handel-áriát énekli ezen a felvételen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Egy békacsalád története – Cigány Punkopera az OFF-Biennálén

A Független Színház Magyarország május 16-án tartja Balogh Rodrigó és Illés Márton Békamesék című darabjának ősbemutatóját. Az előadásban énekelve, fájó humorral fűszerezve jelenítik meg egy család három generációjának életét, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom.
Zenés színház magazin

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Az édesanyákat ünnepik a Musical Villamoson

Különleges műsorral köszönti az édesanyákat az immár hatodik koncertjére készülő Musical Villamos. Az online is követhető 50 perces előadáson a nézők személyes üzenetei is elhangzanak.
Zenés színház hír

Ősbemutatóra készül a Madách Színház

Magyarországon eddig még nem látott Andrew Lloyd Webber-musical debütál júniusban a Madách Színház virtuális színpadán. A Vasárnap mondd el Szirtes Tamás rendezésében kerül a nézők elé.
Zenés színház hír

100 éve született Palócz László operaénekes

1955 és 1976 a Magyar Állami Operaház magánénekese volt, éveken át játszott a Szomszédok című teleregényben, Sümeghy úr szerepében.